Από το «είσαι άνεργος» στα 8,4 δισ. ευρώ - Ο CEO της Airbnb διέψευσε τη μητέρα του

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από το «είσαι άνεργος» στα 8,4 δισ. ευρώ - Ο CEO της Airbnb διέψευσε τη μητέρα του
Tο απόλυτο rollercoaster - Aπό την άνθιση το 2017, στην πτώση το 2020 και την επάνοδο το 2022. Ο συνιδρυτής και CEO της Airbnb αποκαλύπτεται.

Ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Airbnb, Μπράιαν Τσέσκι, ομολόγησε πως πολλοί κάποτε χλεύασαν την φοβερά επιτυχημένη -όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος- επιχειρηματικά ιδέα που είχε. Σχεδόν κανείς δεν πίστεψε πως θα υπήρχαν άνθρωποι που θα ενοικίαζαν με τη μορφή βραχυχρόνιων μισθώσεων τα σπίτια τους σε αγνώστους ενώ το μεγαλύτερο «χτύπημα» το δέχτηκε από την αμφισβήτηση της ίδιας του της μητέρας.

Μιλώντας σε πρόσφατη εκδήλωση του Stanford Graduate School of Business, εκμυστηρεύθηκε πως όταν ήταν 20 ετών, εργαζόταν ως σχεδιαστής και μετά βίας μπορούσε να πληρώσει το νοίκι. Μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο για να ζήσει με τον φίλο του από τη σχολή, Τζο Γκέμπια, μέχρι που συνέλαβαν την ρηξικέλευθη επιχειρηματική τους ιδέα στο σπίτι που ενοικίαζαν.

«Σε κάποια φάση, όταν το αποκάλυψα στη μητέρα μου, εκείνη μου είπε "άρα δεν θα έχεις ασφάλιση υγείας, όπως με την προηγούμενη δουλειά σου" και εγώ αποκρίθηκα ότι "όχι, μαμά, πλέον είμαι επιχειρηματίας" για να μου απαντήσει πως "Όχι, είσαι άνεργος υπογράμμισε ο 41χρονος. Μαζί με τον τρίτο της «παρέας», Νέιθαν Μπλέχαρτσικ, οι Τσέκι και Γκέμπια κυκλοφόρησαν επίσημα την πλατφόρμα τους το 2008. Το τάημινγκ ήταν κάτι λιγότερο από ιδανικό: Η «τριάδα» πέρασε μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, σε επισκέψεις σε διάφορους ιδιοκτήτες σπιτιών της Νέας Υόρκης για να φωτογραφίσουν τα ακίνητα για τον ιστότοπό τους και να κατανοήσουν καλύτερα την εμπειρία των φιλοξενούμενων.

Η επιχείρηση άρχισε να απογειώνεται τον Απρίλιο του 2009, αφού «κλείδωσε» μια επένδυση 585.000 δολαρίων από τη Sequoia Capital. Τον Φεβρουάριο του 2011, η Airbnb ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα της πέτυχε ένα πρώτο σημαντικό ορόσημο: «έκλεισαν» ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις μέσα από βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η εταιρεία φέρεται να αποτιμήθηκε σε 31 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017. Τον Ιούνιο του 2019 έγινε η δημόσια προσφορά θα γίνει και η Airbnb εισήχθη στη Wall Street το 2020, ωστόσο μέσα σε οκτώ εβδομάδες κατά τη διάρκεια του lockdown για την Covid-19, η επιχείρηση δέχτηκε σχεδόν ανεπανόρθωτες απώλειες.

«Όταν είσαι στο μέγεθός μας… είναι σαν να είσαι ένας 18τροχος που τρέχεις με 130 χλμ/ώρα, και τότε χτυπάς. Τίποτα καλό δεν συμβαίνει. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι δημοσιογράφοι προέβλεπαν αν θα έρθει το τέλος της Airbnb» όπως τονίζει ο Τσέσκι, ενώ προσθέτει πως για να καταπολεμήσει μια ενδεχόμενη κατάρρευση, οι επικεφαλής της Airbnb προχώρησαν σε απολύσεις, μείωσαν τους μισθούς τους σε προσωπικό επίπεδο, και περιέκοψαν τον προϋπολογισμό για μάρκετινγκ από «1 δισεκατομμύριο δολάρια σε... μηδέν». Τμήματα όπως ο στρατηγικός σχεδιασμός, τα οικονομικά και το μάρκετινγκ συγχωνεύθηκαν σε ένα, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία μεταξύ των ομάδων.

Τελικά, η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 40% στα καθαρά της κέρδη το 2022. Σήμερα, η χρηματιστηριακή αξία της Airbnb αγγίζει τα 75,49 δισεκατομμύρια δολάρια και η καθαρή περιουσία του Τσέσκι υπολογίζεται στα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια ή 8,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Forbes. «Ποτέ δεν ήταν αυτοσκοπός το να βγάλω πολλά χρήματα. Εστίασα στο να είμαι όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερος. Έγινα εμμονικός με την περισυλλογή εμπειριών» διευκρινίζει.

Κοιτάζοντας πίσω, ο Τσέσκι παραδέχτηκε ότι η απογοήτευση της μητέρας του μπορεί να ήταν δικαιολογημένη. Και οι δύο γονείς του ήταν κοινωνικοί λειτουργοί και η μητέρα του ήθελε εκείνος να ακολουθήσει δουλειά που «αμείβει με πολλά χρήματα». «Όταν ξεκινάς μια εταιρεία, στην αρχή, μέχρι να γίνουν τα λόγια πράξη και οι σκέψεις να παίρνουν μορφή, δεν έχεις τίποτα. Όλα είναι κυρίως και μόνο στο μυαλό σου», κατέληξε γελώντας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βγάζω 13.000 ευρώ τον μήνα και δουλεύω 1 ώρα» - 34χρονος «θησαύρισε» από... ρούχα

«Βγάζω 36.000 ευρώ μηνιαίως και δουλεύω 2 ώρες» - Τα «μυστικά» 33χρονης μητέρας

«Βγάζω 221.000 ευρώ μηνιαίως με 4 ώρες δουλειάς» - 35χρονη μητέρα «έλαμψε» ως φωτογράφος

gazzetta
gazzetta reader insider insider