Αυτή η μετοχή έχει κερδίσει 70% σε 3 εβδομάδες και κανείς δεν ξέρει γιατί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτή η μετοχή έχει κερδίσει 70% σε 3 εβδομάδες και κανείς δεν ξέρει γιατί
Η μετοχή του ομίλου από το Αμπού Ντάμπι έχει εκτοξευτεί κατά περισσότερο από 70% από τις 22 Μαρτίου.

Από πολλές απόψεις, η πρόσφατη απόδοση της μετοχής της International Holding Company (IHC) ικανοποιεί το όνειρο κάθε επενδυτή.

Η μετοχή του ομίλου από το Αμπού Ντάμπι έχει εκτοξευτεί κατά περισσότερο από 70% από τις 22 Μαρτίου σε ένα αδιάκοπο ανοδικό σερί 13 ημερών που ώθησε την κεφαλαιοποίησή του για πρώτη φορά πάνω από τα 40 δισ. δολάρια -υψηλότερα ακόμη και από αυτή της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΑΕ.

Παρ'ολαυτά η IHC, η οποία στηρίζεται από την κυβερνώσα οικογένεια του Αμπού Ντάμπι και έχει επενδύσεις που εκτείνονται από την SpaceX του Έλον Μασκ έως ένα τοπικό ιχθυοτροφείο, δεν είναι για δειλούς. Η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών της ελέγχεται από επενδυτές εντός των ΗΑΕ, κανένας αναλυτής δεν καλύπτει την μετοχή ενώ λίγοι μπορούν να μαντέψουν τι βρίσκεται πίσω από την εκτόξευση της μετοχής.

«Η IHC δεν είναι απλά μία ακόμη εταιρεία», σχολιάζει ο Vijay Valecha, επικεφαλής επενδύσεων της Century Financial, συμβουλευτικής εταιρείας με έδρα το Ντουμπάι. «Η μετοχή δεν είναι για τους δειλούς, καθώς το πρώτο στραβοπάτημα μπορεί να κοστίσει. Η μετοχή είναι κατάλληλη για επενδυτές ανάπτυξης που αντιλαμβάνονται το ρίσκο».

Αυτή η ανάπτυξη ήταν εμφανής από τη δίψα της IHC για εξαγορές. Υπό τον έλεγχο του ισχυρού Σεΐχη Tahnoon Bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της εταιρείας πριν από περίπου έναν χρόνο, η IHC ενίσχυσε την επενδυτική της δραστηριότητα εντός και εκτός ΗΑΕ. Έως τα τέλη του 2020 ήλεγχε assets αξίας 3,8 δισ. δολαρίων, αξία τετραπλάσια σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Τα κέρδη της σημείωσαν άνοδο 159% στα 821 εκατ. δολάρια το 2020.

Ο Tahnoon, ο οποίος έχει το ρόλο συμβούλου εθνικής ασφάλειας στα ΗΑΕ και είναι αδερφός του πρίγκιπα διαδόχου του Αμπού Ντάμπι, είναι επίσης ο Πρόεδρος της Royal Group, ενός μεγάλου ομίλου των ΗΑΕ και μεγαλύτερου μετόχου της IHC.

Τίποτα από αυτά, όμως, δεν εξηγεί την άνοδο της μετοχής. Αλλά ούτε και η ίδια η εταιρεία παρέχει κάποια εξήγηση.

«Δεν μπορώ να πω πολλά", ανέφερε στο Bloomberg, ο Syed Basar Shueb, CEO της IHC, προσθέτοντας ότι η εταιρεία είναι προσηλωμένη στη στρατηγική εξαγορών. «Σε μηνιαία βάση, έχουμε δύο, τρεις ή ίσως και τέσσερις συμφωνίες».

Η IHC επένδυσε σε 36 νέες εταιρείες το περασμένο έτος, οδηγώντας τον αριθμό των οντοτήτων στο χαρτοφυλάκιό της στις 97.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider