Πόσους φόρους πλήρωσαν τελικά οι έξι τεχνολογικοί γίγαντες της Silicon Valley;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσους φόρους πλήρωσαν τελικά οι έξι τεχνολογικοί γίγαντες της Silicon Valley;
Οι εταιρείες Amazon, Facebook, Alphabet, Netflix, Apple και Microsoft πλήρωσαν 96 δισ. δολάρια λιγότερα σε φόρους, από το 2011 έως το 2020, σε σχέση με τα στοιχεία που δήλωναν στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα τους. 

Λιγότερους φόρους από αυτούς που δήλωναν στα οικονομικά τους αποτελέσματα πλήρωναν, κατά την τελευταία δεκαετία, έξι κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες, κατά την τελευταία δεκαετία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, οι τεχνολογικοί «γίγαντες», γνωστοί και ως «Silicon Six» κατηγορούνται πως έλεγαν ότι πλήρωναν περισσότερους φόρους προς το αμερικανικό κράτος, από αυτούς που πλήρωναν στην πραγματικότητα, με μία συνολική διαφορά σχεδόν 100 δισ. δολαρίων, κατά την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με έκθεση της Fair Tax Foundation, οι εταιρείες Amazon, Facebook, Alphabet, Netflix, Apple και Microsoft πλήρωσαν 96 δισ. δολάρια λιγότερα σε φόρους, από το 2011 έως το 2020, σε σχέση με τα στοιχεία που δήλωναν στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα τους.

Συνολικά, οι έξι εταιρείες πλήρωσαν 219 δισ. δολάρια σε φόρο εισοδήματος, την τελευταία δεκαετία, το οποίο αντιστοιχεί στο 3,6% των συνολικών εσόδων, τα οποία ξεπερνούν τα 6 τρισ. δολάρια. Ο φόρος εισοδήματος πληρώνεται επί των κερδών, όμως σύμφωνα με τους αναλυτές, οι «Silicon Six» μετέφεραν επίτηδες το εισόδημα τους σε περιοχές με χαμηλή φορολόγηση για να πληρώσουν χαμηλότερους φόρους.

Στην περίπτωση της Amazon, με ιδρυτή τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, Τζεφ Μπέζος, η εταιρεία δήλωσε έσοδα 1,6 τρισ. δολαρίων, κέρδη 60,5 δισ. δολαρίων και πλήρωσε φόρους εσόδων 5,9 δισ. δολάρια, σε μία δεκαετία. Ενώ όπως αναφέρει η έκθεση, θα έπρεπε να πληρώσει 10,7 δισ. δολάρια σε φόρους επί των κερδών, με βάση τη διεθνή φορολόγηση.

Στην περίπτωση της Facebook, του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, πλήρωσε 16,8 δισ. δολάρια σε φόρους εσόδων, παρότι τα κέρδη ξεπέρασαν τα 133 δισ. δολάρια και τα έσοδα τα 328 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider