Ειδήσεις | Διεθνή
31-08-2021 | 11:44

Πεντάγωνο: Δεν μπορέσαμε να απομακρύνουμε όλους όσους θέλαμε από το Αφγανιστάν

Newsroom
Μοιράσου το
Πεντάγωνο: Δεν μπορέσαμε να απομακρύνουμε όλους όσους θέλαμε από το Αφγανιστάν
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο αμερικανικός στρατός παραδέχθηκε χθες, Δευτέρα, ότι δεν μπόρεσε να απομακρύνει από το Αφγανιστάν όλους όσους ήθελε, προτού αποχωρήσουν οι τελευταίοι στρατιώτες του από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Δεν μπορέσαμε να απομακρύνουμε όλους όσους θέλαμε να απομακρύνουμε», δήλωσε ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, διευκρινίζοντας ότι οι απομακρύνσεις τελείωσαν «περίπου 12 ώρες» πριν από την τελική αποχώρηση, αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις που βρισκόντουσαν ακόμη εκεί ήταν σε ετοιμότητα για να απομακρύνουν οποιονδήποτε μπόρεσε να φτάσει στο αεροδρόμιο "ως το τελευταίο λεπτό".

Ο Μακένζι πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός αχρήστευσε αεροσκάφη, θωρακισμένα οχήματα και ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας προτού εγκαταλείψει το αεροδρόμιο της Καμπούλ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού διευκρίνισε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες «αποστρατιωτικοποίησαν», δηλαδή αχρήστευσαν, 73 αεροσκάφη προτού ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις τους δύο εβδομάδων για την απομάκρυνση πολιτών που ήθελαν να διαφύγουν μετά την ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

«Τα αεροσκάφη αυτά δεν θα ξαναπετάξουν πια ποτέ», δήλωσε ο Μακένζι. «Δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κανέναν».

«Τα περισσότερα ήταν ήδη εκτός υπηρεσίας ούτως ή άλλως», πρόσθεσε. «Αλλά (τώρα) είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ πια να ξαναπετάξουν».

Το Πεντάγωνο, το οποίο είχε αναπτύξει 6.000 στρατιώτες για να φυλάσσουν, να εγγυώνται την ασφάλεια και την λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ από τις 14 Αυγούστου, άφησε επίσης εκεί 70 θωρακισμένα οχήματα MRAP, που αντέχουν στις νάρκες και κοστίζουν έκαστο ένα εκατομμύριο δολάρια, και 27 ελαφρά οχήματα Humvee. Όλα έχουν αχρηστευθεί.

Τα οχήματα «δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά από κανέναν», διαβεβαίωσε ο Μακένζι.

Ο Αμερικανικός στρατός άφησε εν τέλει επίσης το σύστημά του αντιαεροπορικής άμυνας C-RAM, το οποίο αναχαίτισε χθες, Δευτέρα, πέντε ρουκέτες που εκτόξευσε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κατά του αεροδρομίου της Καμπούλ.

«Επιλέξαμε να αφήσουμε να λειτουργούν τα συστήματα αυτά μέχρι το τελευταίο λεπτό», μέχρι λίγο πριν από την απογείωση του τελευταίου αεροσκάφους, σημείωσε ο στρατηγός Μακένζι.

«Η αποσυναρμολόγηση των συστημάτων αυτών είναι περίπλοκη και μακρά διαδικασία», εξήγησε. «Άρα τα αποστρατιωτικοποιούμε για να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά», κατέληξε.

Οκτώ Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε μάχη στο Πανσίρ

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν συγκρούσθηκαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ με μαχητές πολιτοφυλακής στην κοιλάδα του Πανσίρ, βόρεια της Καμπούλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ Ταλιμπάν, δήλωσε εκπρόσωπος της κύριας οργάνωσης που αντιπολιτεύεται τους Ταλιμπάν.

Μετά την πτώση της Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, το Πανσίρ είναι η μόνη επαρχία που εξακολουθεί να αντιστέκεται στους Ταλιμπάν, αν και σημειώθηκαν επίσης μάχες στη γειτονική επαρχία Μπαγλάν ανάμεσα στους Ταλιμπάν και σε δυνάμεις τοπικής πολιτοφυλακής.

Ο Φάχιμ Νταστί, εκπρόσωπος των Δυνάμεων Εθνικής Αντίστασης, μιας οργάνωσης πιστής στον τοπικό ηγέτη Άχμαντ Μασούντ, δήλωσε πως η μάχη σημειώθηκε στη δυτική είσοδο της κοιλάδας όταν οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε θέσεις της τοπικης πολιτοφυλακής.

Ο ίδιος δήλωσε πως η επίθεση, η οποία μπορεί να ήταν μια δοκιμή για να ελεγχθούν οι άμυνες της κοιλάδας, απωθήθηκε με οκτώ Ταλιμπάν νεκρούς και ίδιο αριθμό τραυματιών, ενώ δύο μέλη των Δυνάμεων Εθνικής Αντίστασης τραυματίστηκαν.

Δεν κατέστη αμέσως δυνατό να υπάρξει επικοινωνία με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν για να σχολιάσει.

Ο Μασούντ, γιός του πρώην αντισοβιετικού διοικητή των μουτζαχεντίν Άχμαντ Σαχ Μασούντ, έχει εδραιωθεί στην κοιλάδα Πανσίρ με μια δύναμη αρκετών χιλιάδων, η οποία αποτελείται από τοπικές πολιτοφυλακές και απομεινάρια του στρατού και των μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Ο Μασούντ έχει απευθύνει έκκληση για μια διευθέτηση με τους Ταλιμπάν έπειτα από διαπραγματεύσεις, όμως έχει δηλώσει πως οι δυνάμεις του θα αντισταθούν, αν η επαρχία τους δεχθεί επίθεση.

Σημαντική δύναμη μαχητών Ταλιμπάν έχει μετακινηθεί στην περιοχή, όμως οι δύο πλευρές διεξάγουν μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις και έχουν αποφύγει τις μάχες.

με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.