Ποιες είναι οι οκτώ χώρες που έχουν μειώσει τη φορολογία στα καύσιμα με οριζόντιες παρεμβάσεις

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες είναι οι οκτώ χώρες που έχουν μειώσει τη φορολογία στα καύσιμα με οριζόντιες παρεμβάσεις
Οριζόντια μέτρα για την ακρίβεια των καυσίμων έχουν υιοθετήσει πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Με οριζόντια μέτρα επιδιώκουν πολλές κυβερνήσεις από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο να αντισταθμίσουν μέρος της επιβάρυνσης των πολιτών από τις ανατιμήσεις των καυσίμων προβαίνοντας σε μείωση της φορολογίας κατά 15 έως 25 λεπτά το λίτρο.

Μόλις χθες, ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Ντράγκι θα μειώσει προσωρινά τους φόρους στα καύσιμα, η οποία θα κυμαίνεται από 10 έως 15 λεπτά το λίτρο.

Στη Γαλλία μέσω της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, οι καταναλωτές θα πληρώνουν 15 λεπτά λιγότερο ανά λίτρο για τη βενζίνη και το ντίζελ. Από το μέτρο θα επωφεληθούν ανεξαιρέτως όλοι οι ιδιοκτήτες και χρήστες οχημάτων (ιδιώτες, οδηγοί φορτηγών, αγρότες) απευθείας κατά την αγορά καυσίμων από το πρατήριο (η μείωση της τιμής δεν θα είναι ορατή στις τιμές που αναγράφονται στα πρατήρια) ενώ το κράτος θα αποζημιώνει στη συνέχεια τους πρατηριούχους για τη διαφορά. Η συγκεκριμένη παρέμβαση ενεργοποιείται από την 1η Απριλίου και θα ισχύει για τέσσερις μήνες. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Jean Castex, το μέτρο αναμένεται να εξοικονομήσει 9 ευρώ σε έναν οδηγό που θέλει να γεμίσει με 60 λίτρα ενώ ζήτησε από τις εταιρείες καυσίμων να συμβάλουν μειώνοντας και αυτές από την πλευρά τους την τιμή κατά 5 σεντς ώστε η συνολική εξοικονόμηση για τους Γάλλους πολίτες να φθάσει τα 20 σεντς.

Ομοίως, η ολλανδική κυβέρνηση προτίθεται από τις αρχές του επόμενου μήνα και μέχρι το τέλος του έτους να μειώσει την τιμή της βενζίνης κατά 17 λεπτά το λίτρο και του ντίζελ κατά 11 λεπτά το λίτρο, μέσω μείωσης του ΕΦΚ.

Στο πλαίσιο των φορολογικών μειώσεων στις οποίες προβαίνει το Βέλγιο προβλέπεται η μείωση του ΕΦΚ κατά 0,175 ευρώ το λίτρο, εξοικονομώντας περίπου 10 ευρώ στο γέμισμα των 60 λίτρων.

Η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την προσωρινή μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στη βενζίνη και το ντίζελ. Συγκεκριμένα, ο ΕΦΚ θα μειωθεί κατά 20 λεπτά ανά λίτρο βενζίνης και 15 λεπτά ανά λίτρο ντίζελ.

Η Ουγγαρία μειώνει τον ΕΦΚ στα καύσιμα οχημάτων κατά 5,5 λεπτά ανά λίτρο ενώ η πορτογαλική κυβέρνηση έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα μειώσει τη φορολογία στα καύσιμα σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει το κόστος της ενέργειας (ο φόρος αναμένεται να μειωθεί κατά το ίδιο ποσό με την πιθανή αύξηση των εσόδων από τον φόρο προστιθέμενης αξίας, όπως αναφέρουν σχετικές πηγές).

Πριν από λίγες ημέρες, η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμο το νομοσχέδιο για τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα με έναρξη ισχύος της μείωσης την 8η Μαρτίου. Η μείωση του φόρου κατανάλωσης θα είναι 7 σεντς ανά λίτρο στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.

Αλλά και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Νέα Ζηλανδία μειώνει προσωρινά τους φόρους στα καύσιμα για να μετριάσει τις τιμές της βενζίνης που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση θα μειώσει τον ΕΦΚ κατά 25 σεντς το λίτρο ενώ θα προχωρήσει και σε μείωση 50% μειώσει στο μισό τους ναύλους των μέσων μαζικής μεταφοράς από την 1η Απριλίου.

Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία και Βρετανία εξετάζουν τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα

Σε άλλες χώρες το θέμα της μείωσης της φορολογίας στα καύσιμα παραμένει ανοιχτό.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών, Christian Wolfgang Lindner, προσανατολίζεται προς τη μείωση ύψους 20 λεπτών ανά λίτρο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε βενζίνη και ντίζελ.

Η σουηδική κυβέρνηση προσανατολίζεται προς τη μείωση του ΕΦΚ ενώ πιέσεις από την αγορά, τους καταναλωτές και την αντιπολίτευση για αντίστοιχες μειώσεις δέχονται και οι κυβερνήσεις της Νορβηγίας και της Βρετανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα παίρνουμε την επιδότηση όταν θα βάζουμε βενζίνη

Τι πληρώνουν τελικά οι Έλληνες για τα καύσιμα – Γιατί «φρενάρει» η πτώση των τιμών

Βενζίνη: Γαλλικό μοντέλο για έκπτωση την ώρα του γεμίσματος στην αντλία - «Πράσινο φως» από Ecofin

gazzetta
gazzetta reader insider insider