Jumbo: To «χρονικό» των εξελίξεων – Οι καταγγελίες, οι αυξήσεις μισθών και ο προβληματισμός για το 2022

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Jumbo: To «χρονικό» των εξελίξεων – Οι καταγγελίες, οι αυξήσεις μισθών και ο προβληματισμός για το 2022
Jumbo
Σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα των ημερών έχει αναδειχθεί ο Απόστολος Βακάκης, καθώς ο Όμιλος Jumbo έχει βρεθεί στο προσκήνιο ουκ ολίγες φορές τα τελευταία 24ωρα, για μια σειρά από λόγους.

Σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα των ημερών έχει αναδειχθεί ο Απόστολος Βακάκης, καθώς ο Όμιλος Jumbo έχει βρεθεί στο προσκήνιο ουκ ολίγες φορές τα τελευταία 24ωρα, για μια σειρά από λόγους.

Ήταν στις 15 Δεκεμβρίου όταν στα social media - και όχι μόνο - προκλήθηκε σωρεία αντιδράσεων, μετά τις καταγγελίες του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για τις εργασιακές συνθήκες και τον εσωτερικό κανονισμό στα Jumbo, σύμφωνα με τον οποίο η εταιρεία μπορεί μεταξύ άλλων «εκτός από παρατηρήσεις και επιπλήξεις να επιβάλει πρόστιμο ‘στον παραβάτη – εργαζόμενο’ αφαιρώντας του μέχρι και το 1/4 του μηνιαίου μισθού του, να ορίζει τη διάρκεια της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας, τις ώρες έναρξης και λήξεως της εργάσιμης ημέρας, τις διακοπές εργασίας του προσωπικού της και το σύστημα εργασίας». Αναφέρεται ότι ως χρόνος εργασίας θεωρείται αποκλειστικά και μόνο εκείνος, κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι παρέχουν πραγματική υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί».

Η αντίδραση της Jumbo ήρθε λίγες ώρες αργότερα, με πηγές της εταιρείας να σχολιάζουν πως «ο Όμιλος Jumbo είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στηρίζοντας με σταθερή απασχόληση και έγκαιρη καταβολή μισθών, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της οικονομίας, 4.000 οικογένειες στην Ελλάδα, ενώ σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, εργάζονται συνολικά 7.000 υπάλληλοι».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «οι ημέρες και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων καθορίζονται πάντα από την ισχύουσα νομοθεσία κάθε χώρας, ενώ τηρούνται με αυστηρότητα οι κανονισμοί υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, καθώς και όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Επίσης, δεν υφίσταται ούτε τέθηκε ποτέ ζήτημα λειτουργίας των καταστημάτων σε ημέρες ή περιοχές όπου δεν προβλέπει ο νόμος ρητά τη λειτουργία του λιανεμπορίου. Αποτελεί πάγια θέση του Ομίλου ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δεν είναι απαραίτητη για την ικανοποίηση των αναγκών της αγοράς. Με μία και μοναδική προϋπόθεση: Ό,τι προβλέπει η νομοθεσία για τη λειτουργία του λιανεμπορίου τις Κυριακές, να ισχύει για όλους και για όλα τα καταστήματα».

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό και το επιπλέον 2% στα Jumbo

Το περασμένο Σάββατο, από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, στο πλαίσιο της εισήγησής του στη συζήτηση για τον νέο Προϋπολογισμό. Ήταν στις 18 Δεκεμβρίου.

Από τότε χρειάστηκαν μόλις δύο ημέρες για να δημοσιοποιηθεί επιστολή του επικεφαλής της Jumbo προς τους εργαζόμενους της εταιρείας, μέσω της οποίας ο κ. Βακάκης δεσμεύεται για αυξήσεις μισθών.

Ειδικότερα, ο Απόστολος Βακάκης ενημερώνει το προσωπικό της εταιρείας πως «στα πλαίσια της εξαγγελθείσας πρόθεσης για αύξηση του εθνικού νομοθετημένου κατώτατου μισθού σε ποσοστό 2%, η Jumbo ανακοινώνει ότι εκτός από το 2% του Κράτους, θα δοθεί ως έκτακτη αμοιβή επιπλέον 2% μηνιαίως στο προσωπικό της και με ημερομηνία ισχύoς την 01.01.2022» και διευκρινίζει πως «σε περίπτωση δε που εντός του έτους 2022 ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός αυξηθεί (για δεύτερη φορά) σε ποσοστό συνολικά άνω του 4%, η Jumbo θα καταβάλει, ως έκτακτη παροχή, και την διαφορά της αύξησης αυτής στους εργαζομένους της αναδρομικά από 01.01.2022».

«Η Jumbo θα ήθελε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της προς όλους τους εργαζόμενους για την αγάπη, την αφοσίωση και την πολύτιμη στήριξη που έχετε επιδείξει. Χάρη σε σας η επιχείρησή μας ανταποκρίνεται στις μεγάλες προκλήσεις και δυσκολίες των καιρών, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας και των ανατιμήσεων, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και συνεχίζει να υπηρετεί τον αποστολή της, δηλαδή την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών της στις πιο ανταγωνιστικές τιμές. Οι εργαζόμενοι είναι το πρόσωπο της επιχείρησής μας και δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό ακόμη και υπό τις παρούσες, δυσμενείς συνθήκες», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του κ. Βακάκη, η οποία κλείνει με τη δέσμευση πως «η Jumbo ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι έμπρακτα στο πλευρό των εργαζομένων της».

«Δεν υπάρχουν παράνομες διατάξεις στον Κανονισμό Εργασίας» - Τι λέει για τις Κυριακές

Την ίδια ώρα, μόλις πέντε ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, σε επίσημη ανακοίνωσή της η Jumbo αναφέρει πως μένει μακριά από «μικροπολιτικά παιχνίδια» και διαψεύδει πως «υπάρχουν παράνομες διατάξεις στον Κανονισμό Εργασίας της».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «παρά τις αντίξοες συνθήκες η Jumbo συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της, μακριά από ‘μικροπολιτικά παιχνίδια’, πιστή στις αρχές και αξίες της, έχοντας ως πολύτιμους συμμάχους της τους πελάτες και τους εργαζομένους της, με τους οποίους έχει, καθ’ όλα τα έτη λειτουργίας της, αναπτύξει σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού».

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση «η Jumbo διαψεύδει κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς που αναπτύσσονται σε διάφορα συνδικαλιστικά φυλλάδια σχετικά με τη δήθεν ύπαρξη παράνομων διατάξεων στον Κανονισμό Εργασίας της και δηλώνει ότι άπασες οι προβλέψεις αυτού συνάδουν με τις διατάξεις της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας, κάτι αυτονόητο αφού διαφορετικά δεν θα είχαν εγκριθεί από την Πολιτεία. Ειδικά σε ότι αφορά το φερόμενο δικαίωμα της εταιρείας να περικόπτει το ¼ του μηνιαίου μισθού των εργαζομένων, όλοι γνωρίζουν ότι, πέραν του εξωφρενικού του ισχυρισμού, κάτι τέτοιο ούτε ισχύει ούτε θα μπορούσε ποτέ να ισχύσει βάσει του κώδικα αξιών και αρχών της Jumbo».

«Τέλος, στα πλαίσια της προσπάθειάς της να δοθεί οριστικό τέλος στο πνεύμα παραπληροφόρησης, η Jumbo δηλώνει κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έχει ζητήσει να λειτουργήσουν τα καταστήματά της την Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου, όπως και να λειτουργούν τις Κυριακές γενικότερα, με εξαίρεση τις περιοχές στις οποίες λειτουργούν οι ανταγωνιστές της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα «αγκάθια» του λιανεμπορίου

Στα τέλη Νοεμβρίου ο Όμιλος προειδοποίησε για τη βαριά σκιά που ρίχνουν στο λιανεμπόριο οι δυσμενείς εξελίξεις που καταγράφονται διεθνώς, με επίκεντρο την κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους και των ναύλων, σε συνδυασμό με τα νέα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ για την προστασία από τον κορονοϊό.

Τότε η διοίκηση είχε αναφέρει πως προσπαθεί να ισορροπήσει σε ένα περιβάλλον με:

• περιορισμούς στη λειτουργία του λιανεμπορίου που επιβάλλονται από τις κατά τόπους κυβερνήσεις για τον έλεγχο της πανδημίας

• τις τιμές της ενέργειας να είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα,

• το κόστος των ναύλων να μην έχει αποκλιμακωθεί για χρονικό διάστημα σχεδόν έτους και

• πληθωριστικές πιέσεις που επιφέρουν σημαντική επίδραση στις τιμές αγοράς των προϊόντων.

Μάλιστα ο Όμιλος εκτιμούσε πως όλοι αυτοί επιβραδυντικοί παράγοντες δεν αναμένεται να βελτιωθούν κατά τους πρώτους μήνες του 2022.

Πώς αντιμετωπίζει τις ελλείψεις στα ράφια και… η απάντηση στις ανατιμήσεις

Κατά τις πληροφορίες και προκειμένου να αντιμετωπίσει τις σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, η Jumbo επικεντρώνεται στην αναδιάρθρωση του προϊοντικού της μείγματος, προκειμένου να μην διευρυνθούν οι ελλείψεις στα ράφια ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Όμιλος έχει από καιρό στραφεί σε νέες αγορές, πλην της Ασίας, προκειμένου να προμηθεύεται προϊόντα, ενώ το κεντρικό σύστημα των αποθηκών του είναι ικανό να περιορίσει τις επιπτώσεις της κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία της Jumbo (στοιχεία εννεαμήνου 2021), η εταιρεία διαθέτει σημαντική ρευστότητα, με τα χρηματικά διαθέσιμα να φτάνουν στα 750 εκατ. ευρώ περίπου. Αυτή η ρευστότητα αποτελεί το ανάχωμα για να μην προβεί ο Όμιλος σε ανατιμήσεις στα προϊόντα του.

Συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και ο προβληματισμός για τις… χαμένες χρονιές

Σε ό,τι αφορά τα έκτακτα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ στο λιανεμπόριο για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού, ο Όμιλος έχει από καιρό εκφράσει την πάγια θέση του «πώς στηρίζει απόλυτα τους υγειονομικούς κανόνες, όμως εναντιώνεται στις εξαιρέσεις αυτών», καταγγέλλοντας ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε σχέση με τα Hyper Market.

Υπενθυμίζεται εδώ πως στα καταστήματα λιανικού εμπορίου δυνατότητα πρόσβασης έχουν οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι μηνών νοσήσαντες από κορονοϊό, καθώς και οι μη εμβολιασμένοι πολίτες που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test, ενώ στα supermarkets η πρόσβαση των καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο.

Ήδη από τις αρχές του Φθινοπώρου και στη σκιά όλων αυτών των προβλημάτων, η Jumbo έχει προειδοποιήσει πως – μετά το ισχυρό «σοκ» που επέφεραν τα lockdown του 2020 – το 2021 θα είναι μία ακόμη χαμένη χρονιά, σε σύγκριση με τα πρότυπα του Ομίλου για ισορροπημένη ανάπτυξη τόσο στις πωλήσεις όσο και στην κερδοφορία του.

Καθώς, μάλιστα, η διεθνής αρνητική συγκυρία δεν αναμένεται να δείξει σημάδια αποκλιμάκωσης προσεχώς, αλλά αντίθετα εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης προσεχώς, η Jumbo δεν αποκλείει το 2022 να χαρακτηριστεί και αυτό σαν μία ακόμα χαμένη χρονιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξήσεις μισθών ανακοίνωσε η Jumbo – Η επιστολή Βακάκη στους εργαζόμενους

gazzetta
gazzetta reader insider insider