ΟΗΕ: 150 ηγέτες υπέγραψαν το σύμφωνο για τη μετανάστευση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΗΕ: 150 ηγέτες υπέγραψαν το σύμφωνο για τη μετανάστευση
Η πρώτη παγκόσμια συμφωνία του ΟΗΕ για μια κοινή προσέγγιση σχετικά με τη διεθνή μετανάστευση εγκρίθηκε επίσημα τη Δευτέρα.

Εγκρίθηκε και επισήμως σήμερα Δευτέρα η πρώτη παγκόσμια συμφωνία του ΟΗΕ για μια κοινή προσέγγιση για τη διεθνή μετανάστευση, καθώς ξεκίνησε μια διήμερη διακυβερνητική διάσκεψη στο Μαρακές.

Ο Μαροκινός Υπουργός Εξωτερικών κ. Nasser Bourita, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της διάσκεψης, ανακοίνωσε την έγκριση της συμφωνίας.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν το προϊόν «επίπονων προσπαθειών».

«Είστε εδώ επειδή αναγνωρίζετε τη σημασία αυτού του συνεδρίου για να αποτρέψετε τα βάσανα και το χάος», είπε.

Η María Fernanda Espinosa Garcés, Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, δήλωσε ότι η «συμφωνία είναι ένας χάρτης πορείας, αποτελεί αναφορά στις δημόσιες πολιτικές μας. Είναι μια παγκόσμια απάντηση σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο».

Οι χώρες πρέπει να αποφύγουν να πέσουν θύματα ξενοφοβικού λόγου και να επιστρέψουν στις ιστορικές περιόδους που κανείς δεν επιθυμεί να ζήσει ξανά, είπε η κ. Espinosa Garcés.

Το κείμενο του Παγκόσμιου Συμφώνου για την ασφαλή και τακτική μετανάστευση που περιείχε 23 στόχους για καλύτερη διεθνή συνεργασία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο, ως αποτέλεσμα 18μηνης συζήτησης μεταξύ κρατών μελών του ΟΗΕ.

Ωστόσο, το σύμφωνο δεν καλύπτει τους πρόσφυγες των οποίων οι υποθέσεις αντιμετωπίζονται ήδη από παγκόσμιες συμφωνίες, όπως η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1951 για το καθεστώς των προσφύγων και το πρωτόκολλο του 1967 για το καθεστώς των προσφύγων.

Οι αρχηγοί κρατών των 150 χωρών συγκεντρώθηκαν στο συνεδριακό κέντρο Bab Ighli το πρωί της Δευτέρας.

Η Louise Arbor, Ειδικός Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Μετανάστευση και Γενικός Γραμματέας της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, δήλωσε ότι «η υιοθέτηση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση είναι μια εκ νέου επιβεβαίωση των αξιών και των αρχών που περιλαμβάνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές δίκαιο».

Δεδομένου ότι το κείμενο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο, οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας, του Ισραήλ, της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Βουλγαρίας, της Λεττονίας και της Δομινικανής Δημοκρατίας είτε δημοσίως απέρριψαν το σύμφωνο είτε κοινοποίησαν στα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν θα συμμετείχαν στη διακυβερνητική διάσκεψη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο πρώτος που εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις τον Δεκέμβριο του 2017.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider