Πετρέλαιο: Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω του 1 έτους η τιμή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω του 1 έτους η τιμή
Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω του ενός έτους ανέβηκε η τιμή του πετρελαίου, μετά και τη συρρίκνωση των αποθεμάτων αργού σε βασικό κόμβο αποθήκευσης στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω του ενός έτους ανέβηκε η τιμή του πετρελαίου, μετά και τη συρρίκνωση των αποθεμάτων αργού σε βασικό κόμβο αποθήκευσης στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αργού στο Cushing της Οκλαχόμα μειώθηκαν στα 22 εκατομμύρια βαρέλια στο τέλος Σεπτεμβρίου αγγίζοντας σχεδόν το λειτουργικό ελάχιστο σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA). Πρόκειται για πτώση 943.000 βαρελιών σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού West Texas Intermediate άγγιξαν τα 95,03 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια συναλλαγών στην Ασία αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022. Αυτή την ώρα διαπραγματεύονται στα 94,31 δολάρια το βαρέλι. To Brent σημειώνει άνοδο 0,5% στα 94,81 δολάρια το βαρέλι.

«Η άνοδος των τιμών φαίνεται να οφείλεται στο Cushing, καθώς τα αποθέματα εκεί φτάνουν το χαμηλό των 22 εκατ. βαρελιών, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022», δήλωσε στο CNBC ο Μπερτ Μάλεκ, διευθύνων σύμβουλος της TD Securities.

Εάν τα αποθέματα συνεχίσουν να πέφτουν κάτω από αυτά τα επίπεδα, θα είναι «δύσκολο» να βγαίνει αργό στην αγορά, εξήγησε ο Μάλεκ.

Ο ίδιος προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να παραμένουν σε «υψηλά επίπεδα» για το υπόλοιπο του έτους, με τις τάσεις να διατηρούνται ανοδικές αν το παγκόσμιο καρτέλ πετρελαίου OPEC+ συνεχίσει να διατηρεί σφικτή την προσφορά.

Η μείωση στην παραγωγή και ο ρόλος του OPEC+

Μιλώντας για τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου που εφαρμόστηκαν από τον OPEC+ και τους συμμάχους του, ο Μάλεκ, αναφέρθηκε στη Σαουδική Αραβία, την ηγέτιδα χώρα του OPEC+ που τον Σεπτέμβριο παρέτεινε την περικοπή της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό οδηγεί την παραγωγή αργού της Σαουδικής Αραβίας κοντά στα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Τόνισε επίσης, πως η Ρωσία έχει δεσμευτεί να παρατείνει τη μείωση των εξαγωγών της κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Στο δυσοίωνο σκηνικό προστίθεται και η μειωμένη παραγωγή από τα διυλιστήρια καθώς πλησιάζει η εποχή της συντήρησής τους.

«Πιστεύουμε πως οι υψηλές τιμές θα μπορούσαν να διατηρηθούν για καιρό αλλά δε νομίζω πως είναι κάτι μόνιμο. Δεν θα είναι προς το συμφέρον του OPEC+ εάν οι τιμές πάνε πολύ υψηλότερα σε τριψήφιο αριθμό, καθώς θα ανησυχούν για τη μακροπρόθεσμη μείωση της ζήτησης», επεσήμανε ο Μάλεκ.

Οι κινήσεις της αγοράς και οι προβλέψεις

Να σημειωθεί πως οι προβλέψεις για 100 δολάρια ανά βαρέλι πετρελαίου κυριαρχούν τις τελευταίες ημέρες. Η Goldman Sachs αναβάθμισε πρόσφατα την πρόβλεψη 12 μηνών για το brent, από 93 δολάρια το βαρέλι σε 100 δολάρια.

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι ο OPEC+ θα είναι σε θέση να διατηρήσει το Brent σε εύρος 80 έως 105 δολαρίων το 2024», προσθέτει η έκθεση της Goldman, επικαλούμενη ισχυρή αύξηση της ζήτησης από την περιοχή της Ασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider