Με ποιους όρους θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με ποιους όρους θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ

Αγορά ελληνικών ομολόγων υπό προϋποθέσεις «βλέπει» ο Mario Draghi, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες των ελληνικών τραπεζών για πρόσβαση στη φτηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ μετά και την ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη στο Ευροκοινοβούλιο, ο διοικητής της ΕΚΤ διευκρινίζει τους τέσσερις όρους συμμετοχής των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στο πρόγραμμα QE που ετοιμάζεται να διευρύνει η κεντρική τράπεζα, πλημμυρίζοντας με «φτηνό» χρήμα τις χώρες του Νότου.

Συγκεκριμένα, οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:

1) Η χώρα θα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής

2) Θα πρέπει να τηρεί τους στόχους του προγράμματος εν ισχύ

3) Να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη

4) Να έχει την ανάλογη πιστοληπτική ικανότητα αυτός που εκδίδει τα ομόλογα

Ο κεντρικός τραπεζίτης χαρακτηρίζει «στέρεο» το ελληνικό πρόγραμμα και αποκλείει το σενάριο bail in των ελληνικών καταθέσεων. Υπογραμμίζει, ωστόσο, την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη μείωση των «κόκκινων δανείων» και θεωρεί αντιμετωπίσιμα τα κεφαλαιακά ελλείμματα των ελληνικών τραπεζών.

Την ίδια ώρα, εμφανίζεται αποφασισμένος να ανοίξει τη στρόφιγγα της ποσοτικής χαλάρωσης, κατακλύζοντας τις τράπεζες με φτηνή χρηματοδότηση, στην οποία προσβλέπουν, φυσικά, και οι ελληνικές τράπεζες.

Πλέον, στο τραπέζι της ΕΚΤ δεν βρίσκεται το δίλημμα «to QE or not to QE» αλλά το ύψος της ποσοτικής χαλάρωσης που θα επισπεύσει τη «βιώσιμη εξομάλυνση» του πληθωρισμού, όπως διαμήνυσε ο κεντρικός τραπεζίτης από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου. «Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο σχετικά με τη νομισματική πολιτική, θα επανεξετάσουμε το βαθμό της διευκόλυνσης που θα παρέχει η νομισματική πολιτική», δήλωσε, οδηγώντας το ευρώ σε νέο χαμηλό και το spread ευρωπαϊκών-αμερικανικών ομολόγων σε ρεκόρ 16 ετών.

Με το βλέμμα στραμμένο στην ανακεφαλαιοποίηση που πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, οι ελληνικοί τραπεζίτες ευελπιστούν να αποκτήσουν λίαν συντόμως πρόσβαση στη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, την οποία έχασαν τον προηγούμενο Φεβρουάριο μετά την άρση του waiver. Αυτό σημαίνει ότι, όταν η ρευστότητα που ρίχνει στην αγορά ο Draghi φτάσει στη χώρα μας, οι ελληνικές τράπεζες θα δανείζονται φτηνά από την ΕΚΤ και θα ανοίξουν, με τη σειρά τους, την κάνουλα της χρηματοδότησης και στις ελληνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κατάσταση ασφυξίας, ιδίως μετά την επιβολή των capital controls.

Με τη στάση του αυτή, ο κεντρικός τραπεζίτης ρίχνει «λάδι στη φωτιά» της αιώνιας διαμάχης μεταξύ ΕΚΤ και Γερμανίας για τα επιτόκια, προκαλώντας νέες αντιδράσεις και προειδοποιήσεις από τη Γερμανία ότι η «υπερχαλάρωση» συνοδεύεται από σοβαρές επιπτώσεις για το Ευρωσύστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider