Επιχειρήσεις | Ελλάδα
31-08-2021 | 07:40

«Προσκλητήριο» σε τεχνικούς συμβούλους για project 160 εκατ. ευρώ στην Κρήτη

«Προσκλητήριο» σε τεχνικούς συμβούλους για project 160 εκατ. ευρώ στην Κρήτη
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ολοένα και προχωρούν οι διαδικασίες που σχετίζονται με ένα ακόμα σημαντικού αρδευτικό/αντιπλημμυρικό έργο που προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αυτή τη φορά στο νησί της Κρήτης.

Ο λόγος για την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «ΈΡΓΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ ΠΟΤΑΜΟΥ Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ». Μόλις προ ημερών, με σχετικό της έγγραφο (ημερομηνία 27 Αυγούστου 2021) η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων (υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Υποδομών) απέστειλε πρόσκληση σε 4 φορείς με σκοπό να επιλέξει ανάμεσά τους Τεχνικό Σύμβουλο για την υποβοήθηση των ενεργειών ωρίμανσης του ενός διαγωνισμού με εκτιμώμενο προϋπολογισμό περίπου 160 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων, προσκαλεί την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 11.00 π. μ., σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, τους οικονομικούς φορείς: α) ECOS ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΑΕ β) Ζ&Α Π.ΑΝΤΩΝΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ γ) G.T.B. ΑΝΟΔΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ δ) ΕΞΑΡΧΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΕΝΣΑΣΣΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. προκειμένου να συνάψει σύμβαση με τίτλο: «Τεχνικός Σύμβουλος για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων στις ενέργειες υποβολής πρότασης και διεξαγωγής διεθνούς διαγωνισμού ΣΔΙΤ για την υλοποίηση του έργου με τίτλο: ΈΡΓΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ ΠΟΤΑΜΟΥ Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ».

Η υλοποίηση του εν λόγω έργου, όπως σχετικά έχει σημειωθεί σε άλλες ανάλογες διαδικασίες που προώθησε το υπουργείο Υποδομών για το project, θεωρείται ύψιστης προτεραιότητας και αναγκαία, καθώς: (α) θα επιλύσει ένα αίτημα δεκαετιών για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων μεγάλης απόδοσης, όπως η υψηλή ζώνη Πλατανιά και περιοχές της Δυτικής Κισάμου Χανίων, εξοικονομώντας νερό για άλλες χρήσεις, όπως η ύδρευση οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων, (β) θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία των εκτάσεων της λεκάνης απορροής του Ταυρωνίτη ποταμού, στην οποία προκλήθηκαν πολύ μεγάλες καταστροφές και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα από τις βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή πρόσφατα.

Για την υλοποίηση του προαναφερόμενου έργου θα κατατεθεί πρόταση στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την έκδοση απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα («ΔΕΣΔΙΤ»), προκειμένου το έργο να υπαχθεί στις διατάξεις του σχετικού νόμου.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το insider.gr, τους προηγούμενους μήνες έχουν γίνει διάφορες συσκέψεις και ενέργειες για τον εν λόγω διαγωνισμό, ενώ, σύμφωνα με τοπικά μέσα της Κρήτης, προ μηνών η Περιφέρεια Κρήτης αποφάσισε  να υποβληθεί αίτημα από τον Περιφερειάρχη Κρήτης προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα η ολοκλήρωση των μελετών και η κατασκευή του εμβληματικού αυτού έργου. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, το έργο θα εξυπηρετήσει αρδευτικούς σκοπούς για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων μεγάλης απόδοσης, όπως η υψηλή ζώνη Πλατανιά και η Δυτική Κίσαμος. Θα εξοικονομήσει νερό για άλλες χρήσεις, όπως η ύδρευση οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία των εκτάσεων της λεκάνης απορροής του Ταυρωνίτη ποταμού. Επιπλέον έχει και σημαντική περιβαλλοντική διάσταση, με την ανάσχεση του φαινομένου ερημοποίησης λόγω υφαλμύρινσης των αντλούμενων υδάτων στα Φαλάσσαρνα, καθώς και την μείωση των πιέσεων σε σημαντικούς υπόγειους υδροφορείς, όπως αυτός του Κολενίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.