Ειδήσεις | Διεθνή
23-12-2021 | 13:52

Πούτιν: Θετική η αμερικανική ανταπόκριση στις προτάσεις της Ρωσίας στον τομέα της ασφάλειας

Newsroom
Μοιράσου το
Πούτιν: Θετική η αμερικανική ανταπόκριση στις προτάσεις της Ρωσίας στον τομέα της ασφάλειας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί «θετική» την ανταπόκριση της Ουάσινγκτον στις προτάσεις της Μόσχας στον τομέα της ασφάλειας, που περιλαμβάνουν την ρωσική απαίτηση από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες να τερματίσουν την στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία και δηλώνει ότι η Ρωσία θέλει να αποφύγει έναν πόλεμο με την Ουκρανία και την Δύση.

«Προς το παρόν διαπιστώνουμε μία θετική αντίδραση, οι αμερικανοί εταίροι μας μάς είπαν ότι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν αυτήν την συζήτηση, αυτές τις διαπραγματεύσεις, από τις αρχές του έτους στην Γενεύη», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι η μελλοντική διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας «δεν είναι αποδεκτή» από την Ρωσία.

Η Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι προετοιμάζεται για εισβολή στην Ουκρανία τον επόμενο μήνα και ζητεί εγγυήσεις από την Δύση, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης ότι δεν θα υπάρχει στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και θα αποκλεισθεί η πιθανότητα εγκατάστασης νατοϊκών πυραύλων στο ουκρανικό έδαφος.

Οι Δυτικοί κατηγορούν την Μόσχα για επιθετικές βλέψεις κατά του Κιέβου, την ώρα που ο ρωσικός στρατός έχει συγκεντρώσει δύναμη χιλιάδων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, τμήμα της οποίας έχει ήδη προσαρτήσει η Μόσχα.

Η Μόσχα, που δηλώνει αντίθετα ότι θέλει να υπερασπισθεί την ασφάλειά της απέναντι στις «προκλήσεις» του Κιέβου και των Δυτικών, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα δύο σχέδια συνθηκών, εκ των οποίων το ένα απευθύνεται στις ΗΠΑ και το άλλο στο ΝΑΤΟ, παρουσιάζοντας τις απαιτήσεις της για αποκλιμάκωση.

Τα σχέδια αυτά απαγορεύουν την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, κυρίως προς την Ουκρανία, και περιορίζουν την δυτική στρατιωτική συνεργασία στην Ανατολική Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ενωση, αλλά δεν επιβάλλουν αντίστοιχα μέτρα στην Ρωσία.

«Το μπαλάκι βρίσκεται στο δικό τους γήπεδο. Πρέπει να μάς απαντήσουν», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσθέτοντας ότι οι εκπρόσωποι για τις διαπραγματεύσεις στην Γενεύη στις αρχές του 2022 έχουν ήδη ορισθεί. «Ελπίζω ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε.

«Η Ευρώπη δημιούργησε τα δικά της προβλήματα με το φυσικό αέριο και αυτή πρέπει να τα επιλύσει»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι «άδικο» να κατηγορείται η Μόσχα για την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφού «η Gazprom εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της» για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Η Gazprom όφειλε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια πριν προχωρήσει σε προμήθεια αερίου στην spot αγορά και οι χώρες που έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια - όπως η Γερμανία - τώρα διαθέτουν φυσικό αέριο σε πολύ χαμηλότερες τιμές και μπορούν ακόμη και να μεταπωλήσουν αέριο σε γειτονικές τους χώρες με κέρδος, δήλωσε ο Πούτιν κατά την διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου.

Η Ευρώπη δημιούργησε τα δικά της προβλήματα με το φυσικό αέριο και αυτή πρέπει να τα επιλύσει, είπε προσθέτοντας ότι υποψιάζεται ότι κάποια ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου μεταπωλήθηκε τελικά στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.