Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται σήμερα τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, στη σκιά του ρευστού πολιτικού σκηνικού στην Ιταλία.

Καθώς η ώρα περνά, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο πως ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο αναμένεται να παραιτηθεί τις επόμενες ώρες – πιθανότατα το απόγευμα –  από τη θέση του αρχηγού του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Ο Ντι Μάιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ανακοινώσει την απόφασή του στους υπουργούς της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, οι οποίοι ανήκουν στα Πέντε Αστέρια.

Γιατί παραιτείται ο Ντι Μάιο

Κύρια αιτία της κίνησής του αυτής είναι η συνεχής συρρίκνωση των ποσοστών των «πεντάστερων» και οι 14 αποχωρήσεις βουλευτών και γερουσιαστών από την κοινοβουλευτική ομάδα του κινήματος. Πολλά στελέχη αμφισβητούν ουσιαστικά τη γραμμή και τη διαχείριση του Ντι Μάιο και τον κατηγορούν για μεγάλη απειρία.

Παράλληλα, σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, με την κίνησή του αυτή ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών προσπαθεί να αποφύγει να πληρώσει και το πολιτικό κόστος της πιθανής πανωλεθρίας των Πέντε Αστέρων στις περιφερειακές εκλογές της Καλαβρίας και της ευρύτερης περιοχής της Μπολόνια, την ερχόμενη Κυριακή.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογραμμίζει, πάντως, ότι η κίνηση του Λουίτζι Ντι Μάιο δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία της κυβέρνησης, ενώ ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι δήλωσε ότι η παραίτηση του επικεφαλής των πεντάστερων «σίγουρα δεν τον χαροποιεί».

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τέλος, μεταδίδουν ότι οι σχέσεις του Ντι Μάιο με τον ιδρυτή των Πέντε Αστέρων, τον Μπέπε Γκρίλο, είναι στη φάση αυτή σχεδόν ανύπαρκτες και ότι για το πολιτικό αυτό κίνημα θα μπορούσε στο άμεσο μέλλον να προκριθεί μια συλλογική ηγεσία.

Τα ιταλικά ομόλογα

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα.

Το ιταλικό δεκαετές έχει αυξηθεί κατά 8 μονάδες βάσης περίπου και διαπραγματεύεται στο 1,45%.