Αφγανιστάν: Αποχώρησαν οι Αμερικανοί στρατιώτες - «Εκατοντάδες» πολίτες των ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη εκεί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αφγανιστάν: Αποχώρησαν οι Αμερικανοί στρατιώτες - «Εκατοντάδες» πολίτες των ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη εκεί
«Η στρατιωτική φάση αυτής της επιχείρησης ολοκληρώθηκε. Τώρα αρχίζει η διπλωματική συνέχεια της», διευκρίνισε ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι.

Tην αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεών τους από το Αφγανιστάν, ολοκλήρωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν 20 χρόνια μετά την εισβολή τους στη χώρα αυτή, με αφορμή τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε και επίσημα το τέλος του πιο μακρόχρονου πολέμου στην ιστορία των ΗΠΑ. «Η εικοσάχρονη στρατιωτική παρουσία μας στο Αφγανιστάν έλαβε τέλος», επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Κένεθ Μακένζι επιβεβαίωσε ότι ο αμερικανικός στρατός ολοκλήρωσε την αποχώρηση. «Το τελευταίο C-17 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 19.29 (22.29 ώρα Ελλάδας) της 30ης Αυγούστου», είπε ο Μακένζι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο ανώτατος αξιωματικός είπε πως πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον θα καταφέρει να απομακρύνει τους πολίτες των ΗΠΑ που έμειναν πίσω. Πρόκειται για «λίγες εκατοντάδες» ανθρώπους, ανέφερε.

«Θα διαπραγματευτούμε επίσης πολύ σκληρά, πολύ επιθετικά, για να φύγουν Αφγανοί εταίροι μας», πρόσθεσε ο στρατηγός Μακένζι. «Η στρατιωτική φάση αυτής της επιχείρησης ολοκληρώθηκε. Τώρα αρχίζει η διπλωματική συνέχεια της», διευκρίνισε. Επιβεβαίωσε ότι «όλοι οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ έχουν πλέον αποχωρήσει από το Αφγανιστάν. Μπορώ να το πω αυτό με 100% βεβαιότητα».

Σημειώνεται πως τις προηγούμενες ημέρες, με αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 123.000 πολίτες από τη χώρα.

Ο Αμερικανός αξιωματικός που έφυγε τελευταίος

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ μοιράστηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφικό στιγμιότυπο στο οποίο εικονίζεται ο τελευταίος, κατ’ αυτές, Aμερικανός στρατιωτικός που έφυγε χθες από την Καμπούλ, σηματοδοτώντας το τέλος του 20ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν.

Ο υποστράτηγος Κρις Ντόναχιου, διοικητής της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, εικονίζεται καθώς επιβιβάζεται στην τελευταία πτήση που αναχώρησε, το βράδυ της Δευτέρας, από το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της αφγανικής πρωτεύουσας. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη μέσα από διόπτρα νυχτερινής όρασης.

Ο Μπάιντεν θα απευθύνει ομιλία στους Αμερικανούς

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει αργότερα σήμερα για να εξηγήσει στους πολίτες των ΗΠΑ την απόφασή του «να μην παρατείνει (την) αμερικανική παρουσία» στο Αφγανιστάν «πέραν της 31ης Αυγούστου», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου.

Όπως διευκρίνισε η αμερικανική προεδρία, ο κ. Μπάιντεν θα εκφωνήσει την ομιλία του λίγο μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα· 20:30 ώρα Ελλάδας).

Οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να «συνεργαστούν» με τους Ταλιμπάν, αλλά μόνο αν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

Οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να «συνεργαστούν» με τους Ταλιμπάν, αλλά με την αναγκαία προϋπόθεση πως θα «τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Κάθε βήμα που θα κάνουμε δεν θα βασίζεται στο τι λέει η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, αλλά στο τι κάνει για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», επέμεινε ο κ. Μπλίνκεν, προειδοποιώντας το νέο καθεστώς πως πρέπει να «κερδίσει», να δείξει πως «αξίζει» νομιμοποίηση και υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα.

«Οι Ταλιμπάν θέλουν νομιμοποίηση και διεθνή υποστήριξη. Το μήνυμά μας είναι πως τη νομιμοποίηση και την υποστήριξη πρέπει να την αξίζεις», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Εξάλλου, οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη διπλωματική τους παρουσία στο Αφγανιστάν και μετέφεραν την επιχειρησιακή λειτουργία της στην πρεσβεία τους στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, επιβεβαίωσε, επικαλούμενος το «αβέβαιο περιβάλλον ασφαλείας και την πολιτική κατάσταση» στη χώρα. Η «νέα διπλωματική αποστολή» θα διαθέτει «νέα ομάδα», με επικεφαλής τον Ίαν Μακάρι, ως χθες δεύτερο τη τάξει στην αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider