Tράπεζες: Βγαίνουν με νέα «ταυτότητα» μετά τη μείωση των NPEs

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tράπεζες: Βγαίνουν με νέα «ταυτότητα» μετά τη μείωση των NPEs
Κλείνουν μια μακρά περίοδο διαχείρισης κρίσης, ετοιμάζουν το νέο αναπτυξιακό προφίλ τους. Τι σηματοδοτεί η επικείμενη γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στις 5 Οκτωβρίου. Αλλάζει branding η Eurobank. 

Με νέα «ταυτότητα» που θα αντιπροσωπεύει το κλείσιμο μιας μακράς περιόδου διαχείρισης κρίσης και την είσοδο σε μια εποχή εστιασμένη στην ανάπτυξη, ετοιμάζονται να βγουν οι τράπεζες.

Μετά την επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων μέσω του «Ηρακλή» και τον δρομολογούμενο μονοψήφιο δείκτη NPE/NPL και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες εντός του 2022, οι τράπεζες μπαίνουν σε ένα νέο κύκλο, με διαφορετικές προοπτικές και προκλήσεις. Επιστρέφοντας πλήρως στον παραδοσιακό διαμεσολαβητικό τους ρόλο, οι τράπεζες θα επικεντρωθούν πλέον στην ανάπτυξη και στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση τη δική τους και της οικονομίας, έχοντας να αντιμετωπίσουν μία σειρά θεμάτων, με τελικό ζητούμενο το πώς θα ενισχύσουν τα έσοδα και την κερδοφορία τους.

Σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονικότητα μετά τη μείωση των κόκκινων δανείων, η νέα ταυτότητα και η νέα ατζέντα των τραπεζών θα αποτυπωθούν στην ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του insider.gr στις αρχές Ιουλίου.

Θα πρόκειται για μία γενική συνέλευση – σταθμό, η οποία θα λάβει αποφάσεις για την πλήρη αναμόρφωση και τον μετασχηματισμό της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στη βάσει των διαπιστώσεων μελέτης που εκπόνησε για τον σκοπό αυτό η McKinsey.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η υλοποίηση της νέας ατζέντας που καλούνται να υλοποιήσουν οι τράπεζες θα στηριχθεί σε ένα νέο οργανωτικό και λειτουργικό σχήμα της Ένωσης, στο οποίο οι Πρόεδροι (μη εκτελεστικοί) δίνουν χώρο στους Διευθύνοντες Συμβούλους (εκτελεστικοί) των τραπεζών, αναγνωρίζοντας ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τους έχοντες την καθημερινή, εκτελεστική αρμοδιότητα για τη λειτουργία των τραπεζών.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών θα απαρτίζεται πλέον από τους CEOs των τραπεζών και όχι από τους Προέδρους, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης, ωστόσο, θα είναι εναλλάξ ένας από τους Προέδρους των τραπεζών. Στην επικείμενη γενική συνέλευση, νέος Πρόεδρος, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον Πρόεδρο της Τρ. Πειραιώς, Γιώργο Χαντζηνικολάου, αναμένεται να εκλεγεί ο Πρόεδρος της Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος.

Η παραχώρηση του «πρώτου λόγου» από τους Προέδρους στους Διευθύνοντες Συμβούλους αποτελεί μία πολύ σημαντική κίνηση και εξέλιξη, ασυνήθιστη μέχρι σήμερα και αναμφίβολα αντιπροσωπευτική του νέου μοντέλου εταιρικής διακυβέρνησης, της συνεργασίας μεταξύ των μελών, αλλά και του εργασιακού ήθους των προέδρων των ελληνικών τραπεζών.

Ο οργανωτικός μετασχηματισμός της ΕΕΤ θα περιλαμβάνει και κατάργηση – μετασχηματισμό της θέσης του Γενικού Γραμματέα, με αλλαγή σε θέση Γενικού Διευθυντή, ο οποίος θα είναι και επικεφαλής της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης.

Παράλληλα, πρόκειται να συσταθούν οκτώ Επιτροπές, οι οποίες θα χειρίζονται τους τομείς προτεραιότητας για το τραπεζικό σύστημα, συμπεριλαμβάνοντας και τους νέους τομείς που υπαγορεύει η ανάκαμψη με το Next Generation EU.

Ειδικότερα, δημιουργούνται Επιτροπές για:

- Την εφαρμογή των κριτηρίων ESG, την βιώσιμη/πράσινη ανάπτυξη
- Τις τεχνολογίες και την ψηφιακή μετάβαση
- Τη διαχείριση των κινδύνων
- Την κανονιστική συμμόρφωση
- Τις αγορές και τις πωλήσεις/διανομή προϊόντων
- Την εκπαίδευση και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού
- Την νομική υποστήριξη και την καταναλωτική πίστη
- Την επικοινωνία

Πρόεδροι των Επιτροπών θα είναι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Οι οργανωτικές αλλαγές και το νέο αναβαθμισμένο πρόσωπο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών που αναμένεται να παρουσιαστούν στη γενική συνέλευση της 5ης Οκτωβρίου, στοχεύουν επίσης να «ξανασυστήσουν» τις τράπεζες με την κοινωνία, δίνοντας πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στην εταιρική κοινωνική τους ευθύνη.

Πέραν της ενιαίας ανανέωσης ταυτότητας, πάντως, και μεμονωμένα οι τράπεζες θα λανσάρουν προσεχώς το νέο προφίλ τους. Την αρχή θα κάνει η Eurobank. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Τράπεζα παρουσίασε εσωτερικά στο προσωπικό της το νέο εταιρικό της προφίλ την προηγούμενη εβδομάδα. Σηματοδοτώντας ένα νέο, αναπτυξιακό ξεκίνημα, αφού θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα επιτύχει μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Eurobank θα ανανεώσει πλήρως το branding της, αναδεικνύοντας στο νέο (κόκκινο και μπλε) λογότυπό της, με τα γράμματα LV την ιστορία και την αξία της (Legacy, Value).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider