Κραυγή αγωνίας από αλυσίδες εστίασης: Φόβοι για λουκέτα λόγω ενοικίων

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κραυγή αγωνίας από αλυσίδες εστίασης: Φόβοι για λουκέτα λόγω ενοικίων
Η απόφαση της αλυσίδας «Βενέτης» να κλείσει 5 καταστήματά της λόγω των υψηλών ενοικίων είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στις επιχειρήσεις οργανωμένης εστίασης.

Την ανησυχία τους ότι το επόμενο διάστημα κι άλλες αλυσίδες θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο σε καταστήματά τους, όπως η «Bενέτης» που προχωρά στο κλείσιμο 5 καταστημάτων της λόγω των υψηλών ενοικίων, εκφράζουν οι επιχειρηματίες της οργανωμένης εστίασης.

Υπενθυμίζεται, ότι τις προηγούμενες μέρες κατέβασαν ρολά τα καταστήματα της αλυσίδας «Βενέτης» σε Ασπρόπυργο και Άλιμο ενώ αναμένεται μέχρι αρχές Νοεμβρίου να κλείσουν και σε Πλάκα, Περιστέρι και Φιλοθέη. Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία επισημαίνει ότι «κλείνει 5 καταστήματα λόγω COVID-19 και της συμπεριφοράς μερίδας ιδιοκτητών ακινήτων» εξηγώντας ότι ο ένας από τους λόγους που οδηγήθηκε σ΄ αυτή την απόφαση ήταν «η αδικαιολόγητη άρνηση ορισμένων ιδιοκτητών ακινήτων να αντιληφθούν την σκληρή πραγματικότητα που επέβαλε σε όλους η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών και να έλθουν σε καλόπιστη συνεννόηση με την εταιρεία για εύλογη μείωση των μισθωμάτων, για όσο διαρκεί η οξύτατη υγειονομική και οικονομική κρίση, αλλά αντίθετα εμμένουν στην είσπραξη των προ COVID-19 μισθωμάτων».

Μιλώντας στο insider.gr ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή είναι «προς την κατεύθυνση που μας φοβίζει και μας ανησυχεί σχετικά με το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα». Σημειώνει παράλληλα ότι αρκετές επιχειρήσεις της οργανωμένης εστίασης αυτή την περίοδο βρίσκονται σε φάση διαπραγμάτευσης με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται να αποδίδει.

Το μεγάλο πρόβλημα των ενοικίων

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εστίαση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Λιάρο είναι το γεγονός πως από την 1η Οκτωβρίου δεν ισχύει η μείωση του 40% στα ενοίκια αλλά γίνεται προαιρετικά, διαπραγμάτευση μεταξύ του επιχειρηματία και του ιδιοκτήτη που ενοικιάζει το ακίνητο.

«Το καθεστώς αυτό δεν λειτουργεί αφενός επειδή είναι προαιρετικό και αφετέρου επειδή όταν η ιδιοκτησία ανήκει σε νομικά πρόσωπα δεν υπάρχει κάποιο κίνητρο, όπως για παράδειγμα η φοροελάφρυνση που ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε να δεχθούν τη μείωση του ενοικίου» τονίζει ο κ. Λιάρος.

Αξίζει να σημειωθεί παράλληλα, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, τα καταστήματα των αλυσίδων εστίασης βρίσκονται είτε σε κεντρικά σημεία, είτε μέσα σε εμπορικά κέντρα και τα ενοίκια που καλούνται να καταβάλλουν είναι υψηλά.

Ο κ. Λιάρος επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις της Οργανωμένης Εστίασης έχουν ήδη ζητήσει παρέμβαση του Πρωθυπουργού για το συγκεκριμένο ζήτημα ώστε, όπως λένε, να υπάρξει υποχρεωτική μείωση του ενοικίου κατά 40% έως τον Μάρτιο του 2021 ώστε η εστίαση να «αντέξει» στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας.

«Τους μήνες που ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις μας κληθήκαμε να πληρώσουμε το 60% των ενοικίων μας και καταφέραμε με μεγάλη δυσκολία να ανταπεξέλθουμε. Πλέον 8 μήνες μετά και με συσσωρευμένα τόσα προβλήματα στον κλάδο, εάν αναγκαστούμε ξανά να πάμε σε lockdown, δεν ξέρω εάν θα αντέξουμε» τονίζει ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

«Βενέτης»: Η ανακοίνωση της εταιρείας για το κλείσιμο των 5 καταστημάτων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider