Μητσοτάκης: Παράταση της κυβέρνησης σημαίνει παράταση της παρακμής

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Παράταση της κυβέρνησης σημαίνει παράταση της παρακμής
Νέο σκληρό γύρο επίθεσης στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη δευτερολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στα περί «αλληλοδανεισμού» βουλευτών και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, από τα αλισβερίσια, η κυβέρνηση κατήντησε τη Βουλή σαν τη Βουλή των Σκοπίων. Κάλεσε την κυβέρνηση να ξεχάσει τις διαδικασίες-εξπρές για τις Πρέσπες, ενώ τόνισε ότι, παράταση της κυβέρνησης, σημαίνει και παράταση της κυβέρνησης παρακμής στη χώρα.

Δεν πήραν καν τον λόγο για να στηρίξουν την κυβέρνηση

Ο κ. Μητσοτάκης, εισαγωγικά υπογράμμισε ότι επιβεβαιώνεται η εκτίμησή του ότι παίζεται η «τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας», με τριπλό στόχο: «Να αγκιστρωθεί ο κ. Τσίπρας, λίγο ακόμη στην εξουσία. Να στρωθεί ο δρόμος για την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Και να κρατηθεί στη ζωή -έστω και με πολιτικό αναπνευστήρα- το μόρφωμα των ΑΝΕΛ». «Αν είχε ένα κέρδος ο πολίτης από αυτήν τη διήμερη διαδικασία, είναι ότι είδε -σε ζωντανή μετάδοση- το θλιβερό επίπεδο στο οποίο οδηγεί την πολιτική ζωή ο κ. Τσίπρας», υπογράμμισε. Μίλησε για «αίσχος» του «αλληλοδανεισμού» βουλευτών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, προκειμένου να σχηματιστούν πρόσκαιροι συσχετισμοί. «Το πρωί ΑΝΕΛ, το βράδυ ΣΥΡΙΖΑ».

«Τέσσερις από τους έξι βουλευτές που έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση, τρεις υπουργοί: η κ. Κουντουρά, ο κ. Κόκκαλης, η κ. Παπακώστα και ο κ. Ζουράρις δεν μίλησαν καν για να αιτιολογήσουν την ψήφο τους», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Δύο είναι στην Κίνα και οι άλλοι δύο κάνουν τους Κινέζους», προσέθεσε. «Ποτέ το κοινοβουλευτικό πολίτευμα δεν είχε υποστεί τέτοιο ευτελισμό. Καταφέρατε το πρωτοφανές. Καταντήσατε την ελληνική Βουλή να θυμίζει την πρόσφατη εικόνα της Βουλής των Σκοπίων», υπογράμμισε.

«Γυρολόγοι πολιτικοί να παζαρεύουν μια νέα στέγη, ξεχνώντας τι έλεγαν χθες και προσβάλλοντας τους ψηφοφόρους που για άλλα πράγματα τους εξέλεξαν.Και μια κυβέρνηση που αναζητά όχι τη στήριξη και την αποδοχή της κοινωνίας. Αλλά 151 πρόθυμους, που θα συνδέονται με την σαθρή κλωστή της εξουσίας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Και τόνισε ότι η σημερινή βραδιά θα περάσει στην ιστορία ως «η βραδιά της ψήφου για μια κυβέρνηση-κουρελού».

Ξεχάστε τις διαδικασίες-εξπρές

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην ακολουθήσει διαδικασίες-εξπρές για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Ξεχάστε τις διαδικασίες-εξπρές και τις κρυφές μεθοδεύσεις για να περάσετε άρον άρον την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Η συζήτηση για τις Πρέσπες θα γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητα της επιβάλλει. Θα ακουστούν όλοι και όλα σε αυτήν την αίθουσα και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους», υπογράμμισε. Επέμεινε, δε, και στο να μην αλλάξει η κυβέρνηση τη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. «Μην διανοηθείτε να προχωρήσετε σε αλλαγές στη σύνθεση των επιτροπών της βουλής που να παραποιούν τις πραγματικές δυνάμεις των κοινοβουλευτικών ομάδων. Ακόμα και να εξασφαλίσετε ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα, η κοινοβουλευτική σας ομάδα αριθμεί 145 βουλευτές, όχι 151. Θα είστε μια de facto κυβέρνηση μειοψηφίας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ηθοποιός που ζει το ρόλο του ο Τσίπρας

«Ο κ. Τσίπρας με ψέματα πήρε την εξουσία, με ψέματα τη διαχειρίστηκε και με ψέματα θα την εγκαταλείψει», είπε, ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι παρουσιάζει εκ νέου μια εικονική πραγματικότητα. «Και, σαν ηθοποιός που ζει τον ρόλο του, διακήρυξε ότι κατατρόπωσε τα μνημόνια! Ότι προστάτευσε τους φτωχούς. Και ότι, επιτέλους, αυτός θα φέρει την ανάπτυξη. Ε, λοιπόν, κύριε Τσίπρα, βγάλτε λίγο τη μάσκα, κατεβείτε από τη σκηνή και ακούστε: Δεν βρήκατε εσείς την χώρα βυθισμένη για να την σώσετε, αλλά σωσμένη και την βυθίσατε: Το 2014 η οικονομία είχε γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης

«Φτάνει πια με το παραμύθι της δήθεν «όρθιας κοινωνίας» και της τάχα «ανακούφισης των αδυνάμων». Κάνατε τους φτωχούς φτωχότερους και περισσότερους», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και επέμεινε ότι η κυβέρνηση φόρτωσε τους πολίτες με 29 νέους φόρους και στις παλαιές μειώσεις συντάξεων προστέθηκαν 17 επιπλέον περικοπές. Και σήμερα προσβάλλετε τους Έλληνες με υποσχέσεις για επιδόματα και λίγα αντίδωρα από τα πολλά που τους πήρατε προηγουμένως», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταστρέφει το παρόν, αλλά ναρκοθετεί και το μέλλον», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας, παράλληλα, την κυβέρνηση για κυνισμό, όπως στο Μάτι, αλλά και για γενική αποδιάρθρωση του κράτους.

Κυνικοί συμφεροντολόγοι αλλάζουν κόμμα και συνείδηση

«Στο όνομα της εξουσίας, η κυβέρνηση δεν διστάζει να κάνει τα πάντα. Μαζί της, όμως, τραβά στο βούρκο κι ολόκληρη την πολιτική ζωή», τόνισε, ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ. Είπε ότι οι κ. Τσίπρας και Καμμένος επί της ουσίας βαδίζουν μαζί, «ανταλλάσσοντας βουλευτές, ψήφους και υπουργεία, ενώ γύρω τους ξετυλίγεται ένα πρωτοφανές γαϊτανάκι πολιτικού «πάρε-δώσε». «Με πρωταγωνιστές που αλλάζουν απόψεις πρωί -μεσημέρι-βράδυ. Και με κυνικούς συμφεροντολόγους οι οποίοι αλλάζουν κόμμα Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο και συνείδηση Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή», όπως είπε. «Αυτή η κατάντια, η εξίσωση της πολιτικής με ένα πρωτοφανές αλισβερίσι, προκαλεί την γενική αποστροφή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Προσφέρατε ακόμη και υπουργικές θέσεις σε βουλευτές που είχαν εκλεγεί με την αντιπολίτευση», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Υπουργοποιείτε πολιτικό που σας αποκαλούσε ανοιχτά «θλιβερό» και «προκλητικά αμοραλιστή». Και συναγελάζεστε με άλλους που σας αποκαλούσαν “τον πιο ανέντιμο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης”». Ενώ στηρίζεστε σε κάποιον που καταψήφισε τον προϋπολογισμό σας και έχει υποστηρίξει μομφή εναντίον σας», τόνισε.

Αυτό που κάνετε δεν είναι πατριωτισμός, είναι τυχοδιωκτισμός

«Και επειδή μας είπατε πολλές φορές και θα μας το πείτε και απόψε ότι δήθεν κάνετε το πατριωτικό σας καθήκον, ακούστε και αυτό: Αν είχατε συναίσθηση των ευθυνών σας δεν θα κάνατε αυτούς τους χειρισμούς στο εθνικό θέμα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ερχόμενος στο Σκοπιανό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε το θέμα για να διχάσει τους Έλληνες. «Παίξατε συνειδητά με τα εθνικά θέματα για μικροπολιτικούς λόγους και αυτό δεν είναι πατριωτισμός! Τυχοδιωκτισμός είναι!», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πνευματικός πατέρας της θεωρίας για καλή και κακή βία»

Επιτέθηκε, δε, στην κυβέρνηση για τα περί απειλών σε βουλευτές. «Είχατε το θράσος χθες να μας κατηγορήσετε ότι τρομοκρατούμε βουλευτές για να μην υποστηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να πει τη γνώμη του στον βουλευτή του. Εξάλλου είναι αντιπρόσωπός του. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι οι απειλές, χυδαιότητες πόσο μάλλον οι βιαιοπραγίες. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι, και θα είναι απέναντι σε κάθε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, καταδικάζοντας ρητά τις επιθέσεις.

«Αλλά ποιος είναι αυτό που μας ζητά και τα ρέστα; Εσείς που στήνατε κρεμάλες στο Σύνταγμα; Εσείς που χασκογελάγατε όταν προπηλάκιζαν βουλευτές μας; Εσείς που μιλούσατε για πουλημένους γερμανοτσολιάδες; Εσείς που τυπώνατε αφίσες των βουλευτών που ψήφισαν μνημόνια; Που συναντιόσασταν με τη Χρυσή Αυγή στα μονοπάτια της βίας και των τραμπουκισμών;», είπε σε υψηλούς τόνους ο κ. Μητσοτάκης. «Θα σας το πω, όπως σας αξίζει να το ακούσετε. Υπήρξατε ο πολιτικός καθοδηγητής όλων αυτών των συμπεριφορών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε υψηλούς τόνους και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι πατέρας της θεωρίας ότι υπάρχει «καλή και κακή βία». «Έχετε τεράστια προσωπική ευθύνη για το τοξικό κλίμα που έζησε η χώρα και που προσπαθείτε με κάθε τρόπο να αναβιώσετε», υπογράμμισε.

Εξαπέλυσε, δε, δριμεία επίθεση για τη σύγκριση που έκανε ο κ. Τσίπρας με την κυβέρνηση Παπαδήμου. «Αντί να απαντήσετε για τους πολιτικούς γυρολόγους και τις συναλλαγές σας, μιλήσατε για την κυβέρνηση Παπαδήμου. Μία πετυχημένη κυβέρνηση που απολάμβανε της εμπιστοσύνης της Βουλής. Που είχε τη στήριξη τριών κομμάτων και 255 βουλευτών. Με επικεφαλής έναν καταξιωμένο τεχνοκράτη, που εγκατέλειψε την ασφάλεια της καριέρας του για να προσφέρει στον τόπο του. Και που, αργότερα, παρά λίγο να δολοφονηθεί από τρομοκράτες. Έμεινε επί μήνες τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Και εσείς δεν είχατε την ευαισθησία ως πρωθυπουργός να πάτε εκεί μια φορά ή να του πείτε έστω «περαστικά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν μπορεί σε ένα βράδυ ο Α/ΓΕΕΘΑ να γίνει υπουργός

Ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε και στο θέμα Αποστολάκη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για διαστρέβλωση, λέγοντας ότι τιμά τον Ναυάρχο. Του προσήψε, βέβαια, «μεγάλο λάθος που δεν σεβάστηκε την διάκριση των ρόλων μεταξύ ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας και πολιτικού προϊσταμένου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας». «Τα παράσημα για την πατρίδα οφείλουμε να τα τιμούμε. Όχι να τα μπλέκουμε με επιπολαιότητα στα δίχτυα των κομματικών μας συμφερόντων. Δεν μπορεί ο ΑΓΕΕΘΑ μέσα σε ένα βράδυ να γίνεται υπουργός. Όπως δεν μπορεί να γίνεται μέσα σε ένα βράδυ ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου σύμβουλος του πρωθυπουργού και μετά πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επικεντρώνοντας την κριτική του στον πρωθυπουργό.

Κάλεσε, μάλιστα, τον κ. Αποστολάκη να πάρει σαφή θέση και για το ζήτημα με τις υπερπτήσεις Μιράζ, λέγοντας ότι «όποιος θέλει τέτοιες τιμές ας τις πληρώνει από την τσέπη του όχι από το δημόσιο ταμείο».

Παράταση της κυβέρνησης σημαίνει παράταση της παρακμής

Συμπερασματικά, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τι σημαίνει το «Ναι» στην κυβέρνηση. Είπε ότι, όποιος ψηφίζει «Ναι» στην κυβέρνηση, «εγκρίνει συνολικά το ναυάγιο που ζει η χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια», αλλά και «ανοίγει το δρόμο στην δήθεν «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα για τους γείτονες». «Όποιος ψηφίζει «Ναι» εγκρίνει τον εξευτελισμό της δημοκρατικής λειτουργίας που μας «πνίγει» τον τελευταίο καιρό. Την διάλυση κομμάτων, τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό και τον απόλυτο κυνισμό», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Όποιος ψηφίζει «Ναι» γίνεται δεκανίκι ενός ανάπηρου συστήματος εξουσίας, που θέλει να σέρνει μαζί του και τη χώρα», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι η παράταση του βίου της κυβέρνηση σημαίνει παράταση της παρακμιακής κατάστασης. «Οι εκλογές είναι η μόνη λύση για πάει μπροστά η χώρα. Όσο συνεχίζεται ο σημερινός πολιτικός ζόφος η χώρα θα βυθίζεται. Εκλογές λοιπόν για να αναπνεύσει ο τόπος μας. Εκλογές για να πάρουν επιτέλους οι Έλληνες τις τύχες της πατρίδας μας στα χέρια τους», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Επέμεινε, ότι το σύνθημα που στέλνουν στην κυβέρνηση οι πολίτες είναι «Φύγετε!». «Θα μείνετε τότε οριστικά στο χθες. Για να ανοίξει μία νέα περίοδος για τον τόπο», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, καταληκτικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider