ΕΕΤ: Μετατίθεται τον Οκτώβριο η Γενική Συνέλευση – Σχέδιο αναβάθμισης από την McKinsey

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕΤ: Μετατίθεται τον Οκτώβριο η Γενική Συνέλευση – Σχέδιο αναβάθμισης από την McKinsey
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών θα απαρτίζεται πλέον από τους CEOs των τραπεζών και όχι από τους Προέδρους.

Σε πλήρη αναδιοργάνωση οδεύει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ανταποκρινόμενη στις νέες προκλήσεις που ανοίγονται μετά την πανδημική κρίση.

Το νέο πρόσωπο της ΕΕΤ θα ξετυλιχθεί μετά το φθινόπωρο και την ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, αποφασίστηκε να μετατεθεί για τον Οκτώβριο. Η μετάθεση έχει να κάνει αφενός με τις διεργασίες στην Εθνική Τράπεζα για την ανάδειξη νέου Προέδρου, αφετέρου με την ολοκλήρωση μελέτης της McKinsey για τον νέο και διευρυμένο ρόλο που πρέπει να αναλάβει η Ένωση των Ελληνικών Τραπεζών.

Καθώς η ετήσια γενική συνέλευση της ΕΕΤ θα αναδείξει και τον νέο Πρόεδρο της Ένωσης, η εκκρεμότητα της επιλογής Προέδρου στην Εθνική Τράπεζα εμπόδιζε και τις διαδικασίες στην ΕΕΤ. Πλέον, η εκκρεμότητα αυτή δεν υπάρχει, καθώς το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας εξέλεξε παμψηφεί προχθές για νέο Πρόεδρο τον Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος θα πάρει και επισήμως το χρίσμα από τη γενική συνέλευση των μετόχων στο τέλος Ιουλίου.

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της ΕΕΤ, πάντως, αναβαθμισμένο ρόλο θα έχουν οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τραπεζών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών θα απαρτίζεται πλέον από τους CEOs των τραπεζών και όχι από τους Προέδρους. Ωστόσο, Πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης θα είναι ένας από τους Προέδρους των τραπεζών.

Παράλληλα, οι αλλαγές που προωθούνται ώστε η ΕΕΤ να εντείνει την ανταπόκρισή της στις νέες προκλήσεις που διαμορφώνονται περιλαμβάνουν τη δημιουργία οκτώ Επιτροπών. Σε αυτές θα μετέχουν ανώτερα στελέχη των τραπεζών ανά τομέα δραστηριότητας (π.χ. Επιτροπή Risk Management, Επιτροπή Ψηφιοποίησης κ.λπ.) και οι Πρόεδροι των Επιτροπών θα είναι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με Πρόεδρο τον Πρόεδρο της Τρ. Πειραιώς Γιώργο Χαντζηνικολάου, Γενική Γραμματέα την έμπειρη νομικό Χαρούλα Απαλαγάκη και Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank Σταύρο Ιωάννου, έχει επιδείξει αναμφισβήτητα σημαντικό έργο και στη δύσκολη συγκυρία της πανδημικής κρίσης. Το βλέμμα, ωστόσο, είναι στην επόμενη μέρα όπου οι τράπεζες καλούνται να διαμορφώσουν ένα νέο επιχειρησιακό μοντέλο, απαλλαγμένες από τα κόκκινα δάνεια να αναλάβουν έναν πολύ δυναμικό διαμεσολαβητικό ρόλο στην Οικονομία με την μόχλευση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και να «ξανασυστηθούν» στην κοινωνία, δίνοντας πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στην εταιρική κοινωνική τους ευθύνη.

Ο μετασχηματισμός της λειτουργίας των τραπεζών, άρα και της ΕΕΤ, θα γίνει κατά βάση στους άξονες της Πράσινης Ανάπτυξης και της Ψηφιοποίησης, όπως θα δείχνει η μελέτη της McKinsey που αναμένεται τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider