ΗΠΑ: Η Οκλαχόμα εγκρίνει ν/σ που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 6η εβδομάδα της κύησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Η Οκλαχόμα εγκρίνει ν/σ που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 6η εβδομάδα της κύησης
σημαία των ΗΠΑ
Το κείμενο που ενέκρινε η κάτω Βουλή της Οκλαχόμας προβλέπει εξαιρέσεις, αν συντρέχουν επείγοντες ιατρικοί λόγοι, όχι όμως σε περιπτώσεις βιασμού, ή αιμομιξίας. Μένει μόνο να το υπογράψει ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης για να τεθεί σε ισχύ.

Το κοινοβούλιο στην Οκλαχόμα (νότιες ΗΠΑ) ενέκρινε χθες Πέμπτη νόμο που απαγορεύει την άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, ενώ αυτή η συντηρητική πολιτεία υποδεχόταν τους τελευταίους μήνες χιλιάδες Τεξανές που ήθελαν να κάνουν τέτοιες επεμβάσεις, έπειτα από την έγκριση ανάλογου νόμου στη γειτονική πολιτεία.

Το κείμενο που ενέκρινε η κάτω Βουλή της Οκλαχόμας προβλέπει εξαιρέσεις, αν συντρέχουν επείγοντες ιατρικοί λόγοι, όχι όμως σε περιπτώσεις βιασμού, ή αιμομιξίας. Μένει μόνο να το υπογράψει ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης για να τεθεί σε ισχύ.

Μερικές ώρες πριν από την ψηφοφορία στην κάτω Βουλή, η Γερουσία της πολιτείας ενέκρινε άλλο κείμενο, που απαγορεύει κάθε άμβλωση, ανεξαρτήτως της κατάστασης της εγκύου, προβλέποντας πάντως εξαιρέσεις σε περιπτώσεις ιατρικής έκτακτης ανάγκης, βιασμού ή αιμομιξίας. Το κείμενο αυτό θα τεθεί τώρα σε ψηφοφορία στην κάτω Βουλή.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2021, ένας από τους περιοριστικούς νόμους κατά της άμβλωσης σε όλες τις ΗΠΑ τέθηκε σε ισχύ στην πολιτεία Τέξας. Απαγορεύει κάθε επέμβαση διακοπής της κύησης από τη στιγμή που αρχίζει να ακούγεται ο χτύπος της καρδιάς του εμβρύου σε υπερηχογράφημα, με άλλα λόγια περίπου τέσσερις εβδομάδες μετά τη σύλληψη, όταν το πιθανότερο είναι πως η εγκυμονούσα αγνοεί ακόμη πως κυοφορεί.

Με 30 εκατομμύρια κατοίκους, το Τέξας είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη αμερικανική πολιτεία και αυτός ο αμφιλεγόμενος νόμος οδήγησε πολλές γυναίκες να πηγαίνουν στις κλινικές άλλων πολιτειών, που πολύ γρήγορα κατακλύστηκαν, ιδίως στην Οκλαχόμα.

«Η Οκλαχόμα είναι πολύ σημαντική πολιτεία όσον αφορά την πρόσβαση στην άμβλωση αυτή τη στιγμή, πολλές Τεξανές πάνε εκεί» για να κάνουν επεμβάσεις αυτής της φύσης, τόνισε η Νάνσι Νόρθαπ, πρόεδρος της οργάνωσης Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα, που υπερασπίζεται το δικαίωμα στην άμβλωση.

Οι νόμοι που προωθούνται στο πολιτειακό κοινοβούλιο «περιστέλλουν ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στην άμβλωση απ’ άκρου σ’ άκρο του νότου» των ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Πέρα από το Τέξας και την Οκλαχόμα, κείμενα που περιορίζουν την πρόσβαση στην άμβλωση έχουν επίσης εγκριθεί και σε άλλες συντηρητικές πολιτείες, όπως η Φλόριντα και ο Μισισιπής. Το κατά πόσον είναι συνταγματικό αυτό το τελευταίο εξετάζεται το τρέχον διάστημα από το Ανώτατο Δικαστήριο· η απόφασή του αναμένεται να ανακοινωθεί τον Ιούνιο.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης της υπόθεσης, οι συντηρητικοί δικαστές, που πλέον έχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων (6/9), άφησαν να εννοηθεί πως ίσως περιορίσουν, αν δεν καταργήσουν, το δικαίωμα στην άμβλωση.

Κατοχυρωμένο με την ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου στην υπόθεση Roe v. Wade (1973), το δικαίωμα αυτό ισχύει όσο ακόμη το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή ως το τέλος του δεύτερου τριμήνου της κύησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Μπάιντεν και Χάρις δεσμεύονται να υπερασπισθούν το δικαίωμα στην άμβλωση

ΗΠΑ: Η Καλιφόρνια οργανώνεται για να υπερασπισθεί εμπράκτως το δικαίωμα στην άμβλωση

gazzetta
gazzetta reader insider insider