Θέλουμε πολλά 15ετή ακόμη

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θέλουμε πολλά 15ετή ακόμη
Η Αθήνα πρέπει να γράψει στα κιτάπια της κι άλλες επιτυχημένες εκδόσεις, σαν της Τρίτης. Εκδόσεις μιας χώρας που έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, που διεκδικεί τα δέοντα από τις αγορές και δεν «λυγίζει» μπροστά στη δύσκολη διεθνή συγκυρία.

Η απόφαση της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές την Τρίτη, με έκδοση ορόσημο, μάλιστα, κρίνεται επιτυχημένη χωρίς αμφιβολία.

Η επιτυχία της, ωστόσο, είναι πιο πολύπλευρη από όσο φαίνεται. Σε πρώτη ανάγνωση, η Ελλάδα κατόρθωσε να συγκεντρώσει προσφορές – μαμούθ που άγγιξαν τα 19 δισ. ευρώ, «εγκαινιάζοντας» για πρώτη φορά στην ιστορία της την έκδοση 15ετούς ομολόγου, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, στο 1,911% και προσελκύοντας το ενδιαφέρον ποιοτικών επενδυτών.

Εξίσου σημαντική, όμως, κρίνεται και η επιτυχία της ελληνικής έκδοσης σε δεύτερη ανάγνωση. Έχοντας τον «αέρα» της αναβάθμισης της Fitch, η Αθήνα επέστρεψε στις αγορές σε μια εξαιρετικά παρακινδυνευμένη χρονική συγκυρία διεθνώς. Σίγουρα πολλοί θα αναρωτήθηκαν «πρέπει η Ελλάδα να βγει τώρα στις αγορές;». Την ίδια μέρα που οι διεθνείς αγορές «σείονταν» από τις ανησυχίες για την ταχύτατη εξάπλωση του κοροναϊού (Δευτέρα), ο ΟΔΔΗΧ έδινε την εντολή να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημοπρασία του 15ετούς τίτλου. Ήταν η ίδια μέρα που το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με πτώση 1,31% και προσγειώθηκε στις 936,25 μονάδες. Και μια μέρα αργότερα (Τρίτη), η Ελλάδα βγήκε στις αγορές.

Ήταν ξεκάθαρα μια κίνηση με αυξημένο ρίσκο, όχι γιατί το οικονομικό επιτελείο δεν είχε ζυγίσει όλες τις παραμέτρους, αλλά γιατί διεθνώς το κλίμα παραμένει εξαιρετικά ευμετάβλητο. Της Ελλάδας όμως της «βγήκε». Εμφανίστηκε με αξιώσεις στις αγορές και παρά τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, η έκδοση πέτυχε, προκαλώντας θετικά σχόλια και εντυπώσεις. «Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς», λένε και έχουν δίκιο. Η τόλμη της Ελλάδας απέδωσε.

Ως εδώ, όλα καλά. Από εδώ και πέρα όμως η Ελλάδα θέτει νέα στοιχήματα. Καθώς αρχίζει να ανεβάζει ψηλά τον πήχη και καθώς «η τύχη δεν θα είναι πάντα εδώ» για να ευνοεί τους τολμηρούς, η Αθήνα πρέπει να γράψει στα κιτάπια της κι άλλες επιτυχημένες εκδόσεις, σαν της Τρίτης. Εκδόσεις μιας χώρας που έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, που διεκδικεί τα δέοντα από τις αγορές και δεν «λυγίζει» μπροστά στη δύσκολη διεθνή συγκυρία. Η Ελλάδα πέτυχε την Τρίτη, αλλά χρειάζεται πολλές, πολλές, πολλές ακόμη «επιτυχημένες Τρίτες» για να αποδείξει ότι έχει τα φόντα να είναι πάντοτε παρούσα στις διεθνείς εξελίξεις… «Ένα 15ετές δεν φέρνει την άνοιξη», άλλωστε…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider