ΕΒΕΘ: Πτώση τζίρου για 8 στις 10 επιχειρήσεις – Επιστροφή στην κανονικότητα το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΒΕΘ: Πτώση τζίρου για 8 στις 10 επιχειρήσεις – Επιστροφή στην κανονικότητα το 2022
Πάνω από οκτώ στις δέκα (81%) επιχειρήσεις κατέγραψαν πτώση του τζίρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πάνω από οκτώ στις δέκα (81%) επιχειρήσεις κατέγραψαν πτώση του τζίρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τη μέση πτώση του κύκλου εργασιών να ανέρχεται στο 44%, σύμφωνα με έρευνα της Palmos Analysis, για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Η πλειονότητα των επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη (56%), που σε ποσοστό 84% δηλώνουν πως έχουν επηρεαστεί από την πανδημική κρίση, αναμένει επιστροφή στην κανονικότητα από το 2022 και μετά, ενώ μόλις το 10% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αυτό θα γίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2021 και το 20% θεωρεί ότι η κανονικότητα θα είναι γεγονός στο τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 255 επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ, στις 8-13 Ιανουαρίου, σχεδόν επτά στους δέκα (69%) χαρακτηρίζουν «ανεπαρκή» και «αναποτελεσματικά» τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, που έχει λάβει η Πολιτεία.

Μόλις το 39% έκανε πωλήσεις με click away

Όσον αφορά στην περίοδο των εορτών, παρά το γεγονός ότι το 39% των επιχειρήσεων του δείγματος δηλώνει πως διαθέτει e-shop, το 72% έχει site, το 80% παρουσία στο Facebook και το 56% στο Instagram, μόλις το 39% από αυτές πραγματοποίησε πωλήσεις με την μέθοδο του click away.

Κατά μέσο όρο, οι επιχειρήσεις δήλωσαν πως ο τζίρος της φετινής εορταστικής περιόδου δεν ξεπέρασε το 28% των πωλήσεων της εορταστικής περιόδου του 2019.

Σχετικά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που λαμβάνει η κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις τα αξιολογούν ως εξής: η μείωση καταβολής μισθώματος επαγγελματικής στέγης για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο λαμβάνει «βαθμολογία» 3,4 στα 4 και έπονται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή (3,1), η αναστολή συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους (3,1) κι η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες (επίσης 3,1). Το 74% των επιχειρήσεων δήλωσε πως διατήρησε τις θέσεις εργασίας.

Σε σχέση με τις εξαγωγές, το 50% των επιχειρήσεων απάντησε πως το 2020 ήταν μία χρονιά χειρότερη από το 2019 (ποσοστό σαφώς μεγαλύτερο από το αντίστοιχο 24% της σύγκρισης μεταξύ 2019 και 2018 σε προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα του ΕΒΕΘ).

Για το 2021 και τις προοπτικές του οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων είναι μοιρασμένες. Καλύτερο από το 2020 το αναμένει το 23%, χειρότερο από πέρσι το 34% και περίπου ίδιο το 39%. Πάνω από έξι στους δέκα επιχειρηματίες (61%) αναμένουν ότι θα υπάρξει συρρίκνωση της ρευστότητάς τους το επόμενο τρίμηνο και αντίστοιχα μεγάλο, σε σχέση και με προηγούμενα έτη είναι και το ποσοστό (44%) που πιστεύει ότι θα αυξηθούν οι δανειακές ανάγκες τους το ίδιο χρονικό διάστημα.

Τέλος, κοντά στα μνημονιακά επίπεδα (ποσοστό 69%) επανέρχεται η αρνητική εκτίμηση των επιχειρήσεων για τη βιωσιμότητα του κλάδου του το επόμενο τρίμηνο, σε σύγκριση με σήμερα, δηλαδή προβλέπονται αύξηση επισφαλειών και πτωχεύσεις εταιρειών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider