Ευρωαγορές: Έσπασε το πτωτικό σερί 5 συνεδριάσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Έσπασε το πτωτικό σερί 5 συνεδριάσεων
Το σερί έφερε τις αγορές στα χαμηλότερα επίπεδα έξι μηνών.

Έσπασε την Πέμπτη το πτωτικό σερί 5 συνεδριάσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που οδήγησε τις αγορές στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, κυρίως εξαιτίας της ανησυχίας για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, μέσα σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και διαδοχικών αυξήσεων στα επιτόκια.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOX 600 κατέγραψε κέρδη 0,36% και αναρριχήθηκε στις 448,50 μονάδες ενώ ο δείκτης Eurostoxx 50 έκλεισε στις 4.162 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,76%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη σημείωσε κέρδη 0,70% στις 15.323 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 0,63% στις 7.116 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο κατά 0,11% στις 7.601 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,52% στις 28.159 μονάδες. Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 κέρδισε κατά 1,02% στις 9.426 μονάδες.

Στα ταμπλό των συνεδριάσεων, ισχυρά κέρδη σχεδόν 13% καταγράφει η μετοχή της φαρμακευτικής Schott Pharma στο ντεμπούτο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, στον απόηχο της μεγαλύτερης αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) που έγινε φέτος στη Γερμανία, ύψους 813 εκατ. ευρώ.

Μάκρο

Το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη υποχώρησε για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας ωστόσο μικρότερη πτώση από την αναμενόμενη, με «φόντο» τη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του μπλοκ των 20 εθνών - ένας συνολικός δείκτης που καταγράφει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών - υποχώρησε στις 93,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο από το αναθεωρημένο 93,6 τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Πέμπτη. Ωστόσο, το νούμερο αυτό ήταν βελτιωμένο συγκριτικά με τις 92,5 μονάδες που ανέμεναν οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal, υποδηλώνοντας πως το υποτονικό κλίμα θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω.

Για τρίτο διαδοχικό μήνα ενισχύθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο, την ίδια στιγμή που μειώνεται σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 3,2% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, εναρμονισμένος με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με στοιχεία της ισπανικής στατιστικής υπηρεσίας INE.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank Research: Ποιοι παράγοντες συνέβαλλαν στην υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι της Ευρωζώνης

Νευρικότητα και νέες απώλειες στο ταμπλό του ΧΑ - Χάθηκαν οι 1.200 μονάδες

Lehman Brothers: 15 χρόνια μετά, το «θηρίο» ξαναβγαίνει από το κλουβί του;

gazzetta
gazzetta reader insider insider