Το πάρκο «έρευνας και ανάπτυξης» της Theracell στην Κόρινθο και η Premia Properties

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πάρκο «έρευνας και ανάπτυξης» της Theracell στην Κόρινθο και η Premia Properties
Η επένδυση των 120 εκατ. ευρώ, η έκταση της ΕΤΑΔ και οι λεπτομέρειες του project. Η πρόσφατη «έμμεση» συμμετοχή της Premia Properties στην Παιανία και η… Μπουτάρης.

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου Βιοτεχνολογίας και Καινοτομίας στο Λέχαιο Κορινθίας, επένδυση την οποία προχωράει η εταιρεία βιοτεχνολογίας, Theracell, ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Χτες, η ΕΤΑΔ ανακοίνωσε ότι υπεγράφη σύμβαση παραχώρησης μετ’ ανταλλάγματος του ακινήτου της Περιφερειακής Αγοράς Λεχαίου προς το Δήμο Κορινθίων από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., κ. Στέφανο Δ. Βλαστό και τον Δήμαρχο Κορινθίων, κ. Βασίλη Νανόπουλο, παρουσία του Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρίστου Δήμα και του Αντιδημάρχου του Δήμου Κορινθίων, κ. Σπύρου Πλατή. Με τη συγκεκριμένη συμφωνία αποδίδεται στην τοπική κοινωνία της Κορίνθου εδαφική έκταση της ΕΤΑΔ, επιφάνειας 102.381,67 τ.μ., με σκοπό τη δημιουργία Βιοτεχνολογικού Πάρκου και την εγκατάσταση επιχειρήσεων βιοτεχνολογίας, καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας. Η διάρκεια της παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης του ακινήτου προσδιορίζεται στα τριάντα (30) έτη από την υπογραφή της σύμβασης με δυνατότητα παράτασης ακόμη δέκα (10) έτη.

Το project (που σχετίζεται με τη μεταβίβαση της έκτασης) σχετίζεται με το επενδυτικό πλάνο «Εξατομικευμένες Κυτταρικές & Γονιδιακές Θεραπείες δίπλα στον Έλληνα Ασθενή (POCare Model)» της Theracell Laboratories σύμπραξη της ελληνικής Theracell Advanced Biotechnology και της αμερικάνικης εισηγμένης στο NASDAQ, Orgenesis Inc. Η Theracell Laboratories έχει παρουσιάσει στην κυβέρνηση πολυετές επενδυτικό σχέδιο, συνολικής αξίας 120 εκατ. ευρώ (με 83 εκατ. να αφορούν την έρευνα και ανάπτυξη) το οποίο εγκρίθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Στην Κόρινθο θα αναπτυχθούν οι εγκαταστάσεις έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας, ενδεχομένως και άλλων ομοειδών.

Η Theracell Advanced Biotechnology έχει έδρα την Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2013 και ειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας και συμμετέχει στη διάθεση μιας ποικιλίας προϊόντων Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας (CGT). Το θεραπευτικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας εκτείνεται στους τομείς της ορθοπεδικής, της δερματολογίας, της νεφρολογίας, της ανοσο-ογκολογίας και της επιδιόρθωσης και αναγέννησης ιστών.

Υπενθυμίζεται ότι η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων είχε εγκρίνει στα τέλη Νοεμβρίου του 2021 το νέο επενδυτικό σχέδιο "Εξατομικευμένες Κυτταρικές & Γονιδιακές Θεραπείες δίπλα στον Έλληνα Ασθενή (POCare Model)" της Theracell Laboratories IKE. Όπως αναφέρονταν τότε, η εν λόγω επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 173 νέες θέσεις εργασίας έως το έκτο έτος της επένδυσης και συνολικά 512 μέχρι και το τελευταίο έτος αυτής, το 2040. Η επένδυση περιλαμβάνει την αγορά και μεταφορά των υφιστάμενων τεχνολογιών στην Theracell και την περαιτέρω ανάπτυξή τους ώστε να εφαρμοστεί με επιτυχία τόσο στις υφιστάμενες θεραπείες όσο και σε μελλοντικές. Επίσης, περιλαμβάνει την εγκατάσταση κεντρικής μονάδας παραγωγής και ερευνητικών εργαστηρίων στην Κόρινθο από την οποία θα πραγματοποιείται ο γενικός συντονισμός όλων των ΟΜPULs ανά την επικράτεια καθώς και η έρευνα και ανάπτυξη μελλοντικών θεραπειών για παθήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν επιτυχώς (εργαστήριο R&D).

Μέσω στρατηγικών συνεργασιών, η Theracell Advanced Biotechnology συμμετέχει στη διαδικασία της υλοποίησης της Εξατομικευμένης Ιατρικής προσαρμοσμένης στις ατομικές ανάγκες του ασθενούς. Μία τέτοια περίπτωση είναι η στρατηγική συνεργασία με την Orgenesis, με στόχο την επέκταση των θεραπευτικών διαδικασιών.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Premia Properties ανακοίνωσε την υπογραφή προσυμφώνου με τον όμιλο Dimand A.E. για την απόκτηση αυτοτελούς ακινήτου στο οποίο θα αναπτυχθεί πάρκο βιοτεχνολογίας. Το ακίνητο βρίσκεται στο 2ο χλμ. της Λεωφόρου Παιανίας-Μαρκοπούλου, εντός της ΒΙΟ.ΠΑ. Παιανίας και έχει έκταση 23 στρεμμάτων εντός του οποίου υπάρχουν κτίρια γραφείων και αποθηκών 4.180 τ.μ. τα οποία θα ανακατασκευασθούν και επαναχρησιμοποιηθούν, ενώ πρόκειται να αναπτυχθούν και νέα κτίρια συνολικής επιφανείας 16.000 τ.μ. Όπως ανέφεραν τότε σχετικές πληροφορίες, πρόκειται για την έκταση στην οποία θα αναπτυχθεί η επένδυση των εταιρειών Theracell και Orgenesis, η οποία είναι εισηγμένη στο Nasdaq, που αφορά στη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου Βιοτεχνολογίας και Καινοτομίας. Επί της ουσίας, η Premia Properties θα αγοράσει το ακίνητο και θα το εκμισθώσει για περίοδο 20 ετών στους επενδυτές.

Για το ακίνητο στην Παιανία έχει υπογραφεί προσύμφωνο εξαγοράς του από την Premia Properties, η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα προσθέσει στα ετήσια έσοδά της από τη μίσθωσή του 1,5 εκατ. ευρώ (από το δεύτερο τρίμηνο του 2022) και σταδιακά μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης, τέλος του 2023, περί τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Πάντως, η Premia Properties πέραν αυτού του τομέα ή των φοιτητικών κατοικιών (logistics, big boxes, κοινωνικά κτήρια, γραφεία κ.α. είναι έτσι κι αλλιώς στην στενό πυρήνα της δράσης της) φέρεται να κοιτάζει και προς άλλες κατευθύνσεις στο εγχώριο real estate καθώς βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά των ακινήτων της οινοποιίας Μπουτάρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις διαρκούν αρκετούς μήνες, ενώ εκτιμάται ότι για να τελεσφορήσουν (αν αυτό συμβεί) θα χρειασθεί εξίσου μεγάλο χρονικό διάστημα. Η οινοποιεία αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα, έχει σημαντικά χρέη στις τράπεζες με αποτέλεσμα τα ακίνητά της να βρίσκονται τώρα στις εταιρείες στις οποίες οι τράπεζες έχουν μεταφέρει ακίνητα που συνδέονται με τα κόκκινα δάνεια. Το ενδιαφέρον της Premia αφορά μόνον στα ακίνητα της Μπουτάρης (διαθέτει 5 οινοποιεία στις περιοχές, Νάουσα, Γουμένισσα, Κρήτη, Σαντορίνη και Μαντινεία καθώς και ακίνητο στο Πικέρμι Αττικής). Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι για την δραστηριότητα της οινοποιίας ενδιαφέρεται ο βασικός μέτοχός της, Ηλίας Γεωργιάδης, σε συνεργασία και με άλλους επενδυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider