Σκυλακάκης: Δάνεια με ανοικτές προκηρύξεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Δάνεια με ανοικτές προκηρύξεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η κινητοποίηση σημαντικών δυνάμεων από τον ιδιωτικό τομέα χρησιμοποιώντας Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων, Εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών για την πραγματοποίηση έργων ενεργειακής απόδοσης στον δημόσιο τομέα και συγχρηματοδοτήσεις μέσω ποικίλων χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να συγκεντρωθούν σημαντικότατα επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια για τις επιλέξιμες ιδιωτικές επενδύσεις. Ανέφερε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης σε παρέμβασή του στo συνέδριο του Athens Energy Dialogues, με θέμα "Critical milestones in Sustainability financing".

Είπε πως θα υπάρχουν εργαλεία για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Το ένα βασικό εργαλείο θα είναι τα δάνεια (πράσινα, ψηφιακά και σε εθνικές επιλεξιμότητες) με κεφαλαιακή συμμετοχή του ιδιώτη και χρηματοπιστωτικού φορέα, αλλά και με ανοικτές προκηρύξεις έως εξάντλησης των πόρων.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Alpha επισήμανε επίσης για τους 3 πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας πως στόχος είναι να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μη επιστροφή του ποσού «ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που είναι οριακές και έχουν εργαζόμενους». Πρέπει να δούμε τι έγινε ολόκληρο το 2020 και να γίνουν πολύ προσεκτικές κινήσεις, πρόσθεσε.

Επιβεβαίωσε πως το πρόγραμμα στήριξης δαπανών θα κλείσει το κύκλο των μέτρων στήριξης. Θα λάβει υπόψη του τα μέτρα στήριξης που έχουν λάβει η επιχειρήσεις τουλάχιστο το 2020.

Είπε πως πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στη φάση του απογαλακτισμού από τα μέτρα στήριξης. Επιβεβαίωσε επίσης πως ως βάση στήριξης θα εισαχθεί πλέον το 2019.

Έδωσε ειδική έμφαση στο πεδίο των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης στα έργα κατάρτισης γιατί έχουν πολύ ταχύτερη ικανότητα απορρόφησης να γίνουν σωστά. Το τελικό σχέδιο είναι πολύ προχωρημένο είπε.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ είπε πως έχει από την Grant Thornton η αξιολόγηση του κόστους αλλά και η περιβαλλοντική αξιολόγηση από τη Pricewaterhouse. Επίσης ανέφερε πως παράλληλα σχεδιάζονται οι στόχοι και τα ορόσημα, ενώ η τελική κατανομή των ποσών θα γίνει σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο. Θα πέσει χρήμα το 2021 αλλά το μεγάλο βάρος των επενδύσεων θα φανεί κυρίως το 2022 και το 2023, είπε. Θα είναι χρονιές που αυτές οι επενδύσεις θα έχουν πολύ βαριά επίπτωση.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider