Προχωρά το deal εξαγοράς της Pet City από τη BC Partners – Η επόμενη μέρα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωρά το deal εξαγοράς της Pet City από τη BC Partners – Η επόμενη μέρα
Ένα deal που επιβεβαιώνει την ψήφο εμπιστοσύνης στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η συμφωνία για την εξαγορά της Pet City από τη BC Partners, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ολοκλήρωση του deal πριν την εκπνοή του τρέχοντος έτους.

Ήδη, την περασμένη Παρασκευή η Επιτροπή Ανταγωνισμού άναψε το «πράσινο φως» στην απόκτηση της Pet City, ηγέτιδας εταιρείας στη λιανική πώληση τροφίμων κατοικίδιων ζώων και αξεσουάρ, από την εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων BC Partners, με επικεφαλής τον Νίκο Σταθόπουλο. Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ολοκλήρωση του deal – ενός deal που επιβεβαιώνει την ψήφο εμπιστοσύνης στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Το «πράσινο φως» της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση «η Επιτροπή Ανταγωνισμού συνεδρίασε σήμερα σε τμήμα και ενέκρινε ομόφωνα, με την υπ’ αριθ. 756/2021 απόφασή της, κατ’ άρθρο 8 παρ. 3 Ν. 3959/2011, την από 1/11/2021 γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση που αφορά στην απόκτηση από την εταιρεία BC Partners του έμμεσου αποκλειστικού ελέγχου επί της εταιρείας Pet City Group και των θυγατρικών της.

Με την ως άνω απόφασή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι η εν λόγω συγκέντρωση, η οποία αφορά τις αγορές λιανικής εμπορίας τροφών για κατοικίδια ζώα, λιανικής εμπορίας αξεσουάρ κατοικίδιων, λιανικής εμπορίας προϊόντων υγιεινής και περιποίησης για κατοικίδια ζώα, εμπορίας κτηνιατρικών φαρμάκων και αντιβιοτικών, παροχής υπηρεσιών κτηνιατρικής φροντίδας, και εμπορίας μικρών ζώων, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά».

Η ανακοίνωση του deal

Ήταν 3 Νοεμβρίου όταν η BC Partners ανακοίνωσε την απόκτηση της Pet City, φέρνοντας στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Πρόκειται για την πρώτη επένδυση της BC Partners GR Investment, ενός fund ειδικού σκοπού που επιδιώκει να επενδύσει και να υποστηρίξει υψηλής ανάπτυξης μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίζουμε την Pet City στην οικογένεια της BC Partners και να επενδύουμε στην ηγέτιδα εταιρεία της ταχύτατα αναπτυσσόμενης ελληνικής αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών κατοικίδιων ζώων. Πρόκειται για την πλέον πρόσφατη επένδυση της BC Partners στην Ελλάδα, μια χώρα στην οποία δραστηριοποιούμαστε για περισσότερα από 15 χρόνια και η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη. Η πεποίθησή μας για το μέλλον της χώρας, μας οδήγησε στη δημιουργία του BC Partners GR, ενός ειδικού επενδυτικού βραχίονα που αποσκοπεί στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα», δήλωνε πριν από ενάμιση μήνα ο κ. Σταθόπουλος.

Η BC Partners διαθέτει εμπειρία στον κλάδο των προϊόντων κατοικιδίων ζώων, καθώς έχει επενδύσει στην PetSmart, τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης προϊόντων για κατοικίδια στις ΗΠΑ, στην Chewy, τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου προϊόντων για κατοικίδια στις ΗΠΑ με κεφαλαιοποίηση 32 δισ. δολ. Περίπου, καθώς και στην VetPartners, τον κορυφαίο διαχειριστή κτηνιατρικών κλινικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η «επόμενη ημέρα»

Όταν η συμφωνία ολοκληρωθεί, θα οδηγήσει την Pet City σε μια νέα εποχή, με «συμμάχους» στα επόμενα βήματά της την εμπειρία, την τεχνογνωσία και φυσικά τη στήριξη της BC Partners, η οποία αποκτά τον έλεγχο μιας ηγέτιδας εταιρείας σε έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο.

Μιας εταιρείας που αναπτύχθηκε ως οικογενειακή επιχείρηση, καταλαμβάνοντας ωστόσο ηγετικά μερίδια στην αγορά και εξυπηρετώντας σήμερα περίπου 3 εκατομμύρια πελάτες.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με τους όρους του deal, η ιδρυτική οικογένεια της Pet City θα διατηρήσει μειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία.

Η εταιρεία PET CITY GROUP AEBE ιδρύθηκε το 1988 από τον Μαντζουράνη Μαντζουρανάκη, ενώ μέχρι το 1995 δραστηριοποιούνταν στη χονδρική πώληση προϊόντων για κατοικίδια με πελατολόγιο που ξεπερνούσε τα 1.200 pet shops σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, το 1996, το εταιρικό ενδιαφέρον στράφηκε στη λιανική πώληση, με αντικείμενο την εισαγωγή και εμπορία τροφών κατοικίδιων ζώων και αξεσουάρ. Την ίδια χρονιά εγκαινιάζεται το πρώτο κατάστημα στην περιοχή της Παιανίας, ενώ δύο χρόνια αργότερα κάνει την εμφάνισή του το δεύτερο κατάστημα-και πρώτο mega κατάστημα-στη Γλυφάδα.

Το 2001 η Pet City εξαγοράζει τη City Zoo η οποία κατέχει ένα κατάστημα στην περιοχή του Χαϊδαρίου, ενώ μετά από τρία χρόνια, το πρώην City Zoo Χαϊδαρίου μετατρέπεται σε Pet City και παράλληλα εγκαινιάζονται τα καταστήματα του Γέρακα και του Αμαρουσίου (Λεωφόρος Κηφισίας). Το 2005 η εταιρεία ενδυναμώνει την παρουσία της στα βόρεια προάστια, εγκαινιάζοντας ένα επιπλέον κατάστημα στα Βριλήσσια, ενώ τον επόμενο χρόνο τα επιχειρηματικά πλάνα γίνονται εντονότερα, με μεγαλύτερο επίτευγμα την εξαγορά δύο πολύ γνωστών, για την εποχή, αλυσίδων με προϊόντα για κατοικίδια τις Grekovet και Pet Champion. Αυτή η δράση συνεπάγεται την αύξηση του αριθμού των καταστημάτων από έξι σε έντεκα μετά την απόκτηση των καταστημάτων της Κηφισιάς, του Χαλανδρίου (δύο καταστήματα), του Αμαρουσίου (Σωρού) και της Νέας Ιωνίας (Κύμης).

Το 2007 τα καταστήματα σε Ίλιον, Πόρτο Ράφτη και Ηλιούπολη κάνουν ανανεωμένα δυναμική εμφάνιση, ενώ το 2008 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την Pet City καθώς προχωρά σε ένα αρκετά μεγάλο επιχειρηματικό βήμα. Πέραν του ανοίγματος των καταστημάτων στις περιοχές της Βούλας, των Πατησίων και του Πειραιά (Γρ. Λαμπράκη), αξιοσημείωτη είναι και η έναρξη λειτουργίας του υπερσύγχρονου κτηνιατρικού κέντρου «Vet City» που στεγάζεται άνωθεν του καταστήματος Pet City στη Γλυφάδα. Το 2011 τα καταστήματα της εταιρείας έχουν φτάσει τα 26 και το 2014 τα 45. Ένα χρόνο αργότερα η εταιρεία βγαίνει εκτός Αττικής, με το άνοιγμα δύο καταστημάτων σε κεντρικούς δρόμους της Χαλκίδας, ενώ το 2017 μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία – αποθήκες σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 20.000 τ.μ.

Σήμερα διαθέτει 80 καταστήματα, τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερους από 15.000 κωδικούς, από παγκοσμίως επώνυμες και αναγνωρισμένες εταιρείες, ενώ η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει επιτύχει διψήφια αύξηση πωλήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider