ΗΠΑ - Αμβλώσεις: Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις μιλά για «επίθεση εναντίον της ελευθερίας»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ - Αμβλώσεις: Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις μιλά για «επίθεση εναντίον της ελευθερίας»
Το 63% των Αμερικανών είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν υποψηφίους που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση.

Την άποψη πως οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν σκοπό να μετατρέψουν το ζήτημα των αμβλώσεων σε πολιτικό «όπλο», ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, εξέφρασε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η Δημοκρατική πρώην εισαγγελέας Κάμαλα Χάρις, μιλώντας για «επίθεση» εναντίον των γυναικών και «της ελευθερίας», δίνοντας μια πρόγευση του πώς ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να αξιοποιήσει το ζήτημα για να κινητοποιήσει την εκλογική βάση.

«Αν το (Ανώτατο) Δικαστήριο ανατρέψει την απόφαση (στην υπόθεση) Ρόου κατά Γουέιντ, θα πρόκειται για επίθεση εναντίον της ελευθερίας», τόνισε η κυρία Χάρις απευθυνόμενη στους παριστάμενους σε εκδήλωση της Emily’s List, οργάνωσης που δίνει αγώνες για να εκλέγονται πολιτικοί των Δημοκρατικών που τάσσονται υπέρ των αμβλώσεων.

Η αντιπρόεδρος είναι εδώ και χρόνια σθεναρή υπέρμαχος των προσπαθειών για τη βελτίωση της υγείας των γυναικών και ειδικά του δικαιώματός τους στην άμβλωση. Έχει βραβευτεί από οργανώσεις οικογενειακού προγραμματισμού και ήταν επίσης κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση της Emily’s List το 2015, όταν έθεσε υποψηφιότητα για τη Γερουσία. Χθες, έκρινε ότι τις τελευταίες 24 ώρες φάνηκε ποιες είναι οι θέσεις των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων για το ζήτημα.

«Ορισμένοι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων προσπαθούν να μετατρέψουν σε όπλο τη χρήση του νόμου εναντίον των γυναικών. Πώς τολμάνε. Πώς τολμάνε να λένε σε μια γυναίκα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει με το δικό της σώμα. Πώς τολμάνε να προσπαθούν να την εμποδίσουν να καθορίσει εκείνη το μέλλον της. Πώς τολμάνε να προσπαθούν να στερήσουν από τις γυναίκες τα δικαιώματά τους και τις ελευθερίες τους», είπε.

Χθες, το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του σχεδίου απόφασης που αποκάλυψε το Politico, τονίζοντας ωστόσο προς δεν πρόκειται για κάτι τελεσίδικο.

Το 63% των Αμερικανών είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν υποψηφίους που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση

Περίπου τα 2/3 των Αμερικανών δηλώνουν ότι είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν υποψηφίους που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης (Reuters/Ipsos).

Στη δημοσκόπηση έλαβαν μέρος 998 ψηφοφόροι ενώ αυτή εντόπισε ότι μία σχετική πλειοψηφία των Αμερικανών (41%) δήλωσε ότι η χώρα θα είναι ένας χειρότερος τόπος για να ζει κανείς, αν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέψει την απόφαση του 1973 (Ρόου εναντίον Γουέιντ) που κατοχύρωσε σε παναμερικανικό επίπεδο το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ποσοστό 63% των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων ποσοστού 78% των Δημοκρατικών και 49% των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσαν ότι είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν υποψηφίους που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, που θα καθορίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου για την επόμενη διετία. Το 51% των Ρεπουμπλικάνων που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι είναι λιγότερο πιθανό να ψηφίσουν έναν υποψήφιο που τάσσεται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση.

Η ίδια δημοσκόπηση εντόπισε ότι ποσοστό 41% εκτιμά ότι η ανατροπή της απόφασης του 1973 θα κάνει τις ΗΠΑ ένα χειρότερο τόπο για να ζει κανείς. Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι διχασμένοι στο θέμα αυτό, με ποσοστό 28% να δηλώνει ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν, ενώ ποσοστό 29% δηλώνει ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, ενώ το 36% δεν έχει διαμορφωμένη άποψη.

Η δημοσκόπηση ανέδειξε συνολικά τις διαφορετικές απόψεις των Αμερικανών για τις αμβλώσεις: το 52% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι πρέπει να είναι νόμιμες στις περισσότερες ή σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ ποσοστό 40% εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να είναι παράνομες στις περισσότερες ή σε όλες τις περιπτώσεις.

Κατά εκτιμήσεις ειδικών, η μια στις τέσσερις γυναίκες στις ΗΠΑ θα κάνει άμβλωση τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής της. Από αυτές, το 75% έχει χαμηλό εισόδημα, το 59% είναι ήδη μητέρα, το 55% έχει προβλήματα που το εμποδίζουν να γίνει μητέρα, για παράδειγμα έχασε τη δουλειά του, σύμφωνα με την Κέιτλιν Νόουλς Μάιερς, καθηγήτρια οικονομικών στο Middlebury College, ειδικευμένη στις επιπτώσεις των πολιτικών αναπαραγωγικής υγείας.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες μετά από τη διαρροή του προσχεδίου γνωμοδότησης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο οι δικαστές προτίθενται να ανατρέψουν την απόφαση του 1973. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα στα τέλη Ιουνίου, ενώ είναι αποτέλεσμα των ενεργειών που έκαναν οι Ρεπουμπλικάνοι κατά τα τελευταία χρόνια για τη διαμόρφωση μιας συντηρητικής πλειοψηφίας (6-3) στη σύνθεση του δικαστηρίου.

Σημειώνεται πως οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας στις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Οι Δημοκρατικοί μάλλον θα προσπαθήσουν να θέσουν το δικαίωμα στην άμβλωση στο επίκεντρο της πολιτικής μάχης, για να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους. Σήμερα, διαθέτουν ισχνές πλειοψηφίες και στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου.

Η Οκλαχόμα υπέγραψε έναν από τους πιο περιοριστικούς νόμους

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης στην πολιτεία Οκλαχόμα, στον αμερικανικό Νότο, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε χθες Τρίτη νόμο που απαγορεύει την άμβλωση έπειτα από την έκτη εβδομάδα της κύησης, την ώρα που το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου πλέον οι συντηρητικοί διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία, ετοιμάζεται να καταργήσει το δικαίωμα αυτό σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

«Εκπροσωπώ το σύνολο των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων της Οκλαχόμας που θέλουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία να προστατεύονται τα αγέννητα παιδιά», ανέφερε μέσω Twitter ο Κέβιν Στιτ, ανακοινώνοντας πως υπέγραψε τον νόμο, ο οποίος εγκρίθηκε από το πολιτειακό κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη. Η ισχύς του νομοθετήματος είναι άμεση. Κατά μεγάλο μέρος του, είναι βασισμένο σε αυτό που τέθηκε σε ισχύ το 2021 στο γειτονικό Τέξας.

«Σταματήστε τον πόλεμο εναντίον των γυναικών»

«Σταματήστε τον πόλεμο εναντίον των γυναικών»: χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη για να βροντοφωνάξουν την «οργή» τους για την πρόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να αναιρέσει την ιστορική απόφαση του 1973 που μετέτρεψε σε συνταγματικό δικαίωμα την άμβλωση.

Ήταν η γενική εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, η Δημοκρατική αιρετή Λετίσια Τζέιμς, αυτή που κάλεσε επιθετικά σε γενική κινητοποίηση, μπροστά σε χιλιάδες γυναίκες και άνδρες, κυρίως νέους, συγκεντρωμένους σε πλατεία στο νότιο Μανχάταν, όπου βρίσκεται δικαστικό μέγαρο.

Μπροστά στην θάλασσα ανθρώπων αυτή, η κυρία Τζέιμς απηύθυνε «έκκληση για δράση».

Το προσχέδιο απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου «είναι σήμα συναγερμού» και «δεν είναι η στιγμή να σιωπήσουμε», πρέπει να εκφραστεί «η οργή μας», είπε η εισαγγελική λειτουργός, για την οποία το δικαίωμα στην άμβλωση είναι «μια από τις μεγαλύτερες μάχες που πρέπει να δοθούν».

Στο πλήθος, πολλές νέες κράταγαν πλακάτ με συνθήματα όπως «δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή», «η άμβλωση είναι ανθρώπινο δικαίωμα», «σταματήστε τον πόλεμο εναντίον των γυναικών», «θα έχω λιγότερα δικαιώματα από τη μητέρα μου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν για αμβλώσεις: «Το δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή είναι θεμελιώδες»

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέπει ιστορική απόφαση για το δικαίωμα στην άμβλωση

ΗΠΑ: Η Οκλαχόμα εγκρίνει ν/σ που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 6η εβδομάδα της κύησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider