Έφτιαξε «αυτοκρατορία» αξίας 1,8 δισ. ευρώ χωρίς πτυχίο - «Ακούστε το ένστικτό σας»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έφτιαξε «αυτοκρατορία» αξίας 1,8 δισ. ευρώ χωρίς πτυχίο - «Ακούστε το ένστικτό σας»
Τα μυστικά του 45χρονου με περιουσία άνω του μισού δισ. ευρώ. Τι τον «έψησε» ώστε να γίνει «αδίστακτα αποτελεσματικός» και «απόλυτα συγκεντρωμένος».

Ο Νεοζηλανδός Πίτερ Μπεκ πάντα ονειρευόταν να στείλει έναν πύραυλο στο διάστημα και το 2006 πήγε στις ΗΠΑ για να καταφέρει να το κάνει πραγματικότητα. Δεν πήρε πτυχίο από κάποιο Πανεπιστήμιο για να αφοσιωθεί στο όνειρό του ενώ έκανε πρακτική σε μια κατασκευαστική εταιρία για να μάθει τη δουλειά από το «πεδίο» και να ασχοληθεί με διάφορα μοντέλα πυραύλων.

Ήλπιζε ότι τα πειράματά του ήταν αρκετά για να πείσουν τη NASA ή κολοσσούς όπως η Boeing να τον προσλάβουν ως ασκούμενο. Αντίθετα, όμως, με όσα πίστευε, δεν κατάφερε ποτέ να περάσει το κατώφλι των εγκαταστάσεων μεγάλων πολυεθνικών που δραστηριοποιούνταν στις εκτοξεύσεις πυραύλων. «Εκ πρώτης όψεως, εδώ είναι ένας ξένος υπήκοος που επισκέπτεται μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας και κάνει ένα σωρό ερωτήσεις σχετικά με πυραύλους - αυτό δεν φαίνεται καλό», παραδέχεται ο 45χρονος πλέον Μπεκ, ιδρυτής της Rocket Lab μιλώντας στο CNBC Make It.

Ωστόσο, έμαθε ότι λίγες εταιρείες κατασκεύαζαν στην πραγματικότητα αυτό που ήθελε να κατασκευάσει: ελαφρούς πύραυλους για τη μεταφορά μικρών δορυφόρων. Κατά την πτήση της επιστροφής του στην πατρίδα του, τη Νέα Ζηλανδία, ξεκίνησε τα σχέδια για τη μελλοντική του startup, ζωγραφίζοντας το λογότυπό της πάνω σε μια χαρτοπετσέτα.

Δεν θα ήταν εύκολο να πείσει τους επενδυτές να στηρίξουν κάποιον χωρίς πτυχίο σε έναν κλάδο όπου δεν θα μπορούσε καν να αποκτήσει πρακτική άσκηση. Όμως, η αποτυχία τον πείσμωσε για να κυνηγήσει με ακόμη περισσότερη θέρμη το όνειρο της ζωής του. Το 2006, ξεκίνησε την εταιρεία Rocket Lab και το 2009, έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία του Νοτίου Ημισφαιρίου που έφτασε στο διάστημα. Σήμερα, είναι μια εισηγμένη εταιρεία με έδρα το Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια με κεφαλαιοποίηση 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τον ίδιο να κατέχει το 12,2% των μετοχών της. Πραγματοποίησε περισσότερες από 35 εκτοξεύσεις στο διάστημα, συμπεριλαμβανομένου ενός δορυφόρου της NASA με προορισμό το φεγγάρι πέρυσι.

Με την περιουσία του πλέον να ξεπερνά τα 500 εκατ. δολάρια, εξηγεί πώς μετέτρεψε την απογοήτευσή του σε ευκαιρία - ζωής, ενώ μιλάς για τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε και αν μετάνιωσε ποτέ για την απόφασή του να δημιουργήσει το Rocket Lab. «Ένα από τα πράγματα με τα οποία είμαι πάντα απογοητευμένος είναι το πόσο χρόνο χρειάζονται όλα. Μακάρι να γίνονταν πιο γρήγορα τα πράγματα. Πάντα παλεύω με τον χρόνο» τόνισε. Για το πώς αναγνωρίζει ένα παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγει και πότε μια «επικίνδυνη» απόφαση αξίζει το ρίσκο απαντά πως: «Πρέπει πάντα να ακούτε τη διαίσθησή σας και να προχωράτε με βάση το ένστικτό σας».

«Θα χαρακτήριζα τη δουλειά μου ως ένα τεράστιο ρίσκο όμως στη συνέχεια μετρίασα τους κινδύνους σε μηδενικό πια βαθμό. Δεδομένου αυτού, πρέπει να δείτε τα παράθυρα ευκαιριών και να τα ανοίξετε. Η πρόκληση είναι ότι, ειδικά σε αυτόν τον κλάδο, ότι πρέπει να είσαι προσεκτικός, να μη "χωθείς" πολύ βαθιά, αλλιώς θα σου κόψουν το κεφάλι. Είμαι υπεραναλυτικός και σκέφτομαι συνέχεια "εντάξει, τώρα είμαστε εδώ. Τι έγινε για να φτάσουμε εδώ; Και πώς θα φύγουμε από εδώ;". Μερικές φορές, μπορείτε να πάρετε μεγάλα ρίσκα. Άλλες φορές, πρέπει να είστε πολύ μεθοδικοί σχετικά με το πώς να βγείτε από τις καταστάσεις. Ελέγξτε τα πράγματα που μπορείτε και αναγνωρίστε αυτά που δεν μπορείτε. Σχεδόν πάντα, θα πρέπει να λειτουργείτε με ακρίβεια, γιατί τη στιγμή που δεν θα το κάνετε, οι αρνητικές συνέπειες μπορεί να είναι τελεσίδικες για την εταιρεία σας αρκετά γρήγορα» προειδοποιεί.

Αναφορικά με το τι θα ήθελε να ξέρει από εκ των προτέρων, πριν καν αποφασίσει να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία, υπογραμμίζει πως δεν θα άλλαζε τίποτα από τα βήματα της διαδρομής του. «Στο τέλος της ημέρας, μάλλον δεν θα άλλαζα τίποτα. Υπήρχαν πολλά λάθη και αποτυχίες στην πορεία, αλλά τελικά, αυτά τα πράγματα δημιουργούν το DNA μιας εταιρείας. Το να βάλετε τον πρώτο σας πύραυλο σε τροχιά είναι το πιο εύκολο κομμάτι. Στον πύραυλο Νο. 1, έχετε όλους τους μηχανικούς και τους τεχνικούς σας να κοιτάζουν πάνω από έναν μόνο πύραυλο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα, υπάρχει ένας πύραυλος που βγαίνει από αυτή τη γραμμή παραγωγής κάθε 18 ημέρες. Αυτό είναι απλώς πολύ πιο δύσκολο. Μερικές φορές, είναι ΟΚ να έχεις μια κακή μέρα. Όχι κατά τη διάρκεια μιας εκτόξευσης, προφανώς, αλλά κατά τη διάρκεια δοκιμών. Απλώς όταν νομίζετε ότι τα πράγματα πάνε καλά, να θυμάστε πόσο δύσκολη είναι πραγματικά αυτή η επιχείρηση» συμβουλεύει.

Ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε στις αρχές, αναφέρει την έλλειψη χρηματοδότησης. «Όταν ξεκίνησα για πρώτη φορά το Rocket Lab, έτρεξα γύρω από τη Silicon Valley προσπαθώντας να συγκεντρώσω 5 εκατομμύρια δολάρια. Εκείνη την εποχή, αυτό ήταν ένα παράλογο χρηματικό ποσό για μια εκτόξευση πυραύλων. Τότε ήταν μόνο η SpaceX ενώ για κάποιον που ζούσε στη Νέα Ζηλανδία ήταν ακόμη πιο παράλογη. Μεγαλώσαμε και προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε πραγματικά μικρά ποσά χρηματοδότησης. Αυτό μας "έψησε" πραγματικά στο να είμαστε αδίστακτα αποτελεσματικοί και απόλυτα επικεντρωμένοι στον στόχο μας» εκμυστηρεύεται.

Καταληκτικά, υποστήριξε πως νιώθει τεράστια ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους αλλά και τους πελάτες που εξυπηρετεί ενώ εξακολουθεί να πιέζεται ψυχολογικά όταν πραγματοποιούνται οι εκτοξεύσεις πυραύλων. «Το πιο τρομακτικό πράγμα που έχω ζήσει ποτέ είναι το χριστουγεννιάτικο πάρτι του προσωπικού. Αυτή είναι η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι οι αποφάσεις σου είναι υπεύθυνες για την επιβίωση αυτών των ανθρώπων. Το παίρνω πάρα πολύ σοβαρά. Μου προκαλεί τεράστια πίεση. Επιπλέον, έχετε πελάτες. Ίσως να υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι σε μια εταιρεία που μπορείτε να καταστρέψετε με ένα απλό λάθος. Οπότε μισώ εντελώς τις ημέρες εκτόξευσης. Τώρα που έχουμε κάνει 35 εκτοξεύσεις, δεν τρέμω στην τουαλέτα όπως παλιά. Αλλά φίλε, εξακολουθώ να μην το απολαμβάνω, γιατί επενδύονται τόσα πολλά κάθε φορά. Είναι τόση ευθύνη» ανέφερε ο πολυεκατομμυριούχος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βγάζω 221.000 ευρώ μηνιαίως με 4 ώρες δουλειάς» - 35χρονη μητέρα «έλαμψε» ως φωτογράφος

«Έβγαζα 1 εκατ. την ημέρα από άθλια διαμερίσματα» - Η «κομπίνα» μιας 74χρονης κτηματομεσίτριας

«Με 8 ώρες δουλειάς από το σπίτι, βγάζω 18.500 ευρώ»: Πώς τα κατάφερε ένας 50χρονος πατέρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider