Δόθηκε η εντολή για το 15ετές ομόλογο – Ανοίγει την Τρίτη το βιβλίο προσφορών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δόθηκε η εντολή για το 15ετές ομόλογο – Ανοίγει την Τρίτη το βιβλίο προσφορών
Το ποσό που εξετάζεται να αντληθεί κυμαίνεται μεταξύ 2 και 2,5 δισ. ευρώ. Ο ΟΔΔΗΧ φέρεται να έχει θέσει για τη νέα έκδοση ως στόχο ένα επιτόκιο της τάξεως του 1,85-1,95%

Δόθηκε επισήμως η εντολή για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του insider.gr.

Όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις επενδυτικές τράπεζες – αναδόχους για την έκδοση 15ετούς ομολόγου. Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο, Τρίτη, 28 Ιανουαρίου.

Είναι πρώτη φορά που βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Οι ανάδοχοι

Το ελληνικό δημόσιο ανέθεσε την έκδοση στις Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs International Bank, HSBC και JP Morgan, ενώ η έκδοση έρχεται ελάχιστα 24ωρα μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch,

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που εξετάζεται να αντληθεί κυμαίνεται μεταξύ 2 και 2,5 δισ. ευρώ. Ο ΟΔΔΗΧ φέρεται να έχει θέσει για τη νέα έκδοση ως στόχο ένα επιτόκιο της τάξεως του 1,85-1,95%, δηλαδή χαμηλότερο από το κόστος των δανείων του ΔΝΤ που θα αποπληρωθούν πρόωρα μέσα στο 2020. Σήμερα η απόδοση του 13ετούς ομόλογου λήξεως στις 30 Ιανουαρίου 2033 διαμορφώνεται στις 1,71%.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα επιθυμεί να αποπληρώσει πρόωρα ομόλογα του ΔΝΤ ωριμάζουν εφέτος και το 2021, συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ περίπου. Μετά την κίνηση αυτή η χώρα μας θα έχει οφειλές προς το Ταμείο ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου.

Τι θα ακολουθήσει μετά από μια επιτυχημένη έκδοση

Μια επιτυχημένη έκδοση 15ετούς χρεογράφου θα οδηγούσε σε χαμηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις όλων των υπολοίπων ομολόγων.

Συνολικά ο ΟΔΔΗΧ στοχεύει εφέτος στην άντληση από τις αγορές έως 8 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν θα αντληθεί για να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες, αλλά για να εξυπηρετηθούν παρεμβάσεις βιωσιμότητας του χρέους όπως η προαναφερόμενη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ομολόγων που εκδόθηκαν το 2012 μετά το PSI, αλλά και η μείωση του stock των εντόκων γραμματίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider