Βαρόμετρο το λιανεμπόριο για τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων στήριξης - Αυξάνεται ο «λογαριασμός» του 2021 πέρα από τα 13 δισ. ευρώ

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαρόμετρο το λιανεμπόριο για τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων στήριξης - Αυξάνεται ο «λογαριασμός» του 2021 πέρα από τα 13 δισ. ευρώ
Ορόσημο ένα πιθανό «άνοιγμα» στις 5 Απριλίου του λιαμεμπορίου σε συνάρτηση με την προμήθεια self test και τα κρούσματα. Οριζόντια επέκταση των υφιστάμενων μέτρων. Ανακοινώσεις την Δευτέρα.

Oριζόντια παράταση των μέτρων στήριξης που σήμερα ισχύουν για όσους κλάδους παραμείνουν κλειστοί, αλλά και προώθηση των νέων εργαλείων για παροχή κεφαλαίων στήριξης στις επιχειρήσεις που θα ανοίγουν, περιλαμβανομένης και της νέας δράσης του ΕΣΠΑ για την επιδότηση εταιρειών εστίασης με πτώση τζίρου, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οι ανακοινώσεις σχεδιάζονται για την επόμενη εβδομάδα.

Έχουν ως μεγάλο άγνωστο «Χ» την έναρξη των self test και την υγειονομική πορεία των επόμενων ημερών με τις αποφάσεις να προσδιορίζονται την προσεχή εβδομάδα. Το πιο «καλό» σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να καταστεί εφικτό να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου.

Το δεδομένο είναι πως οι περιορισμοί παρατείνονται. Έτσι τα οριζόντια μέτρα στήριξης θα πρέπει να επεκταθούν χρονικά, αυξάνοντας το «λογαριασμό» των μέτρων.

Η αξία των παρεμβάσεων του 2021 σύμφωνα με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Θοδωρή Σκυλακάκη προσέγγισε ήδη τα 13 δισ. ευρώ (από 11,6 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο). Πλέον, με τη νέα επέκταση των περιορισμών, υπερβαίνει και αυτό το όριο, δοκιμάζοντας τις αντοχές των κρατικών ταμείων τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την υστέρηση εσόδων αλλά και την ανάγκη για αυξημένες δαπάνες τουλάχιστο έως το καλοκαίρι.

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό επανέλαβε πως κάθε εβδομάδα με κλειστή την οικονομία κοστίζει 750 εκατ. ευρώ. Αλλά και πως «έχουμε ταμειακά διαθέσιμα» για να «μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και σε δυσμενέστερα σενάρια για το επόμενο χρονικό διάστημα».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σήμερα στο Mega ανέφερε ότι το μηνιαίο κόστος από το λουκέτο στο λιανεμπόριο είναι περί το 1,3-1,4 δισ. ευρώ αλλά και πως ο προϋπολογισμός «έχει υποστεί σοβαρές αλλαγές λόγω των δαπανών και των απωλειών στα έσοδα» προαναγγέλλοντας πως την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας για επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του Alpha ανέφερε τις επιδοτήσεις που προωθούνται από το ΕΣΠΑ. Μίλησε για την παράταση ως τις 5 Απριλίου της πρόσκλησης για το e-shop με παράλληλη επιτάχυνση της έγκρισης των 4.000 αιτημάτων (με προσωρινή διακοπή υποβολών και αξιολόγησή τους).

Επίσης προανήγγειλε την επιδότηση για κεφάλαιο κίνησης που θα διατεθεί κατά το άνοιγμα των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης. Θα αφορά μόνο όσες έχουν πτώση τζίρου και θα γίνει από το ΕΣΠΑ. Επιπλέον, εξήγησε πως αναμένεται η έγκριση της Επιτροπής για το νέο εγγυοδοτικό για χαμηλότοκα δάνεια κεφαλαίων κίνησης που θα αφορά στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Επίσης αναφέρθηκε σε νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της Αναπτυξιακής Τράπεζας 60 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στην στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων.

Σημειώνεται πως για τον Μάιο - Ιούνιο υπολογίζεται από το ΥΠΟΙΚ η νέα δράση στήριξης παγίων δαπανών εταιρειών με πτώση τζίρου 30% και τουλάχιστον 2 εργαζομένους που ήταν ζημιογόνες το 2020 και μετά τη λήψη μέτρων στήριξης. Η δράση αφορά σε έμμεση παροχή ρευστότητας μέσω συμψηφισμού νέων οφειλών για εισφορές - φόρους. Στις πάγιες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται οι παροχές σε εργαζόμενους, οι ασφαλιστικές εισφορές, η ενέργεια, η ύδρευση, οι τηλεπικοινωνίες, τα ενοίκια, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα, οι χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα. Το ποσό της ενίσχυσης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση, και των ενισχύσεων που έχει λάβει.

Επίσης αναμένονται οι επιδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ σε πληττόμενες εταιρείες από τα Περιφερειακά Προγράμματα. Η πρώτες πληρωμές (στο σύνολο τους είναι αξίας 800 εκατ. ευρώ περίπου) έχουν προαναγγελθεί για τον Απρίλιο.

Τα μέτρα του Απριλίου

Στο πακέτο των οριζόντιων μέτρων στήριξης του Απριλίου περιλαμβάνεται:

*Ο 7ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής αξίας 1 δισ. ευρώ με βάση την πτώση τζίρου Ιανουαρίου - Μαρτίου. Το ποσοστό της απαλλαγής διαμορφώνεται στο 50%, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως τέλος Αυγούστου. Προβλέπεται και πάλι αυξημένη ενίσχυση στους ΚΑΔ με περιοριστικά μέτρα, με αυξημένα κατώτατα όρια. Οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, που έκαναν έναρξη εργασιών μετά τον Δεκέμβριο του 2019, θα είναι επιλέξιμες ανεξαρτήτως τζίρου, αν δεν έλαβαν ενίσχυση από τις 2 τελευταίες Επιστρεπτέες Προκαταβολές.

*Η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή. Με καταβολή του 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος στους εκμισθωτές από το κράτος (60% για νομικά πρόσωπα).

* Η διευκόλυνση για την πληρωμή επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

* Τρέχει η επιδότηση των τόκων των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου 2021, αλλά και η εκκίνηση του προγράμματος Γέφυρα 2 για τα επιχειρηματικά δάνεια.

*Διατηρείται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημία λόγω της πανδημίας.

*Επεκτείνεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού παράλληλα με την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» .

* Τον Μάιο – Ιούνιο αναμένεται η βελτίωση των όρων στην Επιστρεπτέας Προκαταβολής 1, 2 και 3. Καθίσταται μη επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης που δόθηκε κατά τους 3 πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, βάσει κριτηρίων για τις απώλειες τζίρου που υπέστησαν οι επιχειρήσεις εντός του 2020. Τότε θα ξεκινήσει και το δικαίωμα προκαταβολής του 35% του ποσού της μη επιστροφής ως έμμεση ρευστότητα για την κάλυψη νέων ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.

*Επεκτείνεται η αναστολή ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα. Μεταφέρεται στο τέλος της περιόδου ρύθμισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider