Volvo και Northvolt χτίζουν Mega - εργοστάσιο μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη Σουηδία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Volvo και Northvolt χτίζουν Mega - εργοστάσιο μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη Σουηδία
Η κατασκευή της μονάδας θα ξεκινήσει, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, μέσα στο 2023.

Η σουηδική πόλη Γκέτεμποργκ θα αποτελέσει την έδρα για το νέο mega - εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την Volvo και την Northvolt, απόφαση η οποία δίνει ώθηση στην ευρωπαϊκή προσπάθεια να μεταφέρει την παραγωγή κυψελών στο εσωτερικό της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κατασκευή του εργοστασίου θα ξεκινήσει εντός του 2023, με την παραγωγή για τα μοντέλα Volvo και Polestar να ξεκινάει το 2025.

Όπως αναφέρεται, το κόστος του εργοστασίου και της μονάδας έρευνας που θα κατασκευαστεί κοντά του ανέρχεται κοντά στα 30 δισ. σουηδικές κορώνες (3,3 δισ. δολάρια).

«Η συνεργασία μας για τις κυψέλες μπαταριών με την Northvolt αποτελεί σημείο-"κλειδί" για τις στρατηγικές φιλοδοξίες μας ως προς τον εξηλεκτρισμό», ανέφερε ο CEO της Volvo Cars, Χακάν Σάμιουελσον, σε δήλωσή του. Οι δύο εταιρείες επέλεξαν τον Έντριαν Κλαρκ, πρώην στέλεχος της Tesla, προκειμένου να ηγηθεί της κοινοπραξίας τους.

Η Volvo, η οποία έχει περάσει στον έλεγχο της κινεζικής Zhejiang Geely, έχει το φιλόδοξο σχέδιο να πωλεί αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Στη νέα παραγωγική μονάδα θα εργάζονται έως και 3.000 άνθρωποι και θα παράγει κυψέλες μπαταρίας δυναμικής 50 γιγαβατωρών τον χρόνο - ικανές να τροφοδοτήσουν έως και 500.000 αυτοκίνητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Volvo: Πάνω από τις προβλέψεις τα κέρδη στο δ' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider