Eurobank: «Ανοίγει ο δρόμος» για τη διανομή μερισμάτων το 2022 - Η έκπληξη από το «Mexico»

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: «Ανοίγει ο δρόμος» για τη διανομή μερισμάτων το 2022 - Η έκπληξη από το «Mexico»
Συζητήσεις με τις εποπτικές αρχές επιδιώκει να ξεκινήσει η Eurobank, με το πέρας της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, προκειμένου να ξεκινήσει τις διανομές μερισμάτων από το 2022.

Συζητήσεις με τις εποπτικές αρχές επιδιώκει να ξεκινήσει η Eurobank, με το πέρας της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, προκειμένου να ξεκινήσει τις διανομές μερισμάτων από το 2022, όπως έκανε γνωστό η διοίκηση της τράπεζας στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές.

Στα θετικά που επισήμανε η διοίκηση της Eurobank, είναι ο επίπεδος σχηματισμός NPEs (μείωση κατά 110 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το α' τρίμηνο), λόγω του αρνητικού σχηματισμού των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 43 εκατ. ευρώ, με το δείκτη NPE να υποχωρεί κατά περίπου 20 μ.β στο 14% (7,3% pro-forma για το «Mexico»).

Επιπλέον, η τιτλοποίηση «Mexico» προχωράει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της διοίκησης της τράπεζας, με τον εκτιμώμενο αντίκτυπο στο δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) να αναμένεται αρκετά χαμηλότερα στις 10 μ.β έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 50 μ.β, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των ακινήτων και της αύξησης του βάθους της δευτερογενούς αγοράς τιτλοποιήσεων. Σύμφωνα με τη διοίκηση, στο τέλος του έτους ο δείκτης CAD αναμένεται να διαμορφωθεί στο 16,4% και ο CET1 FLB3 στο 13,2%, με την τράπεζα να προχωρά σε αναθεώρηση του guidance για το δείκτη NPE καθώς μέσω του «Mexico» αναμένεται να υποχωρήσει στο 8% το 2021 και στο 5% το 2022 έναντι 9% και 6% αντίστοιχα, επαναλαμβάνοντας τη συντηρητική εκτίμηση για καθαρές εισροές NPEs ύψους 0,6 δισ. ευρώ το 2021. Παράλληλα, η διοίκηση προέβη σε αναθεώρηση και του guidance για το CoR στις 110 μ.β για το 2021.

Ως προς το εύρος των δραστηριοτήτων της τράπεζας, η διοίκηση τόνισε ότι αναμένει πως η συνεισφορά των διεθνών δραστηριοτήτων (73 εκατ. ευρώ προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη το α' εξάμηνο) θα παραμείνει στο 30% περίπου παρά την αναμενόμενη επέκταση στο εξωτερικό (συμπεριλαμβανομένων των ανόργανων δράσεων) λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Αξίζει να επισημανθεί πως η Eurobank έχει κινηθεί μέσω στρατηγικών κινήσεων στην ενίσχυση της παρουσίας της στο εξωτερικό, μέσω της συμφωνίας συγχώνευσης της Eurobank Beograd με τη Direktna Bank στη Σερβία (η Eurobank θα ελέγχει το 70% της νέας οντότητας) και της απόκτησης του 12,6% στην Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο, με τη διοίκηση να επισημαίνει πως δε θα αυξηθεί η συμμετοχή της τράπεζας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Η τράπεζα προγραμματίζει παράλληλα εντός του έτους μια νέα έκδοση senior preferred ομολόγου, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL, 22,96% των RWAs). Αξίζει να σημειωθεί, πως τον Απρίλιο η Eurobank άντλησε 500 εκατ. ευρώ, μέσω αντίστοιχου τύπου έκδοσης.

Ευρύτερα, τα οικονομικά μεγέθη της τράπεζας για το β΄τρίμηνο ευθυγραμμίστηκαν με το consensus των αναλυτών. Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 335 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 11,8% σε τριμηναία βάση και κατά 1,9% υψηλότερα από το consensus, στα 110,3 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, κατά 114,7% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν τα έσοδα από trading, στα 32 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τα λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 477 εκατ. ευρώ (υψηλότερα κατά 4,4% από το consensus).

Κατά το β' τρίμηνο, οι ζημίες απομείωσης ανήλθαν σε 93 εκατ. ευρώ, έναντι 131 εκατ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, με το το κόστος πιστωτικού κινδύνου (CοR) στις 99 μ.β από 140 μ.β σε σύγκριση με το α' τρίμηνο. Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα ανήλθαν στο β' τρίμηνο στα 1,8 δισ. ευρώ με τις καταθέσεις να διαμορφώνονται στα 49,7 δισ. ευρώ (L/D στο 75,4%). Επίσης, το DTA ήταν χαμηλότερο σε τριμηνιαία βάση στα 4,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,6 δισ. ευρώ σε DTC ή περίπου το 69% των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Στα 195 εκατ. ευρώ τα κέρδη για το α' εξάμηνο του 2021

gazzetta
gazzetta reader insider insider