Επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για επανένταξη των μετοχών Eurobank και Εθνικής Τράπεζας στον δείκτη αναδυόμενων αγορών MSCI η Morgan Stanley Capital International, με ανακοίνωσή της το βράδυ της Δευτέρας.

Στα μέσα Νοεμβρίου, μετά από το «τραπεζικό κραχ» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η MSCI εξαίρεσε από τη σύνθεση του δείκτη τις μετοχές των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας, καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Παρέμεινε σε αυτόν ο τίτλος της Alpha Bank. Πριν από λίγες εβδομάδες, όμως, οι αναλυτές της VTB Capital άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής των δύο τραπεζών στον δείκτη, της Eurobank με μεγάλη βεβαιότητα και της ΕΤΕ ως «φαβορί» για επανένταξη.

«Η επιστροφή των δύο τραπεζών στον δείκτη MSCI είναι ένα θετικό μήνυμα προς τις αγορές, περισσότερο όμως συνιστά αποκατάσταση του κλίματος», σχολιάζει στο insider.gr ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων στην Κύκλος Χρηματιστηριακή.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκατάσταση των δύο ελληνικών τραπεζών στον δείκτη είναι, μεταξύ άλλων, να υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση. Σύμφωνα με το κλείσιμο της Δευτέρας, η Eurobank αγγίζει σε χρηματιστηριακή αξία το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η Εθνική Τράπεζα πληροί επίσης τον όρο με 1,8 δισ. ευρώ.

Και για τις δύο τράπεζες, οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές. Η Eurobank αναμένεται να ολοκληρώσει τη συγχώνευσή της με την Grivalia, εισάγοντας προς διαπραγμάτευση τον τίτλο της νέας τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ η Εθνική θα ανακοινώσει την ερχόμενη Πέμπτη 16 Μαΐου σε διεθνείς επενδυτές στο Λονδίνο το σχέδιο μετασχηματισμού της.