Στο 1,911% διαμορφώθηκε το επιτόκιο του 15ετούς ομολόγου που εξέδωσε σήμερα η Ελλάδα, αντλώντας 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

«Η συναλλαγή αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας προς το Ελληνικό Δημόσιο και αντιπροσωπεύει μια ακόμη απεικόνιση της επιστροφής της χώρας στην «ομαλότητα» και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά της έκδοσης, στο βιβλίο προσφορών του Δημοσίου εγράφησαν 378 ατομικές παραγγελίες, συνολικού ύψους πάνω από 18,8 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο βιβλίο παραγγελιών για την Ελληνική Δημοκρατία, από όταν ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018.

Ποιοι επενδυτές έδειξαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον

Από τους επενδυτές που εγράφησαν στο βιβλίο προσφορών το 32% προέρχεται από την Βρετανία και το 84% εκτός Ελλάδος, κάτι που αποδεικνύει την  ευρεία γεωγραφική εξάπλωση της έκδοσης.

Με βάση τον τύπο επενδυτή, οι επενδυτές με «πραγματικό χρήμα», δηλαδή οι διαχειριστές κεφαλαίων αντιπροσωπεύουν το 68% των αγοραστών. Το 14% ήταν τράπεζες, το 7% ασφαλιστικά ταμεία και το 5% hedge funds.