Διεθνή
01-01-2021 | 14:15

Το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να είναι το πρώτο που θα λάβει άδεια χρήσης στην Ινδία

Newsroom
Μοιράσου το
Το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να είναι το πρώτο που θα λάβει άδεια χρήσης στην Ινδία

Η ρυθμιστική αρχή φαρμακευτικών προϊόντων στην Ινδία πρόκειται να χορηγήσει σήμερα άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης σε ένα εμβόλιο κατά της Covid-19, σε εκείνο της ΑstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η απόφαση αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για την κυκλοφορία του εμβολίου στην δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου η οποία, μετά τις ΗΠΑ, είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Βρετανία και η Αργεντινή έχουν ήδη δώσει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης του εμβολίου.

Ο Κεντρικός Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων, ο εθνικός ρυθμιστικός φορέας για ινδικά φαρμακευτικά προϊόντα, οι επιστήμονες του οποίου συναντώνται για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα, ενδέχεται να δώσει άδεια χρήσης και σε ένα άλλο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το οποίο παρασκεύασε μια ινδική εταιρεία, η Bharat Biotech, είπαν οι δύο από τις πηγές διατηρώντας την ανωνυμία τους.

"Τόσο η AstraZeneca όσο και η Bharat Biotech θα λάβουν άδεια σήμερα. Όλες οι προετοιμασίες γίνονται έχοντας ως στόχο την σημερινή ημέρα", είπε μια από τις πηγές.

Οι άλλες δύο πηγές ήταν λιγότερο βέβαιες ως προς την πιθανότητα να λάβει έγκριση το εμβόλιο της Bharat Biotech.

Εκπρόσωπος του Οργανισμού αρνήθηκε να σχολιάσει.

Περισσότερες από 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έχουν ήδη αποθηκευτεί από την τοπική παρασκευάστρια εταιρεία, το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, και μια από τις πηγές είπε ότι τα εμβόλια πιθανόν να αρχίσουν να διανέμονται στα κρατίδια της χώρας ακόμη και από αύριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.