Didi: Εκτός Wall Street 6 μήνες μετά την IPO - Θα εισαχθεί στο Χονγκ Κονγκ - Ράλι η μετοχή της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Didi: Εκτός Wall Street 6 μήνες μετά την IPO - Θα εισαχθεί στο Χονγκ Κονγκ - Ράλι η μετοχή της
Η ανακοίνωση της Didi έρχεται λιγότερο από 24 ώρες αφότου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ όρισε πως πρέπει να διαγραφούν ξένες μετοχές λόγω αποτυχίας συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις ελέγχου.

Ο κινεζικός γίγαντας των μετακινήσεων Didi ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αποσυρθεί από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ενώ σχεδιάζει να εισαχθεί στο Χονγκ Κονγκ.

Η απόφαση έρχεται λιγότερο από έξι μήνες αφότου η τεχνολογική εταιρεία εισήχθη στη Wall Street, με την Didi να δηλώνει ότι κατέληξε σε αυτήν την απόφαση μετά από προσεκτική εξέταση.

Οι μετοχές της Didi είχαν υποχωρήσει 44% από την IPO της στις 30 Ιουνίου και έκλεισαν στα 7,80 δολάρια την Πέμπτη, ωστόσο προσυνεδριακά την Παρασκευή διεξάγουν ράλι 14%.

Η μετοχή είχε σημειώσει απότομη πτώση την περασμένη εβδομάδα μετά τις αναφορές ότι οι κινεζικές αρχές ζήτησαν από τα στελέχη της εταιρείας να διαμορφώσουν ένα σχέδιο διαγραφής από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης λόγω ανησυχιών για διαρροή ευαίσθητων δεδομένων.

Η διαγραφή θέτει σε κίνδυνο τα τεράστια μερίδια που κατέχουν η SoftBank και η Uber, οι οποίες συνολικά κατέχουν πάνω από το 30% της Didi, σύμφωνα με τη FactSet. Οι μετοχές της SoftBank στην Ιαπωνία υποχώρησαν 2,5% την Παρασκευή.

Η Didi φέρεται να προκάλεσε την οργή των ρυθμιστικών αρχών της Κίνας όταν προώθησε μια IPO χωρίς να επιλύσει εκκρεμή ζητήματα κυβερνοασφάλειας που οι αρχές ήθελαν να επιλυθούν. Η Didi είναι η μεγαλύτερη εφαρμογή μετακινήσεων της Κίνας και διατηρεί πολλά δεδομένα σχετικά με τις διαδρομές και τους χρήστες.

«Πιστεύω ότι η Κίνα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει πλέον να εισάγονται εταιρείες τεχνολογίας στις αγορές των ΗΠΑ, γιατί τις φέρνει υπό τη δικαιοδοσία των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ», δήλωσε στο CNBC ο Άαρον Κοστέλο, περιφερειακός επικεφαλής της Ασίας στην Cambridge Associates.

«Έτσι, η άποψή μας είναι ότι σχεδόν όλες αυτές οι εταιρείες τεχνολογίας που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ θα εισαχθούν εκ νέου στο Χονγκ Κονγκ ή στην ηπειρωτική χώρα», συμπλήρωσε.

Η Κίνα βάλει κατά των τεχνολογικών γιγάντων της όλο τον περασμένο χρόνο. Η IPO της Ant Group ανεστάλη στα τέλη του περασμένου έτους, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές εισήγαγαν μια σειρά από νέους κανόνες σε τομείς όπως η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία για τις διαδικτυακές πλατφόρμες και έναν ενισχυμένο νόμο για την προστασία δεδομένων. Τόσο ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba όσο και η εταιρεία παράδοσης τροφίμων Meituan έχουν επίσης αντιμετωπίσει πρόστιμα της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Η ανακοίνωση της Didi έρχεται λιγότερο από 24 ώρες αφότου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ όρισε πως πρέπει να διαγραφούν ξένες μετοχές λόγω αποτυχίας συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις ελέγχου.

Ο Κοστέλο είπε στο CNBC ότι αναμένει πως όλες τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ να μεταφερθούν στο Χονγκ Κονγκ.

«Αυτό είναι στην πραγματικότητα μέρος του σχεδίου της κινεζικής κυβέρνησης – ότι δεν αισθάνονται πλέον άνετα με την δικαιοδοσία των ΗΠΑ επί των κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας, λόγω του ρυθμιστικού ελέγχου που ασκούν οι ΗΠΑ σε αυτές και στα ζητήματα ασφάλειας δεδομένων», προσέθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Κίνα ζητάει από την Didi να βγει από το χρηματιστήριο των ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider