Για ποιους και πότε η Επιστρεπτέα Προκαταβολή μετατρέπεται σε επιδότηση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για ποιους και πότε η Επιστρεπτέα Προκαταβολή μετατρέπεται σε επιδότηση
Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί μέσω του τέταρτου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ. Στον τέταρτο κύκλο της Επιστρεπτέας θα ενταχθούν οι επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής. 

Οι επιχειρήσεις των περιοχών που θα μπαίνουν σε αυστηρή καραντίνα λόγω κορονοϊού ή σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων επιπέδου 3 και θα είναι επιλέξιμες να μετάσχουν στον τέταρτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής τον Δεκέμβριο, θα επιστρέψουν μόνον ένα μέρος του ποσού που θα λάβουν, ήτοι θα «επιδοτηθούν» για το υπόλοιπο ποσό.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί μέσω του τέταρτου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ. Στον τέταρτο κύκλο της Επιστρεπτέας θα ενταχθούν οι επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

Περίοδος χάριτος

Για την επιστροφή των ποσών που θα ληφθούν μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 θα υπάρχει περίοδος χάριτος έως το τέλος του 2021 και οι πληρωμές θα ξεκινήσουν από 1/1/2022 και το ποσό θα επιστραφεί σε 40 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Βασική διαφορά σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι το γεγονός ότι σημαντικό μέρος του ποσού που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν θα επιστρέφεται, αλλά θα λάβει τη μορφή επιδότησης.

Η κυβέρνηση αποκρυστάλλωσε αυτή την παρέμβαση αποσαφηνίζοντάς πως στη δέσμη μέτρων στήριξης των περιοχών που πλήττονται από «σκληρή» καραντίνα ή από ειδικά μέτρα μετακίνησης (κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές του υγειονομικού χάρτη) θα προβλέπονται τα εξής:

Για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 4 (κόκκινο επίπεδο), δεν θα επιστρέφεται το 50% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που θα ληφθεί το Δεκέμβριο. Δηλαδή θα υπάρξει επιδότηση 50%!

Για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί επίπεδοι) ή σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, θα επιστρέφεται το 70% της εν λόγω Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Δηλαδή θα υπάρξει επιδότηση 30%!

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider