Αποστολόπουλος: Το ελληνικό επιχειρείν χρειάζεται επαναπροσδιορισμό και αλλαγή κουλτούρας

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποστολόπουλος: Το ελληνικό επιχειρείν χρειάζεται επαναπροσδιορισμό και αλλαγή κουλτούρας
«Ο ρόλος του ελληνικού επιχειρείν είναι καθοριστικός, καθώς μέσα από τη δράση, το ρίσκο και την αλλαγή κουλτούρας καλούμαστε να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον», εξήγησε ο κ. Αποστολόπουλος

Την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της έννοιας της ελληνικής επιχειρηματικότητας για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), Dr. Βασίλης Αποστολόπουλος, παρουσιάζοντας τις προοπτικές, αλλά και τις προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί το εγχώριο επιχειρείν.

«Ο ρόλος του ελληνικού επιχειρείν είναι καθοριστικός, καθώς μέσα από τη δράση, το ρίσκο και την αλλαγή κουλτούρας καλούμαστε να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον», εξήγησε ο κ. Αποστολόπουλος, απευθύνοντας χαιρετισμό στην 7η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της ΕΕΝΕ που πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη.

«Η ΕΕΝΕ απαντά με την Επιχειρηματικότητα 2.0 στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Μια επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια, την καινοτομία, την ανάπτυξη και την αλλαγή κλίμακας», ανέφερε στη συνέχεια.

Επιτακτική ανάγκη η αλλαγή κουλτούρας

Εστιάζοντας στην αλλαγή κουλτούρας, έκανε λόγο για μια επιτακτική πλέον ανάγκη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, περιγράφοντας αναλυτικά πρακτικές του παρελθόντος στις οποίες θα πρέπει να μπει ένα τέλος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΝΕ:

-Δεν γίνεται να συνεχίσουμε στη λογική των μικρών επιχειρήσεων χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό

-Δεν γίνεται να χαράσσουμε επιχειρηματικά σχέδια απλά και μόνο για να απορροφήσουμε επιδοτήσεις

-Δεν επιτρέπεται να συνεχίσουμε να επιβαρύνουμε το σύστημα με προβληματικές επιχειρήσεις

-Δεν γίνεται να αφήσουμε τη σπάνια ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας

Συνεχίζοντας ο κ. Αποστολόπουλος εξήγησε πως απαιτείται αλλαγή κουλτούρας στην κατεύθυνση της έρευνας, της ανάπτυξης και του ψηφιακού μετασχηματισμού. «Η τεχνολογία είναι αναγκαία για τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και του κράτους. Χωρίς την τεχνολογία δεν μπορούμε να αλλάξουμε κλίμακα», συμπλήρωσε για να επισημάνει στη συνέχεια πως οι έννοιες της πράσινης μετάβασης, της ανακύκλωσης, της αειφορίας, των στόχων ESG, της ψηφιακής εκπαίδευσης είναι γενικές τάσεις που εδραιώνονται παγκοσμίως. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να πραγματοποιήσουν άλματα προς αυτές τις κατευθύνσεις», ανέφερε.

Το εθνικό στοίχημα του μέλλοντος

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, το στοίχημα της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται. «Το ισχυρό μας πρόταγμα είναι να χτίσουμε την Ελλάδα που θέλουμε, μέσα από μεγαλύτερες επιχειρήσεις που θα αυξήσουν τις επενδύσεις, με φάρο τη διεθνή επιχειρηματικότητα».

«Χρειαζόμαστε μια ελληνική επιχειρηματικότητα που θα έχει πυξίδα τις ξένες αγορές, θα προχωρά σε έξυπνες επιχειρηματικές κινήσεις και θα εξετάζει τις εγχώριες συνεργασίες. Μέσα από τις συνέργειες, μπορεί να τονωθεί το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider