Βαρόμετρο ΕΒΕΘ: Λιγότερο απαισιόδοξοι οι καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη αλλά δεν σχεδιάζουν αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ: Λιγότερο απαισιόδοξοι οι καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη αλλά δεν σχεδιάζουν αγορές
Λιγότερο απαισιόδοξοι για το μέλλον οι καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα προβούν σε αγορές. Τι δείχνει το Βαρόμετρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Στο καλύτερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας που μεσολάβησε από την έναρξη των μετρήσεων της έρευνας οικονομικής συγκυρίας «Βαρόμετρο ΕΒΕΘ», βρέθηκε τον φετινό Μάρτιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που καταγράφει τις προσδοκίες των καταναλωτών στον νομό Θεσσαλονίκης, αποτυπώνοντας περαιτέρω μείωση της απαισιοδοξίας.

Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, η βελτίωση αυτή δεν «μεταφράζεται» ακόμη σε αισθητή στροφή στην κατανάλωση και σε επενδύσεις σε σημαντικές αγορές, αν και υπάρχει ελαφρά βελτίωση στην πρόθεση αγοράς αυτοκινήτου και πραγματοποίησης εργασιών ανακαίνισης ή επισκευής κατοικίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, οι καταναλωτές του Νομού Θεσσαλονίκης αναφέρουν:

*Λιγότερο αρνητική αξιολόγηση της οικονομικής τους κατάστασης για το διάστημα που προηγήθηκε, με μείωση της απαισιοδοξίας (σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2018) για την περαιτέρω εξέλιξή της. Στην πλειονότητά τους (47%) εκτιμούν ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασής τους κατά το επόμενο δωδεκάμηνο, με σαφή μείωση όσων προβλέπουν επιδείνωση (25% έναντι 33% τον προηγούμενο Σεπτέμβριο). Το δε ποσοστό όσων δηλώνουν ότι αναμένουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του νοικοκυριού για τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον Μάρτιο του 2018 (από 44% σε 25%).

*Σταθερά αρνητική αξιολόγηση για την οικονομική κατάσταση της χώρας κατά το τελευταίο έτος και παράλληλα σταθερή απαισιοδοξία για το μέλλον.

*Σταθερή, σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο, ελαφρά απαισιοδοξία για την εξέλιξη της ανεργίας. Μάλιστα, το επίπεδο της απαισιοδοξίας στον νομό Θεσσαλονίκης σε αυτό το πεδίο, είναι χαμηλότερο (+14) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Εθνικό δείκτη (+21), με τάσεις όμως σύγκλισης.

Δεν σχεδιάζουν σημαντικές αγορές, δεν προτίθενται να αποταμιεύσουν

Ελαφρά επιδείνωση παρουσιάζει ο δείκτης για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών προς το παρόν, παραμένοντας μάλιστα σε πολύ αρνητικό επίπεδο, αλλά εμφανίζεται βελτίωση του δείκτη πρόθεσης για την πραγματοποίηση τέτοιων αγορών στο μέλλον, σε απόλυτη συμφωνία με την αντίστοιχη τάση σε εθνικό επίπεδο.

Σταθερά χαμηλή πρόθεση παραμένει η πρόθεση για αποταμίευση. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2018, παρατηρείται σταθεροποίηση του ποσοστού όσων δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ (17% από 18%), ενώ το 33% (32% τον Σεπτεμβριο) υποστηρίζει ότι «τραβάει» από τις αποταμιεύσεις ή χρεώνεται όλο και περισσότερο για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Σχεδόν οι μισοί, τέλος (ποσοστό 49%) δηλώνουν ότι «τα φέρνουν πέρα ίσα – ίσα» με τα εισοδήματά τους (ακριβώς όσο και τον Σεπτέμβριο 2018).

Παρά την ελαφρά επιδείνωση του δείκτη για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών, πάντως, η αγορά αυτοκινήτου στον Νομό Θεσσαλονίκης θα εμφανίσει ενδεχομένως -σύμφωνα πάντα με το Βαρόμετρο- κάποια βελτίωση στο ορατό μέλλον.

Σταθερά καθηλωμένη εκτιμάται ότι θα παραμείνει η αγορά ακινήτων, ωστόσο η οικοδομική δραστηριότητα γενικότερα ενδεχομένως να ενισχυθεί από τον τομέα των ανακαινίσεων ή/και επισκευών-βελτιώσεων σπιτιών, όπου ο σχετικός δείκτης εμφανίζει μικρή αλλά σαφή βελτίωση, σύμφωνα με τους μελετητές.

Η έρευνα διενεργείται δύο φορές ετησίως από την εταιρεία Palmos Analysis για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), σε δείγμα 1500 ερωτώμενων (800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider