«Ξαναγράφεται» ο διαγωνισμός των 226 εκατ. ευρώ για τις «e - πολεοδομίες» – Δεκτή προσφυγή της Μυτιληναίος

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ξαναγράφεται» ο διαγωνισμός των 226 εκατ. ευρώ για τις «e - πολεοδομίες» – Δεκτή προσφυγή της Μυτιληναίος
Έγινε αποδεκτή από την ΑΕΠΠ προσφυγή των Μυτιληναίος – Master που ζητούσαν «τμηματοποίηση» του project και όχι ενιαία διαδικασία. Το ΤΕΕ προχωρά σε νέα τεύχη δημοπράτησης και επαναπροκήρυξη.

«Ξαναγράφονται» τα τεύχη δημοπράτησης στον διαγωνισμό ύψους 150,7 εκατ. ευρώ (στα 226,1 εκατ. ευρώ με την προαίρεση) για τις «e – πολεοδομίες» που μόλις στα μέσα Φεβρουαρίου προκήρυξε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Η απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή της κοινοπραξίας Μυτιληναίου – Master οδηγεί το ΤΕΕ στην επαναπροκήρυξη του έργου για την Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας.

Η κοινοπραξία υπό τη Μυτιληναίος είχε προσφύγει στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), όπως προ ολίγων εβδομάδων είχε αποκαλύψει το insider.gr σε σχετικό του θέμα (Στην «αναμονή» μέχρι νεωτέρας το project του ΤΕΕ ύψους 226,1 εκατ. ευρώ για τις «e – πολεοδομίες»), ζητώντας το έργο να τμηματοποιηθεί γιατί σύμφωνα με το σκεπτικό της οι προς ανάθεση υπηρεσίες έχουν διακριτό αντικείμενο.

Όπως είχε αναφέρει το insider.gr σε σχετικό του θέμα στα τέλη Μαρτίου, το ΤΕΕ είχε προχωρήσει σε αναστολή της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση της ψηφιοποίησης Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας, έπειτα από σχετική απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) στην οποία είχε προσφύγει ενδιαφερόμενη κοινοπραξία (Μυτιληναίου – Master). Η αναστολή της διαγωνιστικής διαδικασίας ίσχυε μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης για την ουσία της προσφυγής.

Όπως αναφέρει στην απόφασή της η Αρχή, το ΤΕΕ επέλεξε να προβεί στην ενιαία δημοπράτηση του υπό ανάθεση έργου, «το οποίο ωστόσο δεν αποδεικνύει ότι αποτελεί μία ενιαία οντότητα». Η ΑΕΠΠ αποδέχεται τα επιχειρήματα της κοινοπραξίας ότι η ενιαία δημοπράτηση περιορίζει τον αριθμό των δυνητικών οικονομικών φορέων που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό και προσθέτει ότι η αναθέτουσα αρχή οφείλει να αναπροσαρμόσει τα κριτήρια επιλογής ανάλογα με τη φύση και τις απαιτήσεις εκάστου τμήματος του έργου.

Με την υλοποίηση του έργου επιδιώκεται: α) η ψηφιοποίηση, ψηφιακή καταχώρηση, αρχειοθέτηση και γεωκωδικοποίηση, των φακέλων των αδειών δόμησης, που υπάρχουν στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων όλης της χώρας και β) η επέκταση του Ψηφιακού Χάρτη σε συγκεκριμένους Δήμους της Χώρας, με σημαντική οικιστική ανάπτυξη και μεγάλη πυκνότητα ακινήτων, ενισχύοντας τη βάση του νέου μητρώου κτιρίων.

Συνολικά σχετικά με τη γεωμετρική τεκμηρίωση των κτιρίων και την ενίσχυση της πληροφορίας στη βάση δεδομένων του ψηφιακού Χάρτη, το έργο αναφέρεται σε 32 Δήμους, 82 Δημοτικές Ενότητες, και περίπου 550.000 κτίρια (490.845 σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ του 2011 προσαυξημένα κατά 10% λόγω της παρέλευσης 10ετίας).

Το φυσικό αρχείο των πολεοδομιών περιλαμβάνει μεγάλο πλήθος φακέλων των οποίων η φύλαξη, η αναζήτηση εγγράφων από πολίτες και μηχανικούς κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια ανά έτος. Επιπρόσθετα στα προηγούμενα το φυσικό αρχείο απειλείται από φυσικές καταστροφές (έχει συμβεί αρκετές φορές) αλλά και από την φυσική γήρανση του χαρτιού που επέρχεται με τον χρόνο.

Σκοπός είναι η προστασία και διαφύλαξη των έντυπων αρχείων αφενός, καθώς το πέρας των ετών και οι χώροι αποθήκευσης τους προκαλούν τη φυσική φθορά των εγγράφων και αφετέρου η εύκολη πρόσβαση και διάθεση / αξιοποίηση των στοιχείων, καθώς ο μεγάλος τους όγκος καθιστά δύσκολη την αναζήτηση στοιχείων από τους ενδιαφερομένους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην «αναμονή» (μέχρι νεωτέρας) το project του ΤΕΕ ύψους 226,1 εκατ. ευρώ για τις «e – πολεοδομίες»

ΤΕΕ: «Βγήκε» ο διαγωνισμός ύψους 150,7 εκατ. ευρώ για τις «e – πολεοδομίες»