Ουκρανία: Συμπληρώθηκε ο 4ος μήνας του πολέμου - Αποχώρηση δυνάμεων του Κιέβου στη Σεβεροντονιέτσκ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Συμπληρώθηκε ο 4ος μήνας του πολέμου - Αποχώρηση δυνάμεων του Κιέβου στη Σεβεροντονιέτσκ
Οι ουκρανικές δυνάμεις χάνουν από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχή-κλειδί νότια του Λισιτσάνκ. Η Μόσχα υποστηρίζει πως έχει περικυκλώσει περίπου 2.000 Ουκρανούς στρατιώτες στο Χίρσκε.

Τελευταία ενημέρωση: 13:47

Τέσσερις μήνες πολέμου στην Ουκρανία συμπληρώνονται σήμερα, με τις ρωσικές δυνάμεις να πλησιάζουν στα όρια της κρίσιμης πόλης του Λισιτσάνσκ στην περιοχή του Λουγκάνσκ και καθώς το Κίεβο φέρεται να έχει δώσει εντολής αποχώρησης των ουκρανικών δυνάμεων από την Σεβεροντονιέτσκ.

Ο κυβερνήτης της περιοχής, Σέρχι Χαϊντάι, ανέφερε σε δηλώσεις του την Παρασκευή πως οι δυνάμεις του Κιέβου θα πρέπει να αποχωρήσουν από την πόλη, που έχει κατά το μεγαλύτερο μέρος της καταληφθεί από τους Ρώσους.

«Δεν έχει νόημα να μένουν εκεί απλά για να είναι εκεί, έχουν δεχθεί μεγάλα πλήγματα τους τελευταίους μήνες» σημείωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Telegram επεσήμανε: «Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από την Σεβεροντονέτσκ. Έχουν λάβει τη σχετική εντολή».

Σύμφωνα με τον Χαϊντάι, την Σεβεροντονέτσκ «έχει σχεδόν μετατραπεί σε ερείπια» λόγω των συνεχών βομβαρδισμών. «Όλες οι βασικές υποδομές έχουν καταστραφεί. Το 90% της πόλης έχει υποστεί ζημιές, το 80% των σπιτιών θα πρέπει να κατεδαφιστούν», πρόσθεσε.

Η μάχη για την πόλη αυτή είναι κρίσιμη καθώς η Ρωσία επιθυμεί να την καταλάβει προκειμένου να ελέγξει την υπόλοιπη επαρχία Λουχάνσκ. Αν πέσει το Σεβεροντονέτσκ, στα χέρια των Ουκρανών θα παραμένει μόνο η Λισιτσάνσκ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις χάνουν περιοχή-κλειδί νότια του Λισιτσάνκ

Περιοχή νότια της πόλης Λισιτσάνκ στην περιφέρεια Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας είχε «καταληφθεί πλήρως» από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε τοπικός Ουκρανός αξιωματούχος.

«Δυστυχώς, από σήμερα…ολόκληρη η περιοχή Χίρσκε είναι κατεχόμενη», δήλωσε ο επικεφαλής των δημοτικών υπηρεσιών του Χίρσκε, ο Ολέξιι Μπαμπτσένκο, σε δήλωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. «Υπάρχουν κάποιες ασήμαντες, τοπικές μάχες που συνεχίζονται στα περίχωρα, αλλά ο εχθρός έχει μπει».

Η απώλεια του Χίρσκε και αρκετών άλλων οικισμών γύρω από αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο το Λισιτσάνκ, η τελευταία μεγάλη πόλη του Λουχάνσκ που ελέγχεται από τους Ουκρανούς, να αποκλειστεί από τρεις πλευρές από τις ρωσικές δυνάμεις που προελαύνουν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι είχε περικυκλώσει περίπου 2.000 Ουκρανούς στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και 80 ξένους μαχητές, στο Χίρσκε. Το Reuters δεν μπόρεσε να διασταυρώσει από άλλη πηγή την αναφορά αυτή.

Τι «βλέπει» η Βρετανία

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων αποδίδεται «στην πρόσφατη ενίσχυση των μονάδων τους» και στη «συγκέντρωση πυρός».

Είναι «πολύ πιθανό» ότι προέλασαν πάνω από 5 χιλιόμετρα προς τα νότια προάστια της Λισιτσάνσκ, πρόσθεσε.

Πάντα κατά το Λονδίνο, παρά την πίεση των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή γύρω από τη Σεβεροντονιέτσκ και τη Λισιτσάνσκ, οι προσπάθειες να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις και να καταλάβουν το δυτικό τμήμα της περιφέρειας Ντανιέτσκ «παραμένουν αποτελματωμένες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: «Καμία περιοχή στο Ντονέτσκ δεν είναι πλέον ασφαλής» λέει ο κυβερνήτης

gazzetta
gazzetta reader insider insider