Ντόλμαν: Φιλοαναπτυξιακά μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2020

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντόλμαν: Φιλοαναπτυξιακά μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2020
Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, υπογράμμισε πως το Ταμείο βλέπει δημοσιονομικό κενό για το 2020, χωρίς να το προσδιορίσει.

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2%, αλλά όχι 3%, προβλέπει για το 2020 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παρουσιάζοντας τα βασικά συμπεράσματα της αξιολόγησης στους εκπροσώπους του Τύπου, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν υπογράμμισε πως το Ταμείο βλέπει δημοσιονομικό κενό για το 2020, χωρίς να το προσδιορίσει, και προσέθεσε πως αυτό θα πρέπει να κλείσει με φιλικά για την ανάπτυξη μέτρα, όπως π.χ. η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Ο ίδιος υιοθέτησε σημεία της δήλωσης του ΔΝΤ τασσόμενος υπέρ της μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος αρχής γενομένης από το 2020, αλλά και υπέρ πρόσθετων παρεμβάσεων για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς σήμερα αυτή δεν διασφαλίζεται «κάτω από ρεαλιστικές μακροοικονομικές παραδοχές».

Πάντως στο σημείο αυτό ο Ντόλμαν ανέφερε πως μετά την βελτίωση της εικόνας στην αγορά ομολόγων ή ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έχει βελτιωθεί, χωρίς ωστόσο να παράσχει πρόσθετες λεπτομέρειες.

Ο Ντόλμαν τάχθηκε υπέρ του σχεδίου «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, καθώς αυτό μπορεί υπό προϋποθέσεις να στηρίξεις τις «αδύναμες» ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα, τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων των τραπεζών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider