Αρναουτέλης ΑΕΒΕ: Το ελληνικό ρύζι διεκδικεί μια θέση στα ράφια του εξωτερικού – Τα σχέδια και ο «Γόρδιος Δεσμός» της διαδοχής

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρναουτέλης ΑΕΒΕ: Το ελληνικό ρύζι διεκδικεί μια θέση στα ράφια του εξωτερικού – Τα σχέδια και ο «Γόρδιος Δεσμός» της διαδοχής
Η Αρναουτέλης ΑΕΒΕ είναι μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της επεξεργασίας και τυποποίησης προϊόντων ρυζιού.

«Η πείρα δεν κληρονομείται, ο διάδοχος την αποκτά». Με αυτή τη φράση προσπάθησε να περιγράψει τον «Γόρδιο Δεσμό» της διαδοχής σε μια οικογενειακή επιχείρηση ο Γιάννης Αρναουτέλης, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αρναουτέλης ΑΕΒΕ.

Η Αρναουτέλης ΑΕΒΕ είναι μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της επεξεργασίας και τυποποίησης προϊόντων ρυζιού, ενώ πρωτοπορεί στον τομέα του σχεδιασμού, της παραγωγής και διάθεσης προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Μιλώντας στο πλαίσιο του 3rd Family Business Conference - το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη - ο κ. Αρναουτέλης αποκάλυψε πως οι ισορροπίες μέσα σε μια οικογενειακή επιχείρηση αποτελούν σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, καθώς πρέπει ταυτόχρονα να προστατεύεται τόσο η οικογένεια, όσο και η επιχείρηση. Η εταιρεία του μετρά ήδη τρεις γενιές, με τον ίδιο να ανήκει στη δεύτερη, ενώ τα τελευταία έντεκα χρόνια δραστηριοποιείται ενεργά και ο γιος του, Αντώνης Αρναουτέλης, ως η τρίτη γενιά, ασκώντας σήμερα τα καθήκοντα του υπεύθυνου παραγωγής.

Κάνοντας λόγο για μεγάλο χάσμα γενεών, ο Γιάννης Αρναουτέλης παραδέχθηκε πως ποτέ δεν πίεσε με κανέναν τρόπο τον γιο του να αγαπήσει τη δουλειά, ενώ εξήγησε πως ο Αντώνης ξεκίνησε από απλός εργάτης μέσα στην εταιρεία, προκειμένου να έχει μια συνολική αντίληψη της επιχείρησης. «Σήμερα μοιραζόμαστε το ίδιο γραφείο», δήλωσε ωστόσο, ενώ πρόσθεσε πως μια στρατηγική κίνηση ήταν η διανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ τους από πολύ νωρίς.

Λαμβάνοντας τον λόγο στη συνέχεια ο Αντώνης Αρναουτέλης, ο γιος του Γιάννη, παραδέχθηκε πως μέσα σε μια οικογενειακή επιχείρηση είναι πολύ δύσκολη η συνύπαρξη δύο γενεών, ωστόσο εξήγησε πως υπάρχουν τόσο θετικά, όσο και αρνητικά στοιχεία σε αυτή τη συνύπαρξη. Στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγονται οι κοινοί στόχοι και η αμεσότητα ως προς τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, ενώ στον αντίποδα, είναι πολύ αρνητική εξέλιξη όταν οι διάφορες συγκρούσεις ως προς τα οικογενειακά θέματα «περνούν» στα επαγγελματικά ζητήματα.

«Στόχος να γίνει γνωστό το ελληνικό προϊόν σε Ευρώπη και Μεσόγειο»

Σύμφωνα με τον Αντώνη Αρναουτέλη, καθώς το ρύζι είναι ένα από τα πλέον εξαγώγιμα προϊόντα, οι εξαγωγές αποτελούν αυτοσκοπό για την εταιρεία, με απώτερο στόχο το ελληνικό ρύζι να γίνει γνωστό στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο και να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει στα ράφια του εξωτερικού.

Γιάννης και Αντώνης Αρναουτέλης προτρέπουν τους καταναλωτές να προτιμούν το ελληνικό ρύζι, καθώς η υψηλή ποιότητα δεν του λείπει. Εκείνο που του λείπει, όμως, είναι μια σταθερή θέση στις ξένες αγορές.

Η εταιρεία στοχεύει σε ένα σταθερό πελατολόγιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με τον γιο Αρναουτέλη να δεσμεύεται ενώπιον του πατέρα του πως θα συνεχίσει το όραμα της εταιρείας, με στόχο την περαιτέρω εξέλιξή της.

Η Αρναουτέλης ΑΕΒΕ

Η Αρναουτέλης ΑΕΒΕ ιδρύθηκε από τον Αντώνιο Αρναουτέλη και εδρεύει στη Λαμία από το ξεκίνημα της το 1953.

Είναι μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της επεξεργασίας και τυποποίησης προϊόντων ρυζιού, ενώ πρωτοπορεί στον τομέα του σχεδιασμού, παραγωγής και διάθεσης προϊόντων Ιδιωτικής Ετικέτας (Private Label), προμηθεύοντας τις σημαντικότερες εταιρείες λιανικού εμπορίου της εγχώριας, αλλά και διεθνούς αγοράς.

Η εταιρεία, σε έναν ιδιόκτητο χώρο 20.000 τ.μ., συνδυάζοντας τον πλέον εξελιγμένο μηχανολογικό εξοπλισμό με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων παραγωγής και αυστηρών ποιοτικών προτύπων, παράγει και διαθέτει άριστα, ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα ρυζιού.

Να σημειωθεί μάλιστα πως είναι η μόνη εταιρεία στον κλάδο της στην Ελλάδα, που εφαρμόζει στις εγκαταστάσεις της τη διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδο της τροποποιημένης ατμόσφαιρας ECO2, με την οποία, επιτυγχάνεται η οικολογική απεντόμωση των προϊόντων της. Έτσι, αποφεύγεται η χρήση τοξικών ουσιών και το τελικό προϊόν είναι 100% απαλλαγμένο από την ύπαρξη εντόμων, ενώ ταυτόχρονα προστατεύεται το περιβάλλον.

Η εταιρεία απασχολεί άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, παραγωγούς ρυζιού, γεωπόνους και έμπειρους τεχνολόγους τροφίμων, οι οποίοι επικεντρώνονται στην παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων, αλλά και στην ανάπτυξη καινοτομιών για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών του σύγχρονου καταναλωτή.

Οι ποικιλίες ρυζιού που επεξεργάζεται η εταιρεία χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες: Στις εγχώριες ποικιλίες και τις εισαγόμενες ποικιλίες. Καθημερινά η Αρναουτέλης ΑΕΒΕ επεξεργάζεται και τυποποιεί όλες τις ελληνικές ποικιλίες ρυζιού και τα υποπροϊόντα τους - Γλασέ, Νυχάκι, Καρολίνα, Parboiled, Καστανό – ενώ ταυτόχρονα διαθέτει και ποικιλίες εισαγωγής όπως το Basmati και το Jasmine.

Έχοντας δημιουργήσει ένα σύγχρονο συσκευαστήριο στις εγκαταστάσεις της, με τελευταίας τεχνολογίας γραμμές παραγωγής, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τις ανάγκες του πελάτη, να διαθέτει διαφόρους τύπους συσκευασίας που προορίζονται είτε για λιανική πώληση, είτε για επαγγελματική χρήση. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα διάθεσης χύμα προϊόντων σε big bags.

Με μια ιστορία 68 χρόνων, η Αρναουτέλης ΑΕΒΕ έχει κατορθώσει σήμερα να «προσφέρει» τα προϊόντα της στο τραπέζι πάνω από 250.000 ανθρώπων, ενώ έχει καταφέρει να δημιουργήσει ισχυρές, έμπιστες και μακροχρόνιες συνεργασίες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε χώρες του εξωτερικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider