ΣΔΙΤ Αποβλήτων: Προχωρούν οι «5» μεγάλοι για το πάρκο κεντρικού τομέα - Ερωτηματικό η χωροθέτηση

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΔΙΤ Αποβλήτων: Προχωρούν οι «5» μεγάλοι για το πάρκο κεντρικού τομέα - Ερωτηματικό η χωροθέτηση
Το σύνολο των υποψήφιων επενδυτών, δηλαδή και τα 5 ισχυρά σχήματα, θα δώσουν το παρών, ως αναμένονταν, στην επόμενη φάση του διαγωνισμού των 460 εκατ. ευρώ. «Αγκάθι» που θα κατασκευαστεί η νέα μονάδα διαχείρισης αποβλήτων, οι εναλλακτικές λύσεις.

Το σύνολο των υποψήφιων επενδυτών, δηλαδή και τα 5 ισχυρά σχήματα, θα δώσουν το παρών, ως αναμένονταν, στην επόμενη φάση (ανταγωνιστικός διάλογος) του ΣΔΙΤ διαγωνισμού για την υλοποίηση της «ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Μ.Ε.Α) ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ». Δηλαδή του υψηλοτέρου σε προϋπολογισμό, άνω των 460 εκατ. ευρώ (με βάσει την αρχική εκτίμησης της προκήρυξης), project που προορίζεται από Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ να κατασκευαστεί σε κάποιο σημείο που χαρακτηρίζεται ως «κεντρικό πάρκο Αττικής», με την χωροθέτηση όμως της μονάδας να συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» και βασικό ερωτηματικό.

Γιατί μπορεί οι διαδικασίες για το εν λόγω έργο να προχωρούν, έστω και σε χρονική υστέρηση σε σχέση με το αντίστοιχο ΣΔΙΤ του πάρκου κυκλικής οικονομίας στον Πειραιά, ωστόσο, με το θέμα της περιοχής που τελικά θα υποδεχτεί τη μονάδα (ή τις μονάδες) να παραμένει σε εκκρεμότητα, ο διαγωνισμός συνεχίζει να έχει «κενό».

Όπως είχε προαναγγείλει στην αρχή του μήνα το insider.gr σε σχετικό του θέμα, ανάμεσα στα θέματα που είχαν τεθεί προς συζήτηση στην τακτική συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ (3 Αυγούστου), ήταν, μεταξύ άλλων, και η έγκριση του πρακτικού επιτροπής διενέργειας Β’ Φάσης του διαγωνισμού με τη Διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου για το έργο «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Μ.Ε.Α) ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ».

Με τον φορέα τελικά να «ανάβει πράσινο φως» και στους 5 επενδυτές - Προεπιλεγέντες που πληρούν τις απαιτήσεις συμμετοχής στον Διάλογο και τη συμμετοχή τους στη Β’ Φάση του Διαγωνισμού, δηλαδή τους: ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.», ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ «ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. ΣΔΙΤ Π.Κ.Ο. ΑΤΤΙΚΗΣ», ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - ΤΙΤΑΝ, ΕΡΓΟ ΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ», ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ «INTRAKAT – W.A.T.T. A.E. – ΠΑΡΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ», ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ «MORE - ΑΒΑΞ - THALIS». Κατά πόσο στην πορεία προκύψουν αλλαγές σε κοινοπραξίες λόγω και της παρουσίας του ομίλου Βαρδινογιάννη (Motor Oil – MORE) είτε άμεσα σε κοινοπραξία (με ΑΒΑΞ – Thalis) είτε και έμμεσα (ΗΛΕΚΤΩΡ, θυγατρική ΕΛΛΑΚΤΩΡ), για λόγους που σχετίζονται με τον ανταγωνισμό, θα φανεί στην πορεία.

Αυτό όμως που πρέπει σύντομα να επιλυθεί είναι το «καυτό» θέμα της χωροθέτησης της μονάδας. Οι πρόσφατες πληροφορίες σημείωναν ότι τόσο η ολοκλήρωση του σταδίου του ανταγωνιστικού διαλόγου όσο και τα υπόλοιπα στάδια – «βήματα» αναμένεται να έχουν μια χρονική υστέρηση σε σχέση με την αντίστοιχη διαδικασία του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας στον Πειραιά (Σχιστό). Άρα, πάμε για να δοθούν προσφορές στα μέσα του 2023 και αυτό καλώς εχόντων των πραγμάτων. Πάντως, μέχρι τότε, πρόθεση της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ ήταν αφενός να «κυλήσει» η πρώτη φάση του διαλόγου (καθορίζεται η ευρύτερη ατζέντα) ώστε να μη χάνεται χρόνος, αφετέρου να «πυκνώνουν» οι διεργασίες για να επιλυθεί το βασικό θέμα της χωροθέτησης. Πηγές της αγοράς έκαναν πρόσφατα λόγο για εξέταση τουλάχιστον 2-3 περιοχών, πέραν της Φυλής (είχαν υπάρξει τοπικές αντιδράσεις ενώ είναι ήδη επιβαρυμμένη, όπως Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ αναγνωρίζουν) ως εναλλακτικές τοποθεσίες υποδοχής της μονάδας. Πάντως, υπήρχε η εκτίμηση ότι το θέμα της χωροθέτησης θα «κλείσει» έως τα τέλη Οκτωβρίου 2022, ή έστω μέσα στη χρονιά, υπό καλές συνθήκες. Είναι προφανές ότι Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ «μετρούν» όλες τις παραμέτρους για τον χώρο υλοποίησης της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Κεντρικού Τομέα, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά. Κατά πόσο θα επαληθευθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις και βρεθεί λύση στην χωροθέτηση εντός του 2022, θα φανεί προσεχώς.

Να σημειωθεί ότι ο αναθεωρημένος σχεδιασμός, όπως αναφέρεται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων - ΠΕΣΔΑ τέθηκε από τις αρχές του μήνα σε δημόσια διαβούλευση), προβλέπει έξι «Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας» και αντίστοιχες μονάδες επεξεργασίας ένα εκ των οποίων είναι αυτό του λεγόμενου «κεντρικού τομέα». Βέβαια, με τον διαγωνισμό ΣΔΙΤ να «τρέχει» είναι προφανές ότι πρέπει γρήγορα να υπάρξουν εξελίξεις καθώς δύσκολα μπορεί να γίνει διάλογος με επενδυτές χωρίς αυτοί να γνωρίζουν την περιοχή κατασκευής της μονάδας, τις αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν κ.α., ώστε να φτάσουμε στις τελικές προδιαγραφές που είναι απαραίτητες πριν την υποβολή προσφορών.

Πάντως, η επιλογή της περιοχής πρέπει να πληροί ταυτόχρονα κάποια κριτήρια χωροθέτησης (γεωλογικής – χωροταξικής - περιβαλλοντικής – λειτουργικής επάρκειας, σε σχέση με τη δόμηση κ.α.), ενώ είναι ένα θέμα κατά πόσο μπορεί να επιλεγεί άλλο μοντέλο, για παράδειγμα μεταφορά μονάδας σε άλλη περιφερειακή ενότητα, συγχωνεύσεις μονάδων με προσαρμογή της δυναμικότητάς τους κ.α.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται σε σχετική μελέτη, υπάρχει η αναγκαιότητα εφαρμογής για τις παρακάτω πρόνοιες:

- Σε περίπτωση αδυναμίας εύρεσης κατάλληλων χώρων, είτε λόγω μη δυνατότητας εύρεσης επαρκών εκτάσεων είτε μη ικανοποίησης των κριτηρίων χωροθέτησης του ΕΣΔΑ/ΠΕΣΔΑ, να υπάρχει η δυνατότητα χωρωθέτησηής τους σε άλλη περιφερειακή ενότητα.

- Δυνατότητα συγχώνευσης των ΜΑΑα με ανάλογη προσαρμογή της δυναμικότητάς τους.

ΜΕΑ Κεντρικού Τομέα Αττικής: Όπως αναφέρονταν στις προκηρύξεις, το αντικείμενο της προτεινόμενης Σύμπραξης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του έργου: «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΑ) ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ», για εκτιμώμενο χρονικό διάστημα έως 30 έτη, από τη θέση σε ισχύ της Σύμβασης Σύμπραξης. Εξ αυτών, η περίοδος μελετών, αδειοδοτήσεων, κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργίας έχει εκτιμηθεί περίπου στα δύο 3 έτη. Η δυναμικότητα της Μονάδας έχει εκτιμηθεί σε 450.000 tn/year υπολειμματικών συμμίκτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Premia ΑΕΕΑΠ – Μπουτάρης: «Άνοιξε ο δρόμος» για το deal – «Πράσινο φως» από το Πρωτοδικείο Βέροιας

Ανθούν οι ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ευρώπη

Κορονοϊός: Μέχρι τέλος Αυγούστου οι αποφάσεις για τα σχολεία - Τα σενάρια για μάσκες και τεστ

gazzetta
gazzetta reader insider insider