Mytilineos: Ξεκινά η κατασκευή των φωτοβολταϊκών 1,48 GW από το deal με την Egnatia – Αφετηρία τα έργα του πρόσφατου διαγωνισμού

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mytilineos: Ξεκινά η κατασκευή των φωτοβολταϊκών 1,48 GW από το deal με την Egnatia – Αφετηρία τα έργα του πρόσφατου διαγωνισμού
Η κατασκευή των πρώτων έργων, τα οποία «κλείδωσαν» Τιμή Αναφοράς στη δημοπρασία του Μαΐου, θα αρχίσει μέσα στο τρίτο τρίμηνο.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει από τη Mytilineos το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1,48 GW, που εξαγόρασε η εταιρεία από την Egnatia. Αφετηρία σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτελέσουν τα έργα 140 MW για τα οποία η Mytilineos κατακύρωσε Τιμή Αναφοράς στον πρόσφατο διαγωνισμό της ΡΑΕ, με την κατασκευή των φωτοβολταϊκών να ξεκινά στις αρχές του τρίτου τριμήνου της χρονιάς.

Η δημοπρασία για νέα έργα ΑΠΕ πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου, με τη Mytilineos να αποσπά μία μεγάλη μερίδα από τα 350 MW, που ήταν η συνολικά δημοπρατούμενη ισχύς. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του διαγωνισμού, που έχει ανακοινώσει η ΡΑΕ, στη Mytilineos ανήκει το έργο το οποίο «κλείδωσε» τιμή 32,97 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh), η οποία είναι η πιο ανταγωνιστική αποζημίωση που έχει κατακυρωθεί ποτέ σε διαγωνισμό ΑΠΕ. Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 19,3 MW, το οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί στο Άργος Ορεστικό.

Συνολικά, η εταιρεία κατακύρωσε αποζημιώσεις για 23 φωτοβολταϊκά πάρκα, με τιμές που ξεκινούν από τα 32,97 και φτάνουν τα 39,99 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Τα έργα προορίζονται να εγκατασταθούν σε περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη, ο Τύρναβος, η Λάρισα και ο Πολύγυρος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υλοποίησή τους θα γίνει σταδιακά, με σκοπό να έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους έως το τέλος του 2022.

Στη συμφωνία και 21 έργα αποθήκευσης ενέργειας

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία της Mytilineos με την Egnatia, η οποία ανακοινώθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει την εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48GW. Τα έργα έχουν υπαχθεί στην διαδικασία των Στρατηγικών Επενδύσεων (Fast Track), ενώ η κατασκευή τους θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.

Στο πλαίσιο του deal, ύψους 56 εκατ. ευρώ, η εταιρεία απέκτησε επίσης ένα χαρτοφυλάκιο 21 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και 4 πρόσθετων υπό ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, ενεργειακά επικουρούμενων από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, επίσης από την Egnatia. Η υλοποίηση των έργων αυτών εκτιμάται ότι «μεταφράζεται» σε επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η συμφωνία περιλαμβάνει την πρώτη επίσημη ανακοίνωση στη χώρα μας σύμβασης αγοραπωλησίας «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας (corporate PPAs). Το «πράσινο» PPA εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ εντός του 2023 και θα έχει διάρκεια 10+5 ετών, χρονικό διάστημα στο οποίο η Mytilineos θα καλύπτει μέρος των ενεργειακών της αναγκών από την ηλεκτροπαραγωγή ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών ισχύος 200 MW, ιδιοκτησίας της Egnatia Group. Η αγοραπωλησία της ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται με τιμή 33 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider