Έρχονται νέες επενδύσεις σε Data Center από την Lamda Hellix: a Digital Realty Company

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Έρχονται νέες επενδύσεις σε Data Center από την Lamda Hellix: a Digital Realty Company
Νέα επενδυτικά σχέδια που αφορούν τόσο την Κρήτη όσο και την Αθήνα καταστρώνει Lamda Hellix: a Digital Realty Company - Το χρονοδιάγραμμα των δύο υπό κατασκευή data center.

Το «data gravity» που έχει αποκτήσει η Ελλάδας μέσω της δημιουργίας νέων κέντρων δεδομένων σκοπεύει να ενισχύσει η Lamda Hellix: a Digital Realty Company. Η εταιρεία που εξαγοράστηκε από τον αμερικανικό κολοσσό προ διετίας, κατασκευάζει ήδη δύο Data Center στην Αττική ενώ προ ημερών ανακοίνωσε και την κατασκευή ενός ακόμα στην Κρήτη. Παράλληλα μάλιστα, βολιδοσκοπεί νέες επενδυτικές ευκαιρίες σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα, με τα στελέχη της να εκτιμούν ότι σε έναν χρόνο από σήμερα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Hellix: A Digital Realty Company, Απόστολος Κάκκος σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα είναι έτοιμο το Athens 3 το πρώτο από τα δύο Data Center που είχε ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει στην χώρα το καλοκαίρι του 2021. Άμεσα ωστόσο αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες ανοικοδόμησης του τέταρτου Data Center που σχεδιάζει στην χώρα μας, του Athens 4. «Η διαδικασια της αδειοδότησης προχωρά και ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί σύντομα ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες και το Athens 4 να είναι έτοιμο μέχρι το 2025» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να θυμίσουμε ότι το Athens 3 το οποίο κατασκευάζεται στο Data Center Campus της εταιρείας στο Κορωπί, θα είναι χωρητικότητας 6.8MW, θα έχει δηλαδή μεγαλύτερη χωρητικότητα από αυτή που έχουν συνδυασμένα τα εν λειτουργία Data Center που υπάρχουν σήμερα στη χώρα, και θα μπορεί να στεγάσει πάνω από 50.000 εξυπηρετητές. Όσο για το Athens 4, θα είναι ένα επιπλέον data center ίσης χωρητικότητας (6.8MW) με το Athens 3. Συνολικά και οι δύο επενδύσεις θα φτάσουν κοντά στα 140 εκατ. ευρώ. Η προστιθέμενη τους αξία όμως υπολογίζεται να ανέλθει στα 1,1 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, αφού σύμφωνα με σχετική μελέτη της IDG, η προστιθέμενη αξία που παράγεται από κάθε ευρώ επενδύσεων σε multi tenant data center, ξεπερνά τα 8 ευρώ.

Νέα επένδυση 100 εκατ. ευρώ στην Κρήτη

Παράλληλα με την κατασκευή του Athens 4 η εταιρεία θα ξεκινήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης για την ανέγερση ενός ακόμα Data Center, αυτή τη φορά στην περιοχή της Κρήτης, ώστε να ενισχύσει το ρόλο της, ως κόμβο συνδεσιμότητας στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

Το νέο Data Center θα έχει έδρα στο Ηράκλειο Κρήτης, και θα αποτελέσει μια από τις πρώτες εγκαταστάσεις carrier-neutral data center στο νησί. Με την ολοκλήρωσή της πρώτης φάσης, η οποία έχει προγραμματιστεί για το 2025, θα μπορεί να υποστηρίξει έως και 6,5 MW εγκατεστημένου φορτίου ΙΤ. Παρότι το ακριβές ποσό της επένδυσης δεν ανακοινώθηκε εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ αφού σύμφωνα με τα στελέχη της Lamda Hellix για κάθε KW Data Center που φτιάχνεται απαιτούνται περίπου 10.000 με 15.000 ευρώ.

Στόχος στην περίπτωση της Κρήτης είναι το νέο κέντρο δεδομένων να λειτουργήσει ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια που θα καταλήγουν μελλοντικά στο νησί, συμπεριλαμβανομένων των Χανίων, του Τυμπακίου και της Σητείας.

Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη παρουσία της Digital Realty στην Αθήνα (δύο λειτουργικά data center και δύο υπό ανάπτυξη), «η εγκατάσταση στην Κρήτη αναμένεται να επιτρέψει στους πελάτες μας να δημιουργήσουν νέα network routes με υψηλότερες ταχύτητες προς τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Επιπλέον, οι φορείς εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων καλωδίων και δικτύων αναμένεται να είναι σε θέση να μειώσουν το κόστος ανάπτυξης και να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των δικτύων τους στη Μεσόγειο, καθώς επεκτείνονται για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση χωρητικότητας» όπως επεσήμαναν τα στελέχη της Digital Realty.

Παράλληλα, όπως προσέθεσαν, το νέο data center στην Κρήτη αναμένεται να επιτρέψει τη σημαντική επέκταση του PlatformDIGITAL®, της παγκόσμιας πλατφόρμας data center της Digital Realty, η οποία επιτρέπει στους πελάτες να αναπτύσσουν γρήγορα τις κρίσιμες υποδομές τους στην καρδιά μιας αυξανόμενης κοινότητας συνδεδεμένων data που αποτελείται από περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις, πάνω από 1.200 παρόχους υπηρεσιών δικτύου και άνω των 1.100 παρόχων cloud και πληροφορικής παγκοσμίως.

Νέες κινήσεις σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα

Το επενδυτικό πλάνο της Digital Realty βέβαια, το οποίο ανέρχεται σε 2.2,5 εκατ. ευρώ παγκοσμίως, δεν σταματά εδώ. Σύμφωνα με τον κ. Κάκκο, σε έναν χρόνο από σήμερα θα υπάρξουν πρόσθετες ανακοινώσεις για την Αθήνα ενώ η εταιρεία εξακολουθεί να κοιτάζει συστηματικά και την Βόρεια Ελλάδα ώστε να εκμεταλλευτεί την ζήτηση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, μετά και τις ανακοινώσεις αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών για δημιουργία cloud υποδομών στην χώρα. «Η ωρίμανση στον κλάδο μας έρχεται κατά στοιβάδες και η χώρα δείχνει να έχει ωριμάσει αρκετά αν σκεφτεί κανείς τα υποθαλάσσια καλώδια που έρχονται αλλά και τους διεθνείς παίκτες που δηλώνουν παρουσία τελευταία. Η Ελλάδα άλλωστε έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αποτελεί το σταυροδρόμι πολλών ηπείρων αλλά και το τελευταίο άκρο της Ευρώπης. Παράλληλα είναι μέλος της Ευρωζώνης το οποίο μάλιστα παρουσιάζει μια οικονομική σταθερότητα τα τελευταία χρόνια. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το δημοκρατικό της πολίτευμα αποτελούν τους βασικούς λόγους που ευνοούν την ζήτηση» ανέφερε ο κ. Κάκκος. Ζήτηση, που στην περίπτωση της Lamda Hellix έχει ως αποτέλεσμα να έχουν πουληθεί τα ⅔ της χωρητικότητας του Athens 3, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η κατασκευή του.

Να θυμίσουμε ότι η Digital Realty, υποστηρίζει επιχειρήσεις παγκοσμίου κλάσεως και παρόχους υπηρεσιών προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών data centre, colocation και λύσεων διασύνδεσης. H εταιρεία προσφέρει στους πελάτες πρόσβαση στα συνδεδεμένα οικοσυστήματα που τους ενδιαφέρουν σε 300+ εγκαταστάσεις σε 50+ μητροπόλεις, σε 27 χώρες και 6 ηπείρους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda Hellix: Επεκτείνεται στην Ελλάδα - Νέο Data Center στο Ηράκλειο

Αέριο: Οι αστερίσκοι της Ελλάδας στα προτεινόμενα μέτρα της Κομισιόν

Eurobank: Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ το 2022 μέσω δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης – Παίρνει πρώτη την 2η δόση 

Όλες οι ειδήσεις

19:38

Ideal: Επιστροφή κεφαλαίου 0,12 ευρώ ανά μετοχή από τις 12/12

19:29

ΗΠΑ για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Θα περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας

19:16

To bitcoin θα καταρρεύσει στα 10.000 δολάρια, εκτιμά ο Mark Mobius

19:04

Ρωσία: Σε ισχύ ο νέος νόμος για τους «ξένους πράκτορες»

19:01

Νέες ενδείξεις για μεγα-τσουνάμι στον Άρη

19:00

Ευρωαγορές: Σε υψηλό 6 μηνών με «καύσιμο» από Πάουελ (Fed)

18:59

Ιταλία: Οι βουλευτές ενέκριναν μπόνους 5.500 ευρώ για την αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους

18:57

Flexopack: Αύξηση εσόδων 40,7% στο 9μηνο -Ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας

18:45

Σκυλακάκης: Η Ελλάδα δεν θα μπει σε ύφεση, γιατί έχει μπροστά της μια επενδυτική άνθηση

18:38

Η Τουρκία βγάζει στην Ανατολική Μεσόγειο το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» με νέα NAVTEX

18:37

Το νέο ουίσκι του Macallan είναι ένα single malt 77 ετών και έχει τιμή που συμβαδίζει με την ηλικία του

18:22

Attica Bank: Από 5/12 η διαπραγμάτευση των 271.448.946 νέων μετοχών

18:19

Prodea: Κέρδη 98,9 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2022 - Διανομή μερίσματος 0,11 ευρώ ανά μετοχή

18:06

Κακοκαιρία «Άριελ»: 146 κλήσεις έλαβε η Πυροσβεστική στην Κεντρική Μακεδονία

17:59

ΥΠΟΙΚ - Τράπεζες: Σχέδιο στήριξης μόνο για ευάλωτους με επιδότηση της διαφοράς στη δόση των δανείων

17:54

Ο Μπάιντεν υποδέχεται τον Μακρόν στον Λευκό Οίκο

17:52

Eurobank: Πού αποδίδεται η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Νοέμβριο

17:49

Βεστάγκερ: Η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

17:46

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αυξημένα καθαρά κέρδη και έσοδα στο 9μηνο

17:40

Ουκρανία: Η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραύλους ικανούς να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές

17:38

Η Άγκυρα ζητά την κατανόηση της Ουάσινγκτον ενόψει μιας πιθανής τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στη Συρία

17:30

AEGEAN: Πάνω από τα επίπεδα του 2019 η κίνηση εξωτερικού τον Νοέμβριο - Ενισχυμένο πρόγραμμα προορισμών και τον χειμώνα

17:24

Αθηνών-Κορίνθου: Μία λωρίδα θα δοθεί απόψε στην κυκλοφορία στo ύψος της Κινέττας

17:22

Σε πολύμηνα υψηλά το Χρηματιστήριο, «σπάζοντας» τις 920 μονάδες

17:20

Γαλλία: Αποδοκιμάζει την κλήση του πρέσβη της στο ιρανικό ΥΠΕΞ

17:16

Φυσικό αέριο: Οι αντιπροτάσεις από Ελλάδα και άλλες 6 χώρες της ΕΕ για πιο σφικτό πλαφόν

17:16

Καραμανλής: Προχωράμε το πιο φιλοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα έργων που έχει καταρτιστεί ποτέ

17:14

Γκεοργκίεβα: Αυξάνεται η πιθανότητα μιας χαμηλής παγκόσμιας ανάπτυξης το επόμενο έτος

17:03

Κικίλιας: Στηρίζουμε τις τουριστικές υποδομές σε όλη τη χώρα - Νέα Μαρίνα στο Μεγανήσι

17:00

Παγκόσμια Υγεία: Η ΕΕ επενδύει 125 εκατ. ευρώ στην καθολική υγειονομική κάλυψη