Η κρίση φέρνει ανασχηματισμό στην Τουρκία, νέα πτώση σε λίρα και Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κρίση φέρνει ανασχηματισμό στην Τουρκία, νέα πτώση σε λίρα και Χρηματιστήριο
Νέα «βουτιά» καταγράφει σήμερα το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ενώ και η λίρα σημειώνει ήπια πτώση, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν φόβους για την πορεία της οικονομίας.

Νέα «βουτιά» καταγράφει σήμερα το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ενώ και η λίρα σημειώνει ήπια πτώση, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν φόβους για την πορεία της οικονομίας, μετά την αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη από τον Τούρκο πρόεδρο, που ακολούθησε την αύξηση του βασικού επιτοκίου.

Σήμερα, οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο διακόπηκαν ξανά δύο φορές προσωρινά, με τον βασικό δείκτη να υποχωρεί 7%, ενώ αυτή την ώρα καταγράφει ήπιες απώλειες 1,4%. Χθες κατέγραψε απώλειες 10% εν μέσω του μεγαλύτερου κύματος πωλήσεις από τα μέσα του 2013. Παράλληλα, το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί άνω του 1% στις 7,89 λίρες, έχοντας υποχωρήσει εχθές έως τις 8,485 λίρες, χάνοντας τα μισά από τα κέρδη που είχε με τον προηγούμενο κεντρικό τραπεζίτη Νατσί Αγκμπάλ.

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως οδηγείται σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης της Τουρκίας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος. Θα κάνει μια νέα συμφωνία με την ομάδα του τις επόμενες μέρες, δήλωσε ο Μαχίρ Ουνάλ στο NTV, καθώς σχολίασε τις εικασίες για ένα νέο τουρκικό υπουργικό συμβούλιο. Ο Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιήσει τον πρώτο σημαντικό ανασχηματισμό από το 2018 που σχηματίστηκε η κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος διεύρυνε τις εκτελεστικές του εξουσίες, τροποποιώντας το Σύνταγμα της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως ο Αγκμπάλ αντικαταστάθηκε το Σάββατο το βράδυ από τον Σαχάπ Καβτσίογλου, έναν επικριτή της αυστηρής νομισματικής πολιτικής και των υψηλών επιτοκίων που ανέρχονται πλέον στο 19%, με τους επενδυτές να φοβούνται πως θα αντιστρέψει τη νομισματική πολιτική πλήττοντας περισσότερο τον ήδη υψηλό πληθωρισμό της χώρας. Από τα μέσα του 2019 ήταν η τρίτη φορά που ο πρόεδρος της Τουρκίας απολύει τον κεντρικό Τραπεζίτη.

Κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης θητείας του είχε αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 450 μονάδες βάσης, κάτι που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούσαν απαραίτητο για τον έλεγχο του υψηλού πληθωρισμού (έφθασε σχεδόν στο 16% τον Φεβρουάριο) και τη σταθερότητα του νομίσματος. Την ίδια περίοδο, βελτιώθηκε σημαντικά και η εμπιστοσύνη των επενδυτών, με τις εισροές κεφαλαίων να ενισχύονται κατά 10 δισ. δολάρια, κάτι που προκάλεσε την οργή του Ερντογάν, καθώς ο πρόεδρος έχει ταχθεί κατά των υψηλών επιτοκίων.

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε την Κυριακή με επικεφαλής τραπεζών, ο νέος κεντρικός τραπεζίτης, προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες αναφέροντας ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή πολιτικής σύντομα. Σημειώνεται πως η επόμενη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 15 Απριλίου.

Εξάλλου, η αντιπολίτευση χαρακτήρισε επικίνδυνη και αλλοπρόσαλλη την απόλυση. «Οι γελοίες κινήσεις που κάνετε, τα ακατάλληλα πρόσωπα που διορίζετε δεν είναι αρκετά», δήλωσε η πρόεδρος του κόμματος Iyi Μεράλ Ακσενέρ στη Βουλή, προσθέτοντας: «Κάθε λάθος στο οποίο επιμένετε, μας βάζει σε μεγαλύτερο μπελά… Είμαστε στα πρόθυρα κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider