O μεγάλος «γολγοθάς» της εστίασης – Τα τρία «αγκάθια» στον δρόμο προς το άνοιγμα

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
O μεγάλος «γολγοθάς» της εστίασης – Τα τρία «αγκάθια» στον δρόμο προς το άνοιγμα
Η παράταση στο λουκέτο έως τον Μάιο, το χαμένο Πάσχα και η δύσκολή επόμενη μέρα για τον κλάδο της εστίασης.

Η ελπίδα για άνοιγμα πριν από το Πάσχα χάνεται για την εστίαση και έτσι παρά την «ανάσα» που πήρε πήρε ο κλάδος μετά την ανακοίνωση του προγράμματος στήριξης ύψους 330 εκατ. ευρώ, ο γολγοθάς για τις επιχειρήσεις συνεχίζεται.

Η εκτίμηση του Πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή, ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα, έβαλε «φρένο» στις προσδοκίες των επιχειρηματιών του κλάδου ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν έστω και μόνο στους εξωτερικούς χώρους ακόμη και στο τέλος Απρίλιου. Μετά την εξέλιξη αυτή η εστίαση θα συμπληρώσει ένα εξάμηνο σε αναστολή, μετρώντας ήδη περισσότερα από 600 λουκέτα και με πάνω από τις μισές επιχειρήσεις να έχουν μηδενικά ή ελάχιστα ταμειακά διαθέσιμα.

Η στήριξη που θα λάβουν ως κεφάλαιο κίνησης, όσες επιχειρήσεις έχουν μείωση τζίρου πάνω από 30% προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα για την αγορά των πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για την επαναλειτουργία τους, χαρακτηρίστηκε από τους εκπροσώπους του κλάδου ως «ανάσα». Άλλωστε αυτό ήταν και σημαντικότερο αίτημα που είχε διατυπώσει ο κλάδος προς την Πολιτεία. Τα χρήματα αυτά ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες, πρέπει να δοθούν εγκαίρως και πριν από το άνοιγμα της εστίασης ώστε να γεμίσουν τα ράφια και τα ψυγεία των καταστημάτων τους προτού υποδεχθούν τους πελάτες. Προς αυτή την κατεύθυνση «έδειξε» πάντως και στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος επεσήμανε ότι η εστίαση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα ανοίξει μετά το Πάσχα αλλά οι επιχειρηματίες της εστίασης θα έχουν προλάβει να αγοράσουν τις πρώτες ύλες που χρειάζονται και να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Η δύσκολη επόμενη μέρα

Παρά την ενίσχυση που έχει ήδη ανακοινωθεί ωστόσο, η εστίαση ζητά και επιπλέον στήριξη κυρίως για το δύσκολο επόμενο διάστημα που θα ακολουθήσει μετά το άνοιγμά και μέχρι να ορθοποδήσει από το μεγάλο πλήγμα που έχει δεχθεί. Μέτρα όπως η παράταση μισθώσεων επαγγελματικής στέγης, απαλλαγή Δημοτικών τελών για το διάστημα του lockdown, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α 6%. Παράλληλα τονίζει πως και κάποια από τα υφιστάμενα θα πρέπει να διατηρηθούν τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες. Σημειώνεται πάντως ότι αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, επεσήμανε ότι επειδή η αγορά είναι και στα πρώτα βήματα της επιστροφής της στην κανονικότητα «όταν αυτή εξασφαλιστεί η επιστροφή στην κανονικότητα τότε θα αρχίσουν να αποσύρονται» τα μέτρα στήριξης. «Τα μέτρα δεν μπορούν να αποσυρθούν αύριο το πρωί και δεν πρέπει να αποσυρθούν» τόνισε.

Τέλος «αγκάθι» για τις επιχειρήσεις αποτελεί και ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν όταν ανάψει το «πράσινο φως». Με το άνοιγμα μόνο των εξωτερικών χώρων όπως σχεδιάζεται για το πρώτο διάστημα και με τους περιορισμούς που είναι βέβαιο πως θα ισχύουν όσον αφορά στις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και τον αριθμό πελάτων ανά τραπέζι, αρκετές επιχειρήσεις εκτιμούν πως δεν θα είναι βιώσιμες. Στο πλαίσιο αυτό η πρόταση των εκπροσώπων του κλάδου είναι να υπάρξει χρηματοδότηση για την αγορά αποστειρωτών αέρα στις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, κάτι που όπως είπαν, φαίνεται ότι εξετάζεται από τα αρμόδια υπουργεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider