Μετρό Εξαρχείων: «Όχι» από ΣτΕ στις προσφυγές κατοίκων για αναστολή εργασιών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετρό Εξαρχείων: «Όχι» από ΣτΕ στις προσφυγές κατοίκων για αναστολή εργασιών
Απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι αιτήσεις κατοίκων της περιοχής να ανασταλούν προσωρινά οι εργασίες για την κατασκευή του μετρό στα Εξάρχεια.

Απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι αιτήσεις κατοίκων της περιοχής να ανασταλούν προσωρινά οι εργασίες για την κατασκευή του μετρό στα Εξάρχεια λόγω δημοσίου συμφέροντος, θεωρώντας προσωρινές και αναστρέψιμες τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, με τη μεταφύτευση ή την αναπλήρωση των δέντρων που θα κοπούν στην πλατεία.

Αν και εκκρεμεί η απόφαση επί της κύριας αίτησης ακύρωσης που έχει κατατεθεί από 50 κατοίκους των Εξαρχείων, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ αφού απέρριψε επίσης το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής για να παγώσουν άμεσα τα έργα, έκρινε ότι αυτά θα πρέπει όχι μόνο να συνεχιστούν αλλά και να ολοκληρωθούν άμεσα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας «σταθμίζοντας τους λόγους δημοσίου συμφέροντος, τους οποίους επικαλείται η διοίκηση, οι οποίοι μάλιστα επιβάλλουν και κατά τα δεδομένα κοινής πείρας την ταχεία ολοκλήρωση του έργου, κρίνει ότι δεν συντρέχει εν προκειμένω λόγος για τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής εκτελέσεως των προσβαλλόμενων πράξεων λόγω ανεπανόρθωτης ή δυσχερώς βλάβης των κατοίκων». Όσον αφορά την κοπή των δένδρων που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο υπογραμμίζει: «Από τα στοιχεία προκύπτει ότι αντιμετωπίστηκαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού περιγράφεται πλήρως η βλάστηση επί της πλατείας Εξαρχείων και καταγράφεται η προστασία είτε με μεταφύτευση προσωρινά, κατά το μεγαλύτερο μέρος και η επαναφύτευση των δέντρων μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, όπου αυτό είναι επιστημονικά εφικτό, είτε στην αντίθετη περίπτωση, με την αναπλήρωση των δέντρων και φυτών με βλάστηση του αυτού είδους».

Σύμφωνα μάλιστα με το ΣτΕ, «προβλέπεται η ενίσχυση του αστικού πρασίνου πλησίον της πλατείας Εξαρχείων σε διάφορα σημεία τα οποία θα υποδειχθούν από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων, ενώ λήφθηκε ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των στοιχείων του πολιτιστικού περιβάλλοντος, τόσο κατά τη χάραξη όσο και κατά την κατασκευή και λειτουργία του σταθμού και όλες οι εργασίες προβλέπεται να γίνουν βάσει σχετικών μελετών, οι οποίες έχουν εκπονηθεί». Όπως σημειώνεται, όλες οι δυσμενείς επιπτώσεις που επικαλούνται οι κάτοικοι « έχουν προβλεφθεί με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, έχουν αξιολογηθεί και έχουν αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα μέτρα».

Για το λόγο αυτό, κρίνεται πως «είναι δηλαδή προσωρινές, εν πάση δε περιπτώσει, οι εν λόγω επιπτώσεις αμβλύνονται σημαντικά με τις ειδικές ρήτρες, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  1. τη μέριμνα αναδόχου να περιορίσει κατά το δυνατόν χρονικά την κατάληψη της πλατείας Εξαρχείων,
  2. την υποχρέωση και για την προσωρινή μεταφύτευση των υφιστάμενων επί της πλατείας δέντρων και θάμνων που δύνανται επιτυχώς να μεταφυτευτούν και
  3. τη φύτευση κατά τη φάση κατασκευής του έργου 2.000 νέων δέντρων εντός της περιφέρειας του Δήμου Αθηναίων και πλησίον της πλατείας ή στην ευρύτερη περιοχή και τη διατήρηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου».

Και καταλήγουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, σύμφωνα με την ΕΡΤ ότι «η βλάστηση πρόκειται να αποκατασταθεί πλήρως βάσει και άλλων ειδικών μελετών και ρητρών όρων και προβλέψεων για τη μεταφύτευση δέντρων και τη φύτευση νέων με αποτέλεσμα το ισοζύγιο πρασίνου να εμφανίζεται θετικό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Υποτονικότητα και έλλειψη αγοραστών - «Μίλησαν» οι πωλητές στις δημοπρασίες

Public Group: Επέλεξε το sourceONE της cosmoONE για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τμήματος προμηθειών

ΚΕΠΕ: Σε οριακή πτώση ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης τον Οκτώβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider