Αττική Οδός: «Κλείδωσε» το εσωτερικό bonus - δάνειο των 82,8 εκατ. ευρώ για Ελλάκτωρ - ΑΒΑΞ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αττική Οδός: «Κλείδωσε» το εσωτερικό bonus - δάνειο των 82,8 εκατ. ευρώ για Ελλάκτωρ - ΑΒΑΞ
Η Αττική Οδός έχει αποπληρώσει όλα τα δάνειά της κι έχει το δικαίωμα να επιστρέψει ένα μέρος του κεφαλαίου. 

Η αναμενόμενη εσωτερική ενίσχυση ρευστότητας για ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και ΑΒΑΞ, μέσω δανείου (που δεν χρήζει επιστροφής) από τα ταμειακά διαθέσιμα της Αττικής Οδού «κλείδωσε» και τυπικά προ ημερών και έτσι άνοιξε ο δρόμος «και με τη βούλα» για να βάλουν οι δύο εταιρείες στα ταμεία τους συνολικό ποσό που ανέρχεται στα 82,8 εκατ. ευρώ.

Πριν από έναν μήνα, το insider είχε αναδείξει τις πληροφορίες για ενίσχυση των δύο εταίρων στην κοινοπραξία της Αττικής Οδού μέσω δανείου ύψους 82,8 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα του φορέα, κάτι που γενικότερα προβλέπεται στην σύμβαση παραχώρησης. Βάσει των ποσοστών που ελέγχουν Ελλάκτωρ (μέσω της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις) και ΑΒΑΞ στην Αττική Οδό (65,7% και 34,2% αντίστοιχα), τα δύο γκρουπ είχαν λαμβάνειν περί 54,4 εκατ. ευρώ και 28,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η Αττική Οδός έχει αποπληρώσει όλα τα δάνειά της κι έχει το δικαίωμα να επιστρέψει ένα μέρος του κεφαλαίου. Στελέχη από πλευράς των ομίλων σημείωναν από τον Μάρτιο κιόλας ότι έτσι κι αλλιώς στη χρονική λήξη της σύμβασης (το 2024), τα ταμειακά διαθέσιμα και τα κεφάλαια της εταιρείας θα επιστραφούν στους μετόχους (πλεονάζοντα κεφαλαιακά αποθεματικά). Επί της ουσίας λοιπόν, οι δύο μέτοχοι, Ελλάκτωρ και ΑΒΑΞ, ζήτησαν ως δάνειο αυτό το ποσό των 82,8 εκατ. ευρώ προφανώς για να τα χρησιμοποιήσουν προς ενίσχυση της χρηματοδοτικής/κεφαλαιακής τους θέσης, ενώ όπως έχουμε αναφέρει, ανάλογο αίτημα υπήρχε και προ 1-2 ετών, και μάλιστα για μεγαλύτερο ποσό, δίχως τελικά να προχωρήσει τότε η διαδικασία.

Το εν λόγω bonus «κλείδωσε» και τυπικά προ ημερών, καθώς την Παρασκευή ανακοινώθηκε στο Χρηματιστήριο (από την ΑΒΑΞ) ότι παρήλθε το χρονικό όριο για τυχόν… αντιρρήσεις από μετόχους «για τη σύναψη σύμβασης για την έκδοση κοινού, έγχαρτου, δευτερεύοντος ομολογιακού δανείου και σύμβασης κάλυψης και διάθεσης ομολογιών της εταιρείας Αττική Οδός Α.Ε., ποσού ευρώ ογδόντα δύο εκατομμυρίων οκτακοσίων είκοσι τεσσάρων χιλιάδων (82.824.000,00€)». Κατά συνέπεια, η διαδικασία είναι «με τη βούλα» σε εφαρμογή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider