Μπάιντεν για αμβλώσεις: «Το δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή είναι θεμελιώδες»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν για αμβλώσεις: «Το δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή είναι θεμελιώδες»
Αυθεντικό το προσχέδιο που διέρρευσε στον Τύπο. Έρευνα διέταξε το Ανώτατο Δικαστήριο για τη διαρροή.

Τελευταία Ενημέρωση 19:25

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε τους εκλεγμένους αξιωματούχους στις Ηνωμένες Πολιτείες να προστατεύσουν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, σε συνέχεια της διαρροής ενός προσχεδίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο αναμένεται να ανατρέψει να ακυρώσει την ιστορική απόφαση του 1973 Roe εναντίον Wade, με την οποία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στην άμβλωση.

«Πιστεύω ότι το δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή είναι θεμελιώδες, η απόφαση της υπόθεσης Roe v. Wade, είναι ο νόμος της χώρας για πενήντα χρόνια σχεδόν, ενώ η δικαιοσύνη και η σταθερότητα του νόμου απαιτούν να μην ανατραπεί», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του. Παράλληλα, ζήτησε την εκλογή «περισσότερων γερουσιαστών υπέρ των επιλογών καθώς και πλειοψηφία υπέρ της επιλογής στη Βουλή» αυτό το φθινόπωρο για να ψηφιστεί η νομοθεσία που θα διασφαλίζει το δικαίωμα στην άμβλωση.

«Δεν γνωρίζουμε αν αυτό το προσχέδιο είναι γνήσιο ή αν αντικατοπτρίζει την τελική απόφαση του Δικαστηρίου», είπε ο Μπάιντεν στη δήλωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. «Θα είμαστε έτοιμοι όταν εκδοθεί οποιαδήποτε απόφαση», ξεκαθάρισε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας πως αν το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέψει τον νόμο, θα είναι στα χέρια «των εκλεγμένων αξιωματούχων του έθνους σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης να προστατεύσουν το δικαίωμα επιλογής μιας γυναίκας». «Και θα εναπόκειται στους ψηφοφόρους να εκλέξουν αξιωματούχους υπέρ της επιλογής αυτό τον Νοέμβριο», πρόσθεσε.

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου ήρθε σε συνέχεια του δημοσιεύματος του Politico, που επικαλείται το προσχέδιο γνωμοδότησης που διέρρευσε -γεγονός άνευ προηγουμένου- το Ανώτατο Δικαστήριο ετοιμάζεται να ακυρώσει την ιστορική απόφαση του 1973.

Η απόφαση στην υπόθεση του 1973 ήταν «κατάφωρα εσφαλμένη εξαρχής», αναφέρει στο προσχέδιο, που φέρει ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου, ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο, ενώ άλλοι τέσσερις δικαστές διορισμένοι από τους Ρεπουμπλικάνους –ο Κλάρενς Τόμας, ο Νιλ Γκόρσατς, ο Μπρετ Κάβανο και η Έιμι Κόνι Μπάρετ– τάχθηκαν υπέρ αυτής της θέσης, κατά το δημοσίευμα.

Αυθεντικό το προσχέδιο που διέρρευσε στον Τύπο

Λίγο μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν, το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι το εσωτερικό έγγραφο που προαναγγέλλει το τέλος του δικαιώματος στην άμβλωση είναι αυθεντικό, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν αντιπροσωπεύει την «τελική» απόφαση του δικαστηρίου. Στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Δικαστηρίου, δικαστής Τζον Ρόμπερτς, τόνισε ότι «διέταξε έρευνα» για τη διαρροή αυτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέπει ιστορική απόφαση για το δικαίωμα στην άμβλωση

gazzetta
gazzetta reader insider insider