Αγωνία στην εστίαση για την επόμενη μέρα – Τι μέτρα στήριξης περιμένει

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγωνία στην εστίαση για την επόμενη μέρα – Τι μέτρα στήριξης περιμένει
Με το βλέμμα στον Απρίλιο οι επιχειρηματίες της εστίασης αναμένουν μέτρα στήριξης για την επαναλειτουργία τους.

H επόμενη μέρα της εστίασης, που αναμένει το «πράσινο φως» για το άνοιγμά της έπειτα από σχεδόν 6 μήνες σε αναστολή, προβληματίζει τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος σημείωσε πως μέσα στον Απρίλιο θα ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι της εστίασης αποφεύγοντας ωστόσο να προβλέψει συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Περιμένουμε να δούμε την πραγματική εικόνα του κλάδου όταν ανοίξουμε» τονίζει στο insider.gr o Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή τα λουκέτα στην εστίαση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπολογίζονται ήδη σε 600. Την ίδια στιγμή περίπου 4 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδου διαθέτουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα.

Τα μέτρα στήριξης που περιμένει ο κλάδος

Η έλλειψη ρευστότητας που είναι απαραίτητη για την επανεκκίνηση του κλάδου είναι, ενόψει του ανοίγματος, το πρώτο μεγάλο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες. Άλλωστε έπειτα από σχεδόν ένα εξάμηνο, θα χρειαστούν ένα σημαντικό πόσο για προμήθειες και άλλες δαπάνες που είναι απαραίτητες για να «ανεβάσουν τα ρολά» των καταστημάτων τους. Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν μέσα στην εβδομάδα εκπρόσωποι της ΠΟΕΣΕ με τον υπουργό Ανάπτυξης, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι είναι σχεδόν έτοιμο ένα χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση της εστίασης. Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αφορά χρηματοδότηση των επιχειρήσεων εστίασης για τη ζημιά που έχουν έχουν υποστεί από τον Νοέμβριο έως σήμερα που παραμένουν κλειστές και σχεδιάζεται από το αρμόδιο υπουργείο να δοθούν χρήματα ώστε να διατεθούν για την επαναλειτουργία τους.

Αναφερόμενος άλλωστε στο συγκεκριμένο μέτρο ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης μιλώντας την Παρασκευή στο ραδιόφωνο του Alpha, προανήγγειλε επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ για κεφάλαιο κίνησης που θα διατεθεί κατά το άνοιγμα των επιχειρήσεων του κλάδου και θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου.

Ένα ακόμη ζήτημα που ετέθη από την ΠΟΕΣΕ και σύμφωνα με τον κ. Καββαθά εξετάζει η κυβέρνηση είναι η χρηματοδότηση των αποστειρωτών αέρα για τους εσωτερικούς χώρους εστίασης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Καββαθάς περίπου το 20% των επιχειρήσεων, δηλαδή σχεδόν 16.000, δεν έχουν εξωτερικούς χώρους με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να ανοίξουν το πρώτο τουλάχιστον διάστημα. «Εκτιμούμε ότι το κόστος της χρηματοδότησης τουλάχιστον για αυτό τον αριθμό των επιχειρήσεων σε πρώτη φάση, δεν θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ» τονίζει ο ίδιος.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου παράλληλα ζητούν παράταση μισθώσεων επαγγελματικής στέγης και απαγόρευση εξώσεων μέχρι το τέλος του έτους καθώς και απαλλαγή Δημοτικών τελών για το διάστημα του lockdown.

Τέλος θέτουν το ζήτημα της προτεραιότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων της εστίασης, κάτι που όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, είναι στις άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Προς το παρόν πάντως το νέο «εργαλείο» στην προσπάθεια για επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων και ανοίγματος της αγοράς θα είναι τα self test, τα οποία στον κλάδο της εστίασης, όπως και του λιανεμπορίου, των σχολείων και του τουρισμού θα είναι υποχρεωτικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider